Hlavní navigace

Názory k článku Kolik si můžete vydělat jako uchazeči o zaměstnání, když nepobíráte podporu v nezaměstnanosti?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 1. 2023 16:03

    Existence

    Ví někdo, jak je to v případě čerpání penzijního pojištění? Mám ještě to prapůvodní penzijko, kde bych mohl čerpat výsluhovou penzi. Tuším, že lze vybrat jen polovinu z naspořené částky, zbytek až při odchodu do důchodu. Ovlivnilo by čerpání z penzijka výplatu podpory v nezaměstnanosti? Ovlivnilo by případné sociální dávky, příspěvky na bydlení apod.? Klasický důchod od státu se počítá jako příjem domácnosti, ale toto je vlastně spoření (moje peníze, byť daňově zvýhodněné), tak by mi to snad dávky snižovat nemělo.

    Jinak je docela prasárna, když máte od zaměstnavatele nárok třeba na 10ti násobek odstupného za věrnou službu a pak díky tomu 10 měsíců nedostanete od pracáku ani korunu. Přitom platíte příspěvky stejně jako ostatní zaměstnanci s jen zákonným odstupným. Respektive asi vám stát platí zdravotní pojištění, jinou výhodu registrace na pracáku nevidím. Nedělám si iluzi, že by člověku našli práci. Pak mohou snadno vykazovat tu nízkou nezaměstnanost, protože část lidí si zdravotko raději zaplatí samo a ušetří si opruz s pracákem.

    Dále se už roky omílá zjednodušení systému a "nepodmíněný příjem". Úplně by stačilo, kdyby ten "nepodmíněný příjem" pokryl zdravotko. Zkrátka když nemáš práci, jsi automaticky státní pojištěnec jako děti, důchodci nebo lidé hlášení na pracáku. Ubylo by papírování, podmínek a výjimek. Nakonec i ten bezdomáč co nic neplatí a nikdo si na něm nic nevezme, je nakonec vždy ošetřen.

  • 19. 1. 2023 17:01

    Franta Fous

    Minimální mzda 17400/2 je 8700 Kč hrubého si teoreticky můžeme přivydělat při registraci na ÚP zvané uchazeč o zaměstnání. Já si vydělal o korunu více a hned mě úřednice z ÚP informovala, že jsem již finančně zajištěný a proto mě vyřadí z evidence. Jo, letos mám výročí, co mě vyřadili před třiceti léty a stal jsem se osobou bez zdanitelného příjmu OBZP. Rodiče mě jako pionýra, který už nedošel do skauta jako se někdo převléká živily, až jsem se dočkal jejich starobního důchodu, což je jistější příjem, když pořád nepracuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).