Hlavní navigace

Konec pražské burzy?

30. 5. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Evropské akcie dnes začaly v červeném a navázaly tak na včerejší negativní obchodování v USA a obdobně negativní noční obchodování v Asii. Japonský Nikkei 225 klesl dokonce o –5,5 % a dále pokračuje ve velmi volatilním představení.

Po mírně lepších číslech ekonomické důvěry eurozóny se trhy začaly zvedat a index německé burzy DAX se dostal až 0,8 % do zisku. Nejlépe si vedla Lufthansa (+4 %) a Deutsche Boerse (+3,5 %). 

Naopak zklamání pro investory přineslo revidování meziročního růstu HDP Spojených států za 1. kvartál z 2,5 % na 2,4 %. Nicméně toto zklamání netrvalo dlouho, protože investoři situaci vyhodnotili tak, že za tohoto vývoje určitě nehrozí předčasné snižování podpory kvantitativního uvolňování Fedem a americké indexy otevřely dnešní obchodování s mírnými zisky. 

Pražská burza bez ohledu na výše zmíněné i dnes klesala (index PX klesl o 0,5 % na 975 bodů). Zajímavou informací k BCPP bylo prohlášení jejího ředitele Petra Koblice, že BCPP, tak jak ji známe dnes, s největší pravděpodobností do 5 let nebude existovat. 

Aktuální hodnoty indexů v 16:30 hod. jsou: německý DAX je 8.400 bodů (+0,77 %) a americký S&P 500 je 1.657 bodů (+0,52 %).

Přestože trhy jsou v posledních dnech velmi rozkolísané, mohou nyní spekulativnější klienti snáze najít nákupní příležitosti. V každém případě však platí, že trhy mají pořád sílu růst a lepší je spekulovat „směrem nahoru“.   Konzervativnějším investorům bych ale radil držet část portfolia v hotovosti a vyčkat na uklidnění situace.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).