Na vino je potreba dat si pozor. Jeden cas jsem jezdil do Francie do jednoho konkretniho maleho podniku. Jezdil jsem tam parkrat do roka, vzdycky jsem vzal partu pratel, sedeli jsme tam od otviracky do zaviracky. Jedlo se tam skvele. Jednou se mi stalo, ze jsem tam zase jel (tentokrat sam) a kdyz se me majitel ptal, co si dam k piti, tak samozrejme vino, jako vzdycky. Na otazku "jake", jsem naprosto neuvazene odpovedel "un bon vin" ("nejake dobre vino"). Ok, vino bylo opravdu dobre, to se muselo uznat. Ale stalo vic, nez cela vecere. Tenkrat jsem to tak nebral. Kdyz jedes 100km daleko na veceri, navic do jineho statu (z Italie) a pak jeste pozde v noci po vydatne veceri a lahvi vina jedes zase 100km zpatky, tak na nejake stovce euro uz nezalezi. Ovsem lekci jsem nezapomnel. Radsi si kontroluju ceny :-)
Co se tyce toho, ze flaska takoveho vina stoji v baru 2 krat vic, nez v obchode - uvedomte si, ze ten bar musi mit naprosto neuveritelne mnozstvi vina na sklade. Pokud takova flaska stoji nekolik tisic euro a podobnych flasek tam musi mit od kazdeho typu nekolik, je to obrovska investice. Navic s nebezpecim, ze nektere flasky nikdy neproda a nakonec je vyhodi. Takze dvojnasobek toho, co flaska stoji v obchode neni vubec nic prehnaneho.
Jeste k clanku - ve dvou vypit 3 litry vina, to uz museli mit poradny hucak v palici :-)