Hlavní navigace

Kolik vydělaly penzijní fondy?

18. 3. 2003
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Penzijní fondy zažily velmi příznivý rok. Některé byly velmi úspěšné, jiné méně. Je to velmi dobře vidět na hospodářských výsledcích, kterých dosahovaly. Jak dopadl penzijní fond, který spravuje vaše úspory?

Penzijní fondy se měly v loňském roce dobře. O tom svědčí i jejich hospodářské výsledky, jejichž agregovaná výše dosahuje úctyhodných 2,27 mld. Kč. Nejvyššího zisku ve výši 614,9 mil. Kč dosáhl Credit Suisse Life and Pensions PF.

Všechny penzijní fondy realizovaly zisk, přičemž jsou jejich výše vzhledem k jejich různým objemům spravovaných prostředků obtížně porovnatelné. Velké fondy dosahují vyšších zisků, menší fondy nižších.

Zajímavější výsledky týkající se výkonnosti konkrétních penzijních fondů nám může nabídnout poměr dosaženého zisku k celkovým peněžním prostředkům, které penzijní fondy spravují ve prospěch svých klientů.

V tomto kontextu dopadl nejlépe PF Komerční banky, jehož loňský zisk tvořil 4,74 % peněžních prostředků evidovaných ve prospěch účastníků. Výjimečně dobrých výsledků také dosáhnul Generali PF a Alianz PF. Kompletní výčet udává následující tabulka.

Tabulka č. 853
Hospodářský výsledek PF / prostředky evidované ve prospěch účastníků (v %)
ABN AMRO PF 2,92
Allianz PF 3,92
CREDIT SUISSE LIFE AND PENSIONS PF 3,57
Českomoravský PF 3,12
ČP penzijní fond 2,64
ČSOB PF 3,83
Generali PF 4,23
Hornický PF 3,42
ING PF 3,84
PF České pojišťovny 2,92
PF České spořitelny 3,43
PF Komerční banky 4,74
Zemský PF 3,58


Zmíněný ukazatel se liší od připsaných výnosů, jejichž výše je závislá na rozhodnutí managementu jednotlivých penzijních fondů. Poměr hospodářského výsledku a prostředků evidovaných ve prospěch účastníků ale představuje cifru, která lépe zohledňuje skutečný stav penzijního fondu.

Ukazatel je důležitý pro účastníky systému penzijního připojištění z důvodu, že každý penzijní fond je ze zákona povinen převést 85 % zisku do fondů evidovaných ve prospěch účastníků. Na vlastníky kapitálu pak zbývá 10 % realizovaného zisku a se zbylými 5 % se nakládá jako s rezervou.

dan_z_prijmu

Uvedené procento tedy může sloužit jako jedno z vodítek i akcionářům a případným investorům (i když pro ně může být důležitější např. poměr hospodářského výsledku k vlastnímu kapitálu). Kolik nakonec penzijní fondy účastníkům penzijního připojištění připíší, je zatím ve hvězdách.

Systém penzijního připojištění čítá v současnosti na 2,6 milionu účastníků a penzijní fondy spravují prostředky svých klientů ve výši 63,4 mld. Kč. Za loňský rok přibylo v penzijních fondech 12,9 mld. Kč (přijaté příspěvky a připsané výnosy po odečtení vyplacených prostředků).

Jste spokojen/a se svým penzijním fondem?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).