Hlavní navigace

Kde pravděpodobně na internetu přijdete o peníze?

24. 2. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Proč Češi stále považují dobírku za rychlou a pohodlnou a skutečně rychlých plateb se bojí? Vyřešily by problém třeba virtuální peníze, nebo je to jen velký tunel?

V úterý 23. února 2011 v konferenčním centru City v Praze proběhl třetí ročník konference Trendy v internetové bezpečnosti. Kromě serveru Měšec.cz se na pořádání konference podílely také sesterské servery Lupa.cz, Podnikatel.cz a Root.cz. Stejně jako v předchozích ročnících se téma točilo kolem aktuálních trendů na poli internetové bezpečnosti. A protože přes internet se řeší také finance, vybrali jsme z témat diskutovaný obsah, který bude zajímat i vás. Zajímavé téma: Úskalí českých karet pro platby (nejen) na internetu 

Rychlá a pohodlná dobírka?

Jedním z přednášejících byl Gabriel Kalapoš. Ten představil platební systém PayU jak z úhlu platební brány, tak agregátoru platebních metod – vše jde samozřejmě přes internet. Kromě toho, že pro e-commerce platformy může sytém PayU představovat komplexní řešení plateb, vám v roli uživatelů může přinést benefity jednoduchých a rychlých plateb. Pokud si totiž vyberete zboží přes internet v e-shopu, který umožňuje tyto platby, můžete se přes tlačítko banky (je podporována Komerční banka, mBank, Raiffeisenbank nebo Volksbank) prokliknout přímo do svého internetového bankovnictví. Systém zajistí, že formulář k platbě už bude předvyplněný a vy platbu jen autorizujete. 

Pokud máte účet u jiné banky, můžete přes PayU svou objednávku uhradit prostřednictvím své platební karty nebo běžného bankovního převodu. Zadané údaje k platbě kartou běží přes zabezpečený systém 3D Secure. Pro platbu se nemusíte nikde registrovat.

I přes tyto benefity rychlých online plateb stále dominuje dobírka. Podle Kalapoše uživatelé internetu totiž stále paradoxně považují dobírku za jednoduchý, pohodlný a bezpečný způsob placení. Online platby podle něj zatím nezískaly větší oblibu kvůli negativnímu obrazu, který o nich šíří média informující často o podvodech, méně pak o jejich výhodách. Podle Kalapoše by se měly tuto představu snažit narovnat i samotné banky. Čtěte také: Bezpečné platební karty existují, nebojte se platit na internetu.

A proč tak Češi (a Slováci) milují dobírky? Problém není v tom, že by se báli platit přes internet platebními kartami nebo provádět online bankovní převody. Hlavním důvodem je obava z nedodání zboží e-shopem, přičemž e-shop platbu dostane předem.

Zajímavou kategorií jsou studenti, kteří dobírky využívají na maximum. Je pro to jedno vysvětlení: mají málo financí, takže jim dobírka zajišťuje další časový prostor, aby si sehnali peníze v době, kdy zboží leží na poště.


Autor: Gabriel Kalapoš

Zdroj: Prezentace Gabriela Kalapoše

Strach z podvodu a snaha o něj

Velmi zajímavá byla i přednáška Davida Lorence. Protože pracuje v České spořitelně, ve své prezentaci mohl zajímavé statistiky z pohledu šéfa přímého bankovnictví. Jedna z nich se týkala podvodů, o které se v České spořitelně pokusili klienti mezi lety 2008 a 2010. Je zajímavé, že nejvíce jich bylo spácháno v roce 2008. V roce 2009 pak tento počet o 40 % poklesl, minulý rok už byl ale zase o 20 % vyšší.


Autor: David Lorenc

Pokud si myslíte, že podvody jsou páchány nejvíce přes internet, jste na omylu. Nejčastěji banka zaznamenává snahy o úvěrové podvody, ty ve statistikách zaujímají vedoucí pozici s 88 %. Lorenc také uvedl, že právě úvěrové obchody znamenají pro banku největší škody. V 9 % případů chtějí Češi podvádět na poli platebních styků na pobočkách a ve 3 % případů pak s platební kartou. Mezi podvody na pobočkách patří také podvody spáchané zaměstnanci banky. Je to složité, do hlavy člověka jednoduše nevidíte, přestože můžete být sebelepší bankou. Čtěte také: Návod, jak v Praze rychle přijít o 1700 Kč. Stačí použít platební kartu


Autor: David Lorenc

I Lorenc se ve své přednášce dotkl tématu obav z online plateb a na počtech pravděpodobnosti se snažil ukázat, že jsou často liché. Riziko, že by při podvodné transakci přišel klient o peníze, je pak skoro nulové. V případě placení přes internetbanking  je například pravděpodobnost zneužití podle Lorence 1 k 100 000 000, při platbě na pobočce 1 k 1 000 000 a při platbě kartou na internetu 1 k 500. Pro všechny tři případy ale platí, že riziko toho, že klient přijde o peníze, je podle Lorence prakticky nulové.

Bezpečnost placení po internetu
Pravděpodobnost zneužití Riziko, že přijdete o peníze
Placení přes internetové bankovnictví 1 ku 100 000 000 prakticky nulové
Platba na pobočce 1 ku 1 000 000 prakticky nulové
Platba kartou 1 ku 500 prakticky nulové
Problém s e-shopem 1 ku 10 malé
Výhra ve sportce (pravděpodobnost výhry) 1 ku 14 000 000 netýká se

Zdroj: Prezentace Davida Lorence

Virtuální peníze: Tunel nebo hudba budoucnosti?

Poslední téma, které vám z konference představíme, připravil Jiří Skuhrovec z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, který se zamýšlel se nad fenoménem virtuální měny (prezentace). Znamená pro finance budoucnost, nebo je to ideální příležitost, jak vytunelovat pár pokrokářů?

Nelze zapřít, že virtuální měna je zneužitelná státem s jeho výhradními právy nebo samotným provozovatelem, který systém zavede a pak jednoduše sbalí krám. 

dan_z_prijmu

Ošemetnost celé myšlenky potvrzuje také případ z Číny, kde byla v roce 2002 zavedena interní měna – tzv. Q coins určena k nákupu avatarů a virtuálního zboží. Spotřebitelé si koncept oblíbili a během let 2005 – 2006 došlo k prudkému nárůstu mezi uživateli. Jak už to tak ale bývá, začala být tato měna zneužívána ke kyberprostituci nebo hazardu. Tentýž rok byla zakázána směna na nevirtuální zboží (včetně peněz) a o rok později začala do regulace hovořit i Čínská centrální banka. Podle odhadů tamní vlády v roce 2008 proběhly v této virtuální měně obchody v objemu 146 mil. USD.

Na podobně virtuálním principu funguje i tzv. Linden dollar, používaný ve hře Second Life, který není ničím kryt a z právního hlediska neznamená ani pohledávku. V případě, že by společnost Linden Labs svou činnost ukončila, zůstanou pouze zklamaní důvěřivci. Uživatelům ani regulátorům ale absence  krytí či regulace nevadí. Že by systém Linden dollaru poháněla jen lidská naivita?

Koupili byste si virtuální měnu za reálné peníze?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).