Hlavní navigace

Kde vám životní pojištění kryje i riziko terorismu?

16. 8. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Aktualizováno 16. 8. 2016 9:53
Důvod vašeho úrazu, smrti či invalidity si nevyberete. Některé pojišťovny si však vybírají, zda proti takovým rizikům pojišťují, nebo ne.

Životní pojištění si sjednáváte většinou proto, aby v případě vaší nezaviněné smrti nebo trvalé invalidity byla vaše rodina finančně zabezpečena. K takové situaci může dojít mnoha způsoby. Jedním z nich je i teroristický útok. V některých pojišťovnách byste ale s tímto důvodem nepochodili. Terorismus mají ve výlukách.

Plnit budeme

Některé pojišťovny mají riziko terorismu zahrnuto ve svém životním pojištění, a pokud by k výše zmíněné události došlo, pojišťovna by plnila.

Pojišťovny, které by v případě teroristického útoku plnily
AXA životní pojišťovna
Česká podnikatelská pojišťovna
Generali Pojišťovna
MetLife pojišťovna
Novis poisťovna
Pojišťovna České spořitelny
UNIQA pojišťovna

U všech pojišťoven platí podmínka, abyste se aktivně neúčastnili akce, v rámci které k teroristickému útoku došlo.

MetLife pojišťovna by vám pojistné plnění v případě pojistné události spojené s teroristickým útokem vyplatila ve sjednané výši v rámci všech životních a úrazových rizik i v případě, že by k pojistné události došlo v oblasti, do které Ministerstvo zahraničních věcí vydalo varování nejezdit.

České podnikatelské pojišťovny byste ale v tomto případě měli smůlu. Riziko terorismu jako takové je v životním pojištění pokryto. Pokud ale dojde k pojistné události na území, které MZV ČR označilo jako oblast se zvýšeným bezpečnostním rizikem, plnění vám pojišťovna odmítne.

Novis poisťovna nerozlišuje příčiny pojistné události, ale následky. A dle toho nabízí pojištění konkrétních následků:

  • pojištění v případě smrti,
  • pojištění nemocí a operací,
  • pojištění invalidity atd.

Příčina v tomto případě není důležitá. Pokud jste pojištěni proti riziku, které se vám stalo, bude pojišťovna plnit, i když se tak stalo v důsledku teroristického útoku.

Doporučení MZV ČR

Tyto pojišťovny vás tedy proti riziku terorismu v rámci životního pojištění pojistí. Jak už z výše uvedeného vyplývá, neplatí to ale vždy a pro všechny země. U některých pojišťoven se musíte vyhnout zemím, jež jsou teroristickým útokem ohroženy. V případě, že se situace změní po vašem vycestování a vy v takové oblasti zůstáváte i přes varování státních orgánů nebo mezinárodních institucí, pojišťovna plnění odmítne.

Důležitý je pro vás seznam, který denně aktualizuje Ministerstvo zahraničních věcí ČR. Zde jsou uvedeny aktuální oblasti, kam není doporučeno cestovat, s různým stupněm nebezpečnosti. Tento seznam se však může měnit, stejně jako pojistné podmínky pojišťoven. Před sjednáním se tedy vždy ujistěte, co musíte splnit, aby plnění nebylo odmítnuto.

Ergo pojišťovna

Pokud byste uzavřeli životní pojištění u Ergo pojišťovny, pak velice záleží na tom, jaké životní pojištění jste uzavřeli:

  • rizikové životní pojištění,
  • kapitálové životní pojištění,
  • důchodové životní pojištění.

U rizikového životního pojištění není úmrtí zapříčiněné teroristickým útokem hrazeno. Důvodem je, že toto pojištění si sjednávají i celé firmy a jejich zaměstnanci, případně spolky, a je zde tzv. kumulované riziko.

U zbylých dvou typů životních pojištění by bylo vyplaceno odkupné.

Zde mají terorismus ve výlukách

Pokud byste si přáli sjednat životní pojištění s tím, že kdyby se vám něco stalo v důsledku teroristického útoku, vaše rodina bude zabezpečena, u těchto pojišťoven si jej nesjednávejte. Mají ho totiž ve výlukách.

Pojišťovny, které mají u životního pojištění riziko terorismu ve výlukách
AEGON Pojišťovna
Allianz pojišťovna
Česká pojišťovna
ČSOB Pojišťovna
Kooperativa pojišťovna
Komerční pojišťovna
Maxima pojišťovna
NN Životní pojišťovna

Allianz pojišťovna plánuje krýt riziko terorismu v životním pojištění, a to od ledna 2017. Toto riziko se nebude připlácet a v rámci smlouvy o životním pojištění bude bez poplatku.

Vzhledem k tomu, že finanční skupina Wüstenrot prodala počátkem roku 2016 svou pojišťovací část pojišťovně Allianz a pojistné produkty již nenabízí, můžete si sjednat životní pojištění pouze skrze Allianz pojišťovnu, a aktuálně byste tedy měli toto riziko ve výlukách i zde.

Komerční pojišťovna o krytí tohoto rizika aktuálně uvažuje. Maxima pojišťovna má v plánu uvést do své produktové nabídky nový produkt, v rámci kterého již toto riziko bude pokryté. Nesmí se však jednat o aktivní účast na teroristickém útoku.

skoleni_15_4

Ani u České pojišťovny vám nevzniká právo na plnění z událostí, ke kterým dojde v důsledku teroristického útoku. Zde má pojišťovna specifikováno, že takto označuje násilné jednání motivované politicky, sociálně, ideologicky nebo nábožensky.

Ani NN Životní pojišťovna vás proti tomuto riziku v životním pojištění nepojistí. Aktuálně se však zabývají možností zařadit toto riziko formou připojištění do své nabídky. Pokud by se tak stalo, mohli byste se u pojišťovny připojistit na podzim 2016.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).