Hlavní navigace

Názor k článku Mýty o spolehlivém fungování státních penzí od Jarmila - Slušelo by se podotknout, že se změnila i...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 10. 2011 8:57

    Jarmila (neregistrovaný)

    Slušelo by se podotknout, že se změnila i skladba rodiny. Zatímco před 2. sv. válkou pracovalo jen málo žen, protože tzv. rodinný servis (vaření, praní prádla, šití oděvů, úklid, péče o děti) byla práce pro 1-2 pracovní síly, byly vdané ženy většinou v domácnosti, v domácnosti střední třídy byla ještě k dispozici služka. A muži tuto domácnost na rozumné úrovni uživili.
    Po 2. sv. válce byla mužská pracovní síla zdecimovaná. K tomu, aby mohly ženy nastoupit do pracovního procesu, bylo třeba zajistit služby pro rodinu. Nejenom jesle, školky a školní družiny, ale třeba rozvojem používání elektřiny a s tím spojeného používání praček a elektrických sporáků. Zatímco před 2. sv. válkou musela žena ráno zatopit a poté uvařit oběd, totéž bylo s prádlem, po 2. sv. válce jen otočila knoflíkem. Záporem už ale bylo to, že rodinu uživil teď už ne jeden, ale dva pracující jedinci. Zároveň ale byli zabezpečeni staří lidé, kteří dostávali státní důchod (na který si předtím celý život platili).
    No, a dneska jsme se dostali do situace, kdy dva pracující jedinci mají dost do dělat, aby uživili sami sebe. Na pořízení dítěte si mají našetřit, pořízení vlastního bytu je pro ně celoživotní zátěž, k tomu si mají ještě našetřit na důchod. Já osobně čekám dost velký propad porodnosti. Pokud máme dojem, že zatím neklesá, tak si uvědomme, že porodnost nám zachraňují naši tmavší spoluobčané, kteří ale nebudou do systému nic odvádět, spíš z něj budou dlouhodobě čerpat. Je otázka, jak nám to ovlivní nejen důchody, ale i celý sociální systém. Mně osobně se to vidí dosti černě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).