Hlavní navigace

Koruna dnes relativně ztrácela

13. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Za klidného obchodování dnes koruna vůči euru lehce ztrácela. Zatímco ranní kotace se nacházely u hladiny 27,40 CZK/EUR, v odpoledních hodinách to bylo cca o pět haléřů výše.

Za klidného obchodování dnes koruna vůči euru lehce ztrácela. Zatímco ranní kotace se nacházely u hladiny 27,40 CZK/EUR, v odpoledních hodinách to bylo cca o pět haléřů výše. Nicméně okolní regionální měny se pohybovaly opačným směrem. Ve výsledku si maďarský forint připisoval denní zisky ve výši zhruba třetiny procenta, polský zlotý byl nejúspěšnější měnou regionu se ziskem tří čtvrtin procenta.

skoleni_15_4

Dnešní den byl chudý na čerstvé ekonomické indikátory z regionu, jediným číslem byl rychlý odhad HDP Maďarska za Q1 15, který zklamal. Navzdory očekávanému mezičtvrtletnímu růstu o 1,0 % q/q byl zaznamenán vzestup „pouze“ o 0,6 % q/q. To v meziročním vyjádření znamenalo mírné zpomalení z 3,4 % y/y zaznamenaných v Q4 14 na 3,3 % za Q1 15. Data o vývoji HDP za první tři měsíce v Česku a Polsku budou publikována až v záběru týdne. Zítřek přinese polskou inflaci za duben. Očekáváme vzestup spotřebitelských cen o 0,2 % m/m, což by z meziročního pohledu znamenalo zmírnění deflace z březnových –1,55 % y/y na 1,3 % y/y a potvrzení, že dno je již za námi. To by znamenalo oslabení případných spekulací na další pokles polských úrokových sazeb. Vyšší inflace by měla znamenat podporu polskému zlotému.

Na domácím dluhopisovém trhu jsme se dnes dočkali první aukce státních dluhopisů po nedávném silném vzestupu jejich výnosů. Oproti dubnové aukci, která se i díky nízkým tržním výnosům nesetkala s velkým zájmem investorů, lze dnešní aukci hodnotit jako úspěšnou. Poptávka dosáhla 25 mld. CZK, což byl téměř dvojnásobek hodnoty z předchozí aukce. Ministerstvo nakonec prodalo za příznivé ceny dluhopisy v hodnotě přes 14 mld. CZK, což je letošní největší objem prodaných státních dluhopisů v primární aukci. Výnosy státních dluhopisů na trhu dnes nicméně rostly, na dlouhém konci o cca 4 bb. Naopak swapy na dlouhém konci o cca 4 bb klesly, když sledovaly obdobný vývoj na eurových sazbách.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).