Hlavní navigace

Koruna ve čtvrtek dále oslabovala

19. 3. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Tendence koruny k atakování kurzového závazku ČNB na hladině 27,00 CZK/EUR v posledních dnech oslabují.

Koruna se postupně začíná od této hladiny vzdalovat a dnes si připsala další ztráty ve výši 0,4 %, když oslabila z ranních 27,34 CZK/EUR na 27,44. Okolní měny v regionu si dopoledne připisovaly zisky okolo 0,7 %, nicméně během pozdějšího obchodování je z větší části vymazaly. Kvantitativní uvolňování ECB bude v nadcházejících týdnech tlačit zejména maďarský forint a polský zlotý k silnějším úrovním, když investoři budou hledat náhradní aktiva za ty, které prodali ECB. Korunu z tohoto pohledu ovšem znevýhodňuje daleko nižší úroveň výnosové křivky státních dluhopisů a omezení potenciálních zisků kurzovým závazkem ČNB na hladině 27,00 CZK/EUR. Nelze pak zapomenout ani na fakt, že začíná dividendová sezóna, které potlačí korunu ke slabším úrovním. I když tento faktor vloni nebyl příliš silný, letos lze očekávat vyšší objem dividend do zahraničí než vloni. A tedy i potenciální efekt na korunu by měl být silnější.

skoleni_15_4

Dnes jsme se žádných zajímavých údajů z regionálních ekonomik nedočkali. Zveřejněn byl pouze zápis z posledního zasedání polské centrální banky, která nečekaně snížila sazby o 50 bb na 1,50 %. Dle zápisu většina centrálních bankéřů řekla, že ponechání sazeb beze změny na březnovém zasedání by vedlo k posílení zlotého a tím k prohloubení deflačních tlaků. Oznámení konce snižování sazeb v březnu ovšem neznamená, že by centrální banka nemohla dále snížit sazby v případě silného negativního šoku do polské ekonomiky. Ani zítra se v regionu nedočkáme zajímavějších ekonomických údajů. Z pohledu domácích událostí bude zajímavé až zasedání ČNB (příští čtvrtek), které ovšem podle nás změnu v nastavení měnové politiky nepřinese (přítomni by měli být všichni členové bankovní rady).

Česká swapová křivka se ve čtvrtek dále snížila, když na krátkém konci klesla o 1 bb a na delším o 4 bb. Důvodem byla pozdější reakce na pokles eurových protějšků po zasedání Fedu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).