Hlavní navigace

MMF vyzdvihuje levnou ropu

23. 12. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Stabilizace cen ropy pomohla v uplynulých dnech k viditelnému zlepšení nálady na ruském trhu.

Černému zlatu včera nepodřezaly větev ani výroky saudského ministra pro ropu Ali Al-Naimiho, který přiznal, že OPEC nesrazí produkci ani, kdyby cena ropy spadla k 20 dolarům za barel.

Souběžně včera Mezinárodní měnový fond upozornil, že nižší cena ropy bude pro globální ekonomiku příznivá a měla by k růstu světové ekonomiky přispět 0,3 až 0,8 procentními body. Nejvíce podle MMF pomůže velkým rozvíjejícím se ekonomikám, které jsou více závislé na dovozu ropy – především Číně a Indii. Eurozóně pomůže o něco méně, ale stále více než Spojeným státům – ty již v dnešní době nejsou v součtu tak velkým čistým dovozcem. MMF naopak varuje před přeceňováním rizik a odlivem kapitálu z řady ropných exportérů – především z Ruska, Nigérie a Venezuely.

Střední Evropa patří naštěstí do skupiny čistých dovozců, kde bude celkový efekt v součtu pozitivní. V nedávné analýze (http://www.csob.cz/WebCsob/Da­ta/flash/2014/F_141215.pdf) jsme odhadovali, že českým domácnostem se díky levnější ropě zvýší reálné příjmy v roce 2015 zhruba o 0,2 %. Fenomén levnější ropy by měl přinést i trvalejší body průmyslu. Nemělo by se ale ve finále jednat o příspěvek k růstu vyšší než několik desetin procentního bodu. Ty podle nás v příštím roce do velké míry vykompenzuje slabší poptávka z Ruska, kde pro rok 2015 očekáváme nástup relativně hluboké recese.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).