Hlavní navigace

Libo-li AllRisk?

27. 11. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Klienti dnešních pojišťoven jsou příliš sexy na to, aby si pořizovali obyčejné pojistky. Místo běžného havarijního pojištění lze sjednat pojistku označenou jako "AllRisk". Co takové pojištění obsahuje a kde ho můžete získat?

Havarijní pojištění typu AllRisk, jak už jeho název napovídá, souvisí s pojištěním více rizik současně. Takové pojištěná má své nezanedbatelné výhody.

V prvé řadě je nutné zdůraznit, že klientovi postačí jediná návštěva u jediného pojistitele a jeho smlouva je vyřízená. Taktéž platí jediné inkaso a komunikuje s jediným finančním ústavem, pokud musí něco ohledně své pojistky vyřídit.

Také v případě nehody je příjemnější všechno řešit prostřednictvím jediného pojistitele. Není zřejmě ani třeba hovořit o tom, že každý pojistitel se lépe dohodne sám se sebou než s někým jiným.

Další nepopiratelnou výhodou AllRisk pojištění bývá jeho cena. Zpracování AllRisk pojistné smlouvy je pro pojišťovny přirozeně levnější než zpracovávat několik menších smluv. To se také logicky promítne v ceně pojištění. AllRisk pojistky nebývají sice nijak levné, jejich pojistné je ale zpravidla nižší, než by bylo pojistné stanovené pro všechno jeho složky celkem. Pro ty, kteří chtějí zajistit co nejkomplexnější ochranu svého plechového (či bakelitového) miláčka, je AllRisk pojištění jistě tím pravým.

V našich podmínkách je ovšem nutné upozornit na drobný neduh těchto pojištění. Nabízí-li totiž některá z pojišťoven pojištění AllRisk, není vždy zcela jasné, co všechno toto pojištění vlastně obsahuje.

Nejčastěji obsahuje AllRisk pojištění následující ochranu:

  • pojištění proti havárii a poškození vozidla (i živlem)
  • pojištění proti odcizení vozidla nebo vloupání do něj
  • pojištění proti vandalismu
  • asistenční službu

Kooperativa, pojišťovna nabízí v rámci svého AllRisk havarijního pojištění ještě pojištění úmrtí řidiče v důsledku pojistné události na vozidle, UNIQA pojišťovna zase zařadila do své nabídky pojištění právní ochrany.

Tabulka č. 634
Infolinky pojišťoven nabízejících AllRisk havarijní pojištění
Allianz 800 170 000
Česká pojišťovna 800 133 666
Česká podnikatelská pojišťovna 261 126 116
Generali Pojišťovna 800 150 155
Kooperativa, pojišťovna 800 105 105
Union pojišťovna 800 114 411
UNIQA pojišťovna 800 120 020


Některé pojišťovny nabízejí AllRisk pojistky již vytvořené, jiné pojišťovny ji nabízejí svým klientům jako jakousi „skládačku“, kde si mohou sami určit, co všechno má pojištění obsahovat. Pak nabízejí škálu nejrůznějších doplňkových pojištění (např. Allianz), jako pojištění skla, pojištění zavazadel nebo pojištění nájmu náhradního vozidla.

dan_z_prijmu

Zatímco bývá AllRisk chápáno spíše jako komplexní produkt havarijního pojištění, některé pojišťovny ho pojímají i jako kombinaci pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (povinného ručení) s havarijním pojištěním. To demonstruje např. Česká pojišťovna a Allianz pojišťovna. Výhoda takové pojistky pak bývá ještě markantnější, neboť pojišťovny často nabízejí nezanedbatelné slevy za propojištění právě těchto dvou produktů.

Výhodou – kromě nižší ceny – by měla být i skutečnost, že v případě propojení povinného ručení s havarijním pojištěním se mohou sčítat limity asistenčních služeb, což zabezpečí vyšší pohodlí zejména při zahraničních cestách.

Máte uzavřené AllRisk pojištění?

  • Ano a jsem spokojen/a.
    35 %
  • Ano, ale nejsem spokojen/a.
    13 %
  • Ne, ale uvažuji o tom.
    29 %
  • Ne a neuvažuji o tom.
    23 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).