Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Neodhlásila si trvalý pobyt v prodaném domě, zaplatí pokutu přes milion od Honzina JU - Podle práva Co je trvalý pobyt: Je to adresa,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 11. 2018 11:11

    Honzina JU (neregistrovaný)

    Podle práva Co je trvalý pobyt:

    Je to adresa, kterou si občan zvolí. Tedy pouze evidenční údaj sloužící převážně pro potřebu úřadů, soudů, či pro další agendy (volby apod.). Trvalý pobyt nelze směšovat s právem danou nemovitost obývat, tedy na základě pouhého trvalého pobytu nevzniká právo někde bydlet.

  • 14. 11. 2018 11:56

    nývlt (neregistrovaný)

    To nic nemění na stavu, který zavinila nade vší pochybnost původní majitelka domu. Tečka. Kdyby splnila svoje smlouvou dobrovolně ujednané povinnosti (odhlašení), vše by bylo bez problému.Tečka. A pokud by chtěla nova majitelka dům prodat a byla by tam hlašena cizí osoba, zcela jistě by to prodej komplikovalo, ne li neznemožnilo.

  • 14. 11. 2018 13:27

    Hubert (neregistrovaný)

    No, zrovna evidenční údaj to až zas tak není. Myslím, že okolo 1 republiky bylo tzv domovské právo a s tím i spojené nějaké sociální povinnosti domovské obce v případě velmi závažných nemocech, sociální tísně či nouze z jejíchž rozpočtů byli financovány. Předpokládám je to dnes asi podobné, s tím že v v dobách minulých se domovské obce k tzv domovskému právu měli právo vyjadřovat a jakýkoliv pobyt automaticky nezakládal domovské právo. V praxi tak v takovýchto případech docházelo k nedobrovolnému stěhování obyvatelstva do domovských obcí za účelem čerpaní sociálních dávek či podobných.

    Např. příspěvek na bydlení bude asi v různých místech ČR jiný.
    Nemám v současné době tak velký přehled, co vše vyplácí stát a co obce, ale žádosti se dávají přes obce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).