Hlavní navigace

Názor k článku Na spořicím účtu 3 % ročně, ale musíte k tomu investovat. Ze spoření se stávají hybridní produkty od Patrik Chrz - Tak tady se v názoru na tento typ...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 11. 2021 6:12

    Patrik Chrz

    Tak tady se v názoru na tento typ produktů neshodneme. Já to považuji za čistý podvod na lidi, kteří produktu nerozumí. Několikrát se mi to potvrdilo, když se na mne kamarádi, známí a podobně obraceli s "super tipem na spořící účet". Velmi, opravdu velmi často vůbec nechápali, že část je investice, kde není jisté ani zhodnocení ani jistina a že zvýhodněný úrok je jen na velice krátkou dobu (a následně spadne do podprůměrných sazeb), kdežto investice dávají smysl pouze při dlouhodobém horizontu. Velmi zranitelnou (a velmi zastoupenou v tomto produktu) jsou důchodci, pro které dlouhodobé investice nejsou vhodné.

    Navíc úrok na zvýhodněném vkladu "spotřebují" poplatky za investice. Suma sumárum to matematicky odpovídá investičnímu produktu s na začátku odpuštěnými poplatky. Taková nabídka má ale výrazně nižší úspěšnost.

    Bohužel tento typ produktů (právě v důsledku nepochopení ze strany zákazníků) je velmi úspěšný, takže asi jen tak nezmizí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).