Hlavní navigace

Kongres USA stále marně hledá dohodu

31. 12. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Američtí politici stále marně hledají shodu na řešení politické krize, která může v novém roce ochromit americkou ekonomiku.

Šéfové dvou hlavních stran v Senátu včera sice učinili určitý posun v otázce daní – jejich navýšení by se mohly vyhnout domácnosti s ročním příjmem nižším než zhruba 500 tisíc dolarů (o přesné částce se stále vyjednává) – nicméně, mezi oběma stranami stále existují rozpory. A to zejména v tom, jak naložit s (případně) nově získanými penězi z vyšších daní – zatímco republikáni kladou důraz na snižování rozpočtového deficitu, tak demokraté by získané peníze raději poslali zpět do oběhu. Na případný neúspěch ve vyjednáváních a následné škrty se však již američtí představitelé připravují – šéf resortu obrany Panetta má údajně na brzký počátek roku připravené oznámení o zrušení 800 tisíc pracovních míst (připomeňme, že škrty by se měly nejcitelněji dotknout právě resortu obrany).

dan_z_prijmu

Každopádně, pokud by se přece jen nepodařilo najít dohodu do konce roku (jednání budou probíhat i dnes), tak to, technicky vzato, stále ještě neznamená žádnou katastrofu. Je sice pravděpodobné, že prodejní tlaky na akciových trzích, pokud nedojde k dohodě, směrem k závěru roku porostou, avšak změny v daních lze prosadit i se zpětnou účinností. Na začátku roku navíc mohou panovat o něco příznivější politické podmínky – zasedat bude nový Senát s výraznější většinou demokratů a republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Boehner bude mít zřejmě jistotu dalšího setrvání ve své funkci. Navíc, shodnout se na snižování daní bývá rovněž politicky snadnější, než na jejich zvyšování.

Zatímco se trhy musejí vypořádávat s nejistotou linoucí se z USA, tak dnes po ránu je mohou potěšit alespoň zprávy z druhé největší světové ekonomiky. Nálada podnikatelů v čínském zpracovatelském průmyslu totiž vzrostla v prosinci na 19 měsíční maxima. Hlavním hybatelem je přitom zřejmě domácí poptávka – dílčí index nových objednávek totiž vzrostl na 52,9 bodu – zatímco nové exportní objednávky se po měsíci vrátily pod klíčovou hranici 50 bodů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).