Hlavní navigace

Názory k článku Ochrání dětský účet peníze rodičů před exekucemi a věřiteli?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 10. 2019 19:48

    Adam (neregistrovaný)

    Je to už drahně let.. Tenkrát se můj otec dostal do exekuce (špatně odhlášený telefon po stěhování) a kvůli celkově nějakým 40 tisícům mu exekutor zablokoval všechny účty a nechal zrušit karty. A protože měl oprávnění k mému účtu, vzala to banka i s tím, ačkoliv mu tam nikdy žádné peníze nechodily, jen měl kartu. A pro jistotu zrušily všechny karty k tomu účtu, včetně mých.
    Odblokování mne stálo jen jednu přátelskou návštěvu v bance - a měsíc čekání na nové karty.
    Ale ten úlek, když zjistíte, že z výplaty nevyberete nic, z naspořeného taky nic, karty nefungují - a přitom máte vše v pořádku, nikde žádná půjčka, 20žádný dluh, nezaplacené jízdné...!

  • 5. 10. 2019 9:32

    Jan (neregistrovaný)

    Článek je nepřesný, možná úmyslně, či je to pouhá neznalost. Zejména jde o tuto část článku, která naznačuje, že je něco nekalého nechat si část mzdy posílat na účet dítěte (všimněte si, že v první větě se mluví o "mzdě" a ve druhé větě o "příjmu"):

    "Soudní exekutoři mohou na základě zákonné součinnosti s bankovními institucemi efektivně zjistit, že dlužník má k danému účtu zřízeno dispoziční oprávnění i to, že si na tento účet nechává posílat například mzdu, vysvětluje Lenka Desatová, tisková mluvčí Exekutorské komory ČR. Pokud si podle ní dlužník nechá posílat příjem na účet svého dítěte či jiné třetí osoby, musí počítat s tím, že mu hrozí postih za trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí (lidově „mařenka“) či poškození věřitele."

    Pokud je dlužník v exekuci, tak první krok exekutora je zaútočit na jeho mzdu. To znamená, že přímo u zaměstnavatele mu strhnou ze mzdy pro exekutora vše, co mohou a zbytek mu pošlou na jím označený účet. (výši této nezabavitelné částky je možno spočítat když si v googlu zadáte např. "kalkulačka exekuce 2019" ). Ten zbytek, který mu poslali je nezabavitelná část mzdy, která exekuci nepodléhá. Pokud si tuto nezabavitelnou část mzdy nechá dlužník poslat na účet např. svého dítěte, tak dělá jen dobře, protože tím chrání svůj majetek. V žádném případě mu za to žádný trestní postih nehrozí, protože nic nespáchal. A z hlediska dlužníka je to jen moudrý krok, protože tím chrání právě tu část příjmu, která už zabavena být nemá, protože v praxi dochází běžně k tomu, že pokud by si ji nechal poslat na svůj účet, tak mu hrozí obstavení (zmrazení) účtu a on by se nedostal ke své nezabavitelné částce, i když na ní má zákonný nárok. Jedná se o nedokonalost systému, protože exekutor neví, odkud peníze pocházejí, jen dá pokyn bance, aby účet obstavila bez ohledu, že na něm leží peníze, ze kterých už jednou bylo strženo, co strženo být mělo přímo u zaměstnavatele. Když k tomu dojde, tak se sice dlužník může bránit a prokázat exekutorovi, případně soudně, že mu na účtě zabavili část mzdy, která neměla být zabavena a požadovat peníze zpět. To však může trvat řadu měsíců a je zřejmé, že mezitím by jeho rodina třeba umřela hlady či nebyli schopni platit nájem atd..

    Jinými slovy, pokud si mzdu nechám posílat na účet dítěte a jsem v exekuci, tak se maření úředního rozhodnutí nedopouštím. (Podobný ochranný efekt bude mít pro dlužníka, pokud si nechá mzdu vyplatit v hotovosti, či poslat poštovní poukázkou, v praxi s tím však mnozí zaměstnavatelé mají problém.)

    Jiná situace by mohla nastat, pokud dlužník pracuje načerno, v takovém případě by to možná mohlo mít trestněprávní dopad, v praxi to však v ČR tyto následky z mnoha právních důvodů standardně nemá.

  • 5. 10. 2019 13:32

    JJ (neregistrovaný)

    Přesně tak, článek je nepřesný. V praxi to chodí tak, že kdo má exekuci, musí si výplatu (nezabavitelnou část po srážkách) nechat vyplácet hotově. Jakmile by mu přišla na účet, tak ji banka obstaví, protože "díra v systému"... a než by se dlužník domohl své nezabavitelné částky, tak by byl v pasti bez minima k životu. Tím pádem ztěžují život zaměstnavatelům, protože ti musí mít přichystané peníze na výplaty těmto lidem v hotovosti, což je starost a práce navíc. Dětský účet tedy v těchto případech je vhodný právě proto, že zaměstnanci s exekucí nekomplikují zaměstnavateli život požadavkem na výplatu v hotovosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).