Tento článek je skutečně dobrý jen jako "varování" před různými poplatkovými fintami. Což není špatné, ale jistě to nebyl jeho hlavní záměr.
V hlavním záměru - posouzení "férovosti" a přiměřenosti poplatků zcela selhal a v mnoha věcech si protiřečí, jak už bylo řečeno v jiných příspěvcích. (Obzvláště tabulka je peprná.)
Práce s hotovostí je práce s hotovostí, ať už se jedná o vklad na účet, výběr hotovosti nebo rozměňovaní peněz. Není důvod pro jiný metr.
Stejně tak dotaz na zůstatek přes IB nebo bankomat - obojí je automatické jdoucí přes ten samý systém. Nevidím důvod rozlišovat "férovost" (ne)poplatku v těchto případech.
Jistě, obhájit se dá všechno. Ale stejně jako mi v restauraci (obyčejně) nezaúčtují cenu prostírání nebo chod klimatizace jako separátní položku, domnívám se, že ani v bance by tomu tak být nemělo. Obzvláště když, zatímco v restauraci jsem jen konzument jejich služeb, v bance mým vkladem přispívám k jejich profitu (zaplatím bez konzumace).
Banky obecně jsou drzí a nenažraní mološi. A když vidim některé reklamy nejmenovaných ústavů, tak se mi z té demagogie chce zvracet. Třikrát sláva cestě, kterou vůči poplatkům prošlapává mBank.
Ani banky na západ, jih, sever či východ od nás nejdou dokonalé. V podstatě asi nenajdete finanční ústav, který by byl v naprosto čistém souladu s poplatky, úroky a nabídkou kvalitních služeb. Nešlo mi tak ani o posouzení férovosti poplatků jako o to, že někteří se bijí za odstranění poplatků, které jsou přitom už v říši fantazice a dávno vyhynuly.
Vztah s bankou je obchodní vztah. Některé jsou mološi, některé dravé ryby a urvou si z trhu vše, co se nabízí. Je to o volbě: nelíbí s mi, tak třísknu dveřmi, líbí, zůstávám. Některé lepší restaurace si účtují tzv. couvert. Přitom je logické, že si pro jídlo nepůjdu sám, když nejsem v bufetu a že by mi ho měl číšník zadrmo přinést.
On taky couvert není poplatek za obsluhu, ale za nadstandardní dochucovadla. V hospodě čtyřce máte na stole v nejlepším případě slánku a pepřenku, ve dvojce nebo jedničce navíc olej, ocet, kečup apod. To je ten Couvert.
Stalo se mi nejednou, že mi v restauracích chtěli "couvert" účtovat, ale přitom žádný neposkytli, takže jsem jim ho taky nezaplatil. To si akorát majitel restaurace spletl "couvert" a "povinný příplatek".
Mimochodem, zvláště v USA je běžné, že cena v restauraci je bez obsluhy. Obsluha přitom opravdu dostává minimální mzdu a žije ze zpropitného (tip).