už tu nemáme bolševika a tedy každý si může svobodně VYBRAT, zdali bude vydělávat jako zaměstnanec, jako osvč nebo jako švarc. případně jako zaměstnavatel. tech pár nejubožejších hlupoňů, co jsou tak blbí, že je nikdo nechce a vybrat si nemohou, nemá smysl řešit nějak systémově.
otázka zní spíš tak, kolik je tech parazitů OSVČ, kteří si vozí prdel v sedmičkovém bávu, šidí na daních, do nákladů dávají i pastelky pro děti a mobil pro manželku, vydělávají kilo/měsíčně a měli by tedy platit pade/měsíčně na odvodech - přitom přiznávají minimální mzdu a platí z ní minimální pojistné, a mají ze všech srandu. kolik jich znáte?
dneska – živnostník určitě není boháč. často je to zoufalec, který se jinde nečapl. existuje tady velmi silná skupina podnikatelů v uvozovkách, kteří vydělají dvacet-třicet (padesát) tisíc měsíčně na obratu, a víc to prostě v daném místě nedá. po odečtení reálných nákladů jim i bez daňové optimalizace zbyde podprůměrný plat. podnikají jako poslední šanci před pádem do nezaměstnanosti, a neustále balancují na hraně, jestli ještě legálně pracovat, a nebo to zabalit úplně. přitom i v měsících, ve kterých si nevydělají ani korunu, platí si ze svých úspor to minimální pojistné. a i v měsících, ve kterých jim někdo zůstane dlužen, platí si ze svých zásob minimální pojistné. plátci DPH pak i odvádějí za podvodníky a zloděje neobdrženou DPH - a bude hůř. pokud reinvestují veškerý dosažený příjem do podnikání a pro sebe si nevezmou ani kachli, zaplatí si ze svých zásob minimální pojistné, na konci roku platí z tech reinvestovaných peněz daně jakoby z příjmu, tomu se říká odpisy. na spotřebních daních a DPH platí stejně jako kdokoliv jiný ve srovnatelné situaci - na silniční dani a zdanění PHM obvykle víc než tolik. přitom nevyžadují služby podpory v nezaměstnanosti, sociální nouze, příspěvků na bydlení a většiny sociálních podpor; nikdy nevyužijí podpory úročení hypoték ani stavebního spoření, nemohou si přidělit stravenky, příplatky na dovolenou, dotace z FKSP, nemají placenou dovolenou ani výpovědní lhůtu; jednou budou mít nižší důchod než si dokážete představit. mnozí z nich vytvářejí pracovní místa - a jejich zaměstnanci mají často lepší (a pravidelnou!) mzdu než pan "podnikatel", lepší sociální jistoty, pevnou pracovní dobu, a hmotné požitky o kterých se zaměstnavateli ani nezdá. chcete to? běžte si to zkusit, je to legální.
Máte pravdu, stačí se podivat na primácký pořad "Ano, šefé". Tam je občas krásně vidět jak zaměstnavatelé, nemaj kde brát a jsou z toho zoufalý, zatímco zaměstnanci jsou vysmátí a stačí jim předstírat, že pracujou.
V Americe běží podobný program "ano, šéfe s gordonem ramsym" a hlavní rozdíl když se na ty pořady podíváte je v tom, že v česku, když je tam špatnej kuchař nebo číšník tak se mu řekne ať se zlepší.
V americe když je špatnej kuchař nebo číšník tak se vyhodí a najme se jinej. Jenže to v našich podmínkách nejde. Platit někomu 3 platy odstupný by je totálně zruinovalo.
Prý zruinovalo. :-))))))) I slza by mi ukápla, kdyby tomu opravdu tak bylo. Jenže není. Ano šéfe jsem viděl několikrát a takoví ti majitelé(nájemci) restauraček, kteří se tam ukážou jednou za uherský rok a mají to v paži, protože mají x dalších podnikatelských aktivit, tak těm je to vyloženě jedno a opravdu je jeden nepovedený kšeft nezruinuje. Navíc se do takového pořadu přihlásí většinou jen ti, kteří mají nějaké problémy, za které si můžou sami. Navíc u nás je tolik restauraček a hospod, že když jeden den skončí jedna, druhý den se otevře druhá. Takže nula od nuly pojde a zaměstnanost je stále stejná. :-)))))))
Hlavně: on je zaměstnanec jen velmi málokdy dostane. Zákoník práce se dnes dodržuje jen ve velmi málo firmách. Ono vůbec není problém zaměstnance donutit, aby podepsal dohodu - která je bez odstupného. Těch možností má zaměstnavatel spoustu.
A hovoříme-li o 3-měsíčním odstupném, tak takové zákon připouští až za odpracované nejméně tři celé roky. A nikdo by si nedržel takového zaměstnance, jak ho zdejší agitka novodobých svazáků líčí.
Já jsem nikdy odstupné nedostal, naopak sám jsem musel po podání výpovědi zůstat do posledního dne, co zákon zaměstnavateli umožňuje zaměstnance držet, jednou mě pustili za 7 týdnů "dohodou".
Vlastně jednou jsem jedno měsíční odstupné dostal, při takové taškařici. Magor nařídíl šetříme, propusťte lidi. No práce nad hlavu, tak jsem byl propuštěn a za 6 týdnů, bo úkol propuštění byl splněn, a práce se sama mrška neudělá, a vedení firmy ji teprv neudělá, tak zase zpět. Mimochodem, prý nejsou kvalitní lidi. Bodejť by byli, když z takové firmy poté každý kouká utéci, jakmile to jen trochu jde. Dnes to tam mají samý absolvent flegmatik bez zkušeností, s morálkou padla a jdou domů, ani o minutu více. A vedení se strašně diví, jak je možné že termíny pryč, kvalita podle odezvy z externích firem pryč....
Bodejť bych jako zaměstnanec nešla domů, když mi padla, protože když jsem chtěla jít k zubaři, ptal se zaměstnavatel, jestli tam jít musím (a při pracovní době 8-17 těžko najdu zubaře, ke kterému můžu jít mimo pracovní dobu) a když jsem chtěla jít dítku na rodičovské schůzky do školy, tak to už nešlo vůbec, to bych si musela vzít půl dne dovolenou. Při dobré vůli bych si mohla ty dvě chybějící hodiny napracovat zítra, přišla bych o to dřív. Někdy ale platí, že je horší, když se nechce, než když se nemůže. Prostě když mi zaměstnavatel nedokáže vyhovět, proč bych měla vyhovět já jemu? Kdyby byl lidský, taky nepraštím prací, protože padla, ale v klídku ji dodělám. Takto jsem s prací klidně praštila a dodělala ji zítra.
Přesně tak. A pitomci se potom strašně diví, že se k nim lidé chovají tak, jak oni se chovají k lidem.
Jenže poenta je v tom, že jim to nikdy nedojde. Oni budou strašně ukřivdění, a nikdy jim nedojde proč se tak lidé chovají. Jen tu pitomci budou házet urážky, jaká je to pakáž, tihle zaměstnanci. Přitom to jsou majitelé, kdo nastavuje pravidla.
Přitom v té firmě to tak nebývalo... jenže já tam nastoupil v době, kdy tam ještě byli někteří lidé, co tu firmu vybudovali. Dnes už tam není žádný, všichni odešli znechuceni stykem s bílým koněm, zastupujícím skutečné majitele, a s každým odchodem to šlo více z kopce. Dnes už tam jsou jen kývači na jakýkoli nesmysl. Sranda je, že kývají, ale firmě pěkně pouštějí žilou do vlastní kapsy. Nakonec proč ne, když ten co se tváří jako majitel, o firmě neví nic. Potom je to snadné.
-
A když mluvíme o Pohleraichovi, tak tam byl zajímavý jeden díl. Zaměstnanci tam podle něho byli zcela pasivní. Prý s tímhle musí přeci přijít zaměstnanec sám, to mu nikdo nemusí říkat. Střih, a zaměstnaci říkali, že s tímhle, s tímhle, a s tímhle už v minulosti přišli, ale vždy zamítnuto, a nakázáno dělat jen doslova to, k čemu dostanou příkaz. Říkali, že se vším, s čím přišli, všechno zamítnuto. A Pohreich? Prý ty jsi majitel, tak musíš velet, a oni musí dělat co nakážeš.
Takže on je to asi dobrý kuchař, ale v jiných věcech bych ho nepřeceňoval.
Ty nemůžeš jako OSVČ provozovat restauraci?? A odkdy prosimtě?? A co takhle jí provozovat a eště tam bejt jako kuchař? to taky nejde??
Jenom by ses musel postavit do tý role podnikatele a pak by mě zajímalo jak bys mluvil o 3 platech pro zaměstnance co nic nedělaj. Nebo, že oni ti vydělaj několikanásobně víc.
Jenom první 2 roky bys brečel kde máš brát na vejplaty a kdyby se ti náhodou pak dařili tak by si teprve mohl mluvit, že to taky něco vydělá tobě. A to ani nemluvim o všech předpisech co musíš splnit abys vůbec restauraci mohl mít.
Většinou ten kuchař a zároveň vedoucí restaurace dá výplatu všem svým zaměstnancům a sám nemá pomalu nic. Takovejch tady je, ale o těch se nemluví.
hele porovnával jsem to s tím elektrikářem, který ze dne na den může skončit a začít makat na sebe a kšefty se mu jen pohrnou :-))))))))))))))))) To takový kuchař by to měl daleko těžší. :-)))))))). Ano určitě takových bude a né jeden. Ale takových bude opravdu minimum, protože tohle provozovat dlouhodobě si nikdo nemůže dovolit, teda pokud k tomu nemá dalších x aktivit, které mu vydělávají. V tom případě si dovolí provozovat restauračku i z min. ziskem :-)))))))
Inu já jsem reagoval na příspěvek, který se týkal pořadu Ano šéfe a stupidní kecy o tom, jak můžou zaměstnanci zruinovat chudáka OSVČ. A ten pořad se opravdu, ke tvému překvapení, týká restaurací.(ne přímo dvoukoláku) Chtěl si mně poučit, ale udělal si ze sebe totálního vola, gratuluji!!!!!!!!!
šmejd zaměstnavatel jste napsal Vy chachá. Tedy předpokládám, že reagujete na mně, ale musíte se podívat na celou diskuzi, víme?? Tam šlo hlavně o to, že tam dotyčný psal, že "Zaměstnanci ruinují zaměstnavatele" nebo tak něco a já jsem na to pouze reagovat tím, že když se tam neukážou jak je rok dlouhý tak se nemají čemu divit, že jim jde kšeft celkově do kytek :-))))))
ale ale to jsem tady nepsal, že je nějaký předpoklad, že se tam MUSÍ objevit. Samozřejmě, že nemusí. Ale když se tam neobjeví(objeví jen tak, aby se neřeklo), tak se nemůže divit, že mu to jde do kytek. Notabene, když si vybral neschopné lidi, kteří to vedou. A tom jsem psal. :-)
Já psal, že je ruinují když pracujou špatně a vy je nemůže vyhodit. Vám snad přijde normální, že já si mám nechat v práci kuchaře, kterýho už vaření omrzelo, u plotny jenom stojí a čumí, lidem prej plive do jídla. Neměl by bejt snad nějakej zákon abych ho mohl kdykoliv vyměnit a né mu dát eště 3 platy na památku? To si prostě normální podnikatel nemůže dovolit. Kuchař co dostává 20 tis. mě stojí 27 a já mu dám tří platy to je skoro 90 tisíc. Přijít o 90 tisíc je docela rána.
No tak ona je i Vaše chyba, že jste si do podniku takového lempla nabral a držel si ho déle než 3 roky. Ta zdechlost určitě nepřišla ze dne na den. To za prvé. Za druhé, máte mít ve smlouvě tyhlety zdechlosti ošetřené. Navíc když jen stojí a čumí. Ale ona je taky otázka do jaké míry Vám ten zaměstnanec dělá špatně a nebo si to jen myslíte a rád by jste se ho zbavil. A za třetí mám pocit, že z odstupného se odvody neplatí. Takže jen čistá mzda a ta bude ve Vašem případě 3x16tis. a to jsme opět někde jinde než na 90tis. A za čtvrté a to bych vyzdvihl nade vše. Za ty min. 3 roky Vám dotyčný musel vydělat daleko více než těch "ušmudlaných" 3x16, tj. 1333 za měsíc ( V případě prac. poměru 3 roky. Pokud je tam dýl tak ta měsíční částka je samozřejmě ještě nižší). Takže brečet, že aktuálně musíte dát 48tis., když Vám dotyčný vydělal daleko víc je přinejmenším směšné. No holt nepojedete na dovolenou v červenci, ale až v září. :-) A pokud je dotyčný opravdu takový lempl, tak jej lehce nahradíte, pracovitým kuchařem, který Vám na to odstupné "vydělá" co by dup.
PS: K tomu, abych uměl počítat nemusím být OSVČ :-)