Hlavní navigace

Konec Waldviertler Sparkasse v Praze

25. 3. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Pět let vydržela pražská pobočka jedné z nejmenších bank u nás, Waldviertler Sparkasse von 1842. Ke konci září tohoto roku pobočka končí a s ní i historie malé rakouské banky v Praze. Levná spořitelna své klienty předá konkurenci ze stejné stáje.

Byla to první zahraniční banka, která obdržela od České národní banky licenci. Když v roce 1993 přišla malá rakouská banka Waldviertles Sparkasse von 1842 (WSPK) do České republiky, měla tehdy velké oči pro své podnikání. Podle zdroje blízkého České spořitelně později zástupci WSPK navrhli České spořitelně, že WSPK si převezme klienty v Jižních Čechách a na jihu Moravy a zbytek zůstane naší největší bance. Pro nezasvěcené, WSPK i Česká spořitelna jsou součástí rakouské skupiny Erste a na našem území si konkurují. Česká spořitelna tento návrh z pochopitelných důvodů odmítla.

Ze spolku po krizi bankou

WSPK vznikla zajímavou cestou a do nedávna nebyla ani akciovou společností. Historie banky se píše od 1. března 1842, kdy v dolnorakouském Waidhofenu nad Thayou vznikl spořitelní spolek. Samotná WSPK dodnes uvádí svoje heslo a smysl působení: Obecný užitek namísto užitku vlastního. V zakládací listině Sparkasse se dokonce píše: Každému má být nabídnuta příležitost bezpečně a efektivně uložit své úspory. Jako spolek působila až do roku 2005.

V té době WSPK procházela nelehkým obdobím, na kterém se podepsal prodej jediného hotelu. V rámci podpory regionu, což banka měla ve svých stanovách, postavila WSPK v Rakousku hotel Golf. Později ho však prodala výrazně pod cenou, protože se našel jen jediný kupec. Tato transakce banku údajně dostala do potíží a WSPK chybělo 5,5 milionu eur do vyrovnané bilance. Vypomohla si úvěrem od investiční banky Investkredit a dostala se do hledáčku rakouské centrální banky. Rakouský tisk informoval o možné krizi a potřebné pomoci Rakouského svazu spořitelen a zazněla i slova o prodeji českých poboček WSPK. Bance údajně pomohla až finanční injekce Erste Bank v září 2005, která prohlásila, že WSPK poskytne potřebnou likviditu. Jenže mezi další varianty, které se proslýchají, patří, že šlo spíše o politickou výměnu předsedy představenstva WSPK ze strany Erste Bank a Rakouského svazu spořitelen. WSPK se restrukturalizovala na akciovou společnost, která nadále působí jako banka, a na nadaci, která pomáhá rozvoji regionu. Na rakouský Die Presse podala WSPK žalobu a později se potvrdilo, že banka je finančně zdravá.

Jde vlastní cestou

Se svými třiceti tisíci klienty v České republice a dvaceti tisíci v Rakousku patří WSPK mezi malé banky. Vzhledem k tomu, že WSPK je zaměřena regionálně, jde stále o pěkná čísla. A místní působení je hlavním důvodem, proč WSPK končí v Praze. Její pobočka na Senovážném náměstí původně měla plnit dva hlavní úkoly: být blíže zemědělcům, kteří potřebují ke svému živobytí Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. Ten sídlí v Praze a WSPK, jako banka silná v zemědělském financování, chtěla být těmto klientům blíže. Dalším úkolem bylo nabídnout levné služby pražské retailové a podnikatelské klientele. Loňský říjnový vstup WSPK do garančního sdružení rakouských spořitelen však znamenal, že bude nutné přehodnotit stávající pobočkovou síť a bylo téměř jasné, že pobočka v Praze skončí. WSPK v Rakousku působí lokálně a v České republice toto zaměření musí dodržet také. Praha je od Jindřichova Hradce, kde má WSPK centrálu, příliš daleko. Podobně by v Rakousku WSPK těžko prosadila svoji pobočku ve Vídni. To potvrdil i předseda představenstva WSPK Gerhard Hufnagl v odpovědích pro Měšec.cz.

Gerhard Hufnagl

od 1. října 2007 představenstva banky Waldviertler Sparkasse von 1842 AG

  • od roku 1980 působil ve Volksbank Krems – Zwettl,
  • od roku 1988 působil jako prokurista a vedoucí poradenského týmu pro komerční klientelu a svobodná povolání v NÖ Landesbank-Hypothekenbank AG (dolnorakouské hypoteční bance),
  • pochází z vinařské rodiny,
  • je ženatý, má dvě děti a své rodině věnuje všechen svůj volný čas.

Proč vznikla v Praze před lety pobočka WSPK a jaký měla původní cíl? Znamená to, že se ho nepodařilo splnit?

Pobočka měla jeden cíl. Být nablízku svým klientům, kteří do centrály v Jindřichově Hradci dojížděli z celé republiky. Původní cíl pobočka okamžitě splnila.

Zrušení (jediné) pobočky WSPK v Praze je bezpodmínečně nutné, nebo jde jen o prevetivní opatření, protože by s pobočkou nesouhlasil rakouský gananční fond?

Dne 25. října 2007 vstoupila Waldviertler Sparkasse von 1842 AG do garančního sdružení rakouských spořitelen. Členství v garančním sdružení přináší našim klientům podstatnou výhodu – zajištění klientských vkladů, i nad zákonem stanovenou výši 20 000 eur. Členství v garančním sdružení ale představuje také koncentraci na určenou oblast trhu. Waldviertler Sparkasse von 1842 AG se bude do budoucna soustřeďovat na regiony jižních Čech, jižní Moravy a Waldviertelu a svou pobočku v Praze uzavře.
Jednoznačně chci zdůraznit, že ukončení činnosti pražské pobočky nemá žádnou souvislost s jejími hospodářskými výsledky, nýbrž s naším zvýšeným úsilí na již zmíněném domácím trhu.

Stávající klienti pražské WSPK si musejí vybrat jednu ze stávajících poboček na jihu Čech a Moravy. To znamená zhoršení dostupnosti. Připravuje WSPK pro ně nějaké úlevy? Má pro své klienty nějaké řešení?

Pokud si klient bude přát své produkty u WSPK zrušit, nebudeme počítat u všech typů Kont, Termínovaných účtů a Vkladních knížek za zavření žádné poplatky ani za předčasné výběry. Zároveň nabídneme možnost převést si produkty do České spořitelny, se kterou v této záležitosti spolupracujeme.

Jste rakouská banka, budou české pobočky online propojeny s rakouskými, aby bylo možné využívat vaše bankovní služby i přes hranice?

Vzhledem k odlišnostem v celém systému České republice a v Rakousku takovou možnost nepředpokládáme.

Klienty předáme České spořitelně

Počet poboček WSPK se od října tohoto roku v Česku sníží na šest. Klienti pražské pobočky, která k 30. září 2008 svoji činnost ukončí, mají na výběr ze dvou variant. Buď si zvolí jinou pobočku WSPK (Dačice, Moravské Budějovice, Pelhřimov, Třebíč, Třeboň), případně se jim automaticky účet převede na centrálu do Jindřichova Hradce. Druhou možností je zrušit účet a vše převést do České spořitelny. Parametry nabídky oznámí Česká spořitelna a WSPK na své společné zítřejší tiskové konferenci. V této souvislosti WSPK garantuje, že zrušení účtu a všech dalších služeb provede zdarma. Pouze máte-li u WSPK hypotéku nebo jiný druh úvěru, smluvní vztah se nemění, pokud ho nesplatíte celý.

skoleni_15_4

WSPK patří stále mezi levné banky, přestože si účtuje poplatky. Její internetové bankovnictví by potřebovalo revizi, ale vzhledem k prioritám banky (podpora regionu, lokální působení, blízkost klientům) nelze očekávat, že se tak v dohledné době stane. Rovněž je škoda, že WSPK zrušila unikátní a nijak nepropagovaný produkt v podobě tzv. Synchro účtu: šlo o dva bankovní účty, jeden český a druhý rakouský, které bylo možné ovládat z české pobočky. V současné době WSPK nabízí pro české klienty nejlevnější platby v rámci Evropské unie: za odchozí platbu zaplatíte paušál 150 Kč, totéž za platbu příchozí. U některých bank lze sice příchozí platby přijmout bez poplatku, ovšem odchozí platby v eurech stojí i přes 200 Kč.

Z dálky jen poštou a přes internet

Pro cenově senzitivní klienty na jihu Moravy a Čech bude WSPK nadále dobrým partnerem. Bude se však nadále potýkat s velkou konkurencí, hlavně v podobě Poštovní spořitelny a České spořitelny (dostupnost a služby) a GE Money Bank (úvěry pro zemědělce). Patříte-li mezi klienty pražské pobočky, můžete s WSPK komunikovat na dálku, jste-li fandové poštovního styku a cestování. Ostatně, to platí i pro nové klienty, kteří o WSPK uvažují. Mezi plusy WSPK patří, že v době, kdy levné bankovní služby byly u nás tabu, právě WSPK nabízela možnost založit účet korespondenční formou a tato možnost trvá dodnes. Nedávno mi řekl jeden stávající klient WSPK, že ho sice mrzí rušení pražské pobočky, ale stále je pro něj „kouzelné mít účet u této banky“. Kouzlo pro své klienty může mít WSPK i nadále, jen více na jihu.

Znali jste banku WSPK před čtením tohoto článku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).