Hlavní navigace

Na trzích se střídá optimistická nálada pro příští rok s rozpočtovým stresem

17. 12. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Výnosy amerických i německých dluhopisů by na uzdě měla držet nižší aktivita kolem konce roku, touha po bezpečí i nejistota z USA. U rizikových aktiv působí dva protichůdné faktory.

Hlavní trhy 

Makro data

V průběhu předsvátečního týdne ještě stihneme několik zajímavých .makroekonomických údajů a budeme také sledovat, jak se bude vyvíjet jednání kolem rozpočtového srázu v USA. V Evropě bude nejzajímavější německý konjunkturální index IFO. Po překvapivě silném indexu ZEW je důvod k optimismu, ale nečekáme rozhodně tak výrazné pozitivní překvapení jako u ZEW. V USA budou zajímavé především objednávky zboží dlouhodobé spotřeby a osobní příjmy a výdaje. Po prudkých výkyvech v posledních měsících souvisejících s objednávkami letadle by se měl vývoj poněkud zklidnit. Sledovat se bude především objem objednávek kapitálového zboží očištěného o dopravní a vojenskou techniku, který indukuje sílu investic. Kvůli hrozbě rozpočtového srázu byly investice v poslední době spíše slabší, dá se čekat, že to bude pokračovat s tím, že by k oživení mohlo dojít začátkem příštího roku pokud se podaří zabránit negativní šoku z prudké fiskální restrikce. U osobních příjmů a výdajů se čeká solidní meziměsíční růst, což by mohlo podpořit náladu na trzích. 

FX a FI

Euro se drží mírně nad 1,30 a nejistota kolem toho jak dopadnou jednání o řešení rozpočtového srázu v USA by ho tam měla udržet. Americké i německé desetileté výnosy se drží na velmi nízkých úrovních. V USA po zasedání FOMC mírně rostly, ale nešlo o nějak významný pohyb. Nižší aktiva kolem konce roku, upřednostněné bezpečných aktiv i nejistota souvisejíc s rozpočtovým srázem v USA by je na velmi nízkých úrovních měly udržet. U rizikových aktiv by měly působit dva základní faktory. Na jedné straně poměrně optimistická nálada ohledně vyhlídek v příštím roce, na druhé straně rozpočtový útes. Rozpočtový útes zatím trhy moc nevzrušoval, s tím jak se bude blížit konec roku by se to mohlo změnit. 

dan_z_prijmu

CEE region 

Makro data

Nejdůležitější událostí tento týden v ČR je zasedání ČNB. Ta sazby měnit nebude (0,05%), určitě bude ale debata o FX intervencích. Zatím je koruna relativně rozumná (nad 25) a ač většina bankéřů se a priori FX intervencím nebrání, asi budou chtít po vzoru E. Zamrazilové vidět analýzu možného dopadu (podpora exportu vs. negativní dopad na poptávku domácností) a data za 1Q13 (aby bylo vidět, jak na domácnosti dopadá další zvýšení DPH). Nečekáme tedy žádnou změnu nastavení měnové politiky. Pokud by ovšem ČNB s čímkoliv jiným přišla, kačka bude reagovat oslabením. 

FI a FX

Kačka se drží nad 25,20, pohybů je minimum. Pokud nepřekvapí ČNB (např. rozhodnutím o začátku intervencí) nebo nedojde k negativnímu vývoji v EMU, zůstane to tak i tento týden. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).