Hlavní navigace

Klidná povánoční nálada

27. 12. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dnešní den na burzách ve znamení nízkých zobchodovaných objemů a malé volatility. Investory zatím neznervózňuje ani nevyřešený fiskální útes.

Dnešní obchodní den se vyznačoval nízkými objemy a nízkou volatilitou na všech trzích. Zřejmě pokračuje vánoční klid a ani nevyřešený fiskální útes trhy výrazně neznervózňuje. Německý index DAX dnes otevřel + 0,2 % na hodnotě 7.640 bodů a svou pozici si udřel přes celý obchodní den. Aktuálně, po otevření amerických trhů, je DAX zpět na ranních hodnotách. Nejvíce dnes posilují akcie finančního a automobilového sektoru. Zejména pak akcie společnosti Deutsche Bank + 1,5 % na hodnotu 33,5 EUR a Volkswagen + 1,3 % na hodnotu 173 EUR za akcii.

Česká burza dnes naopak zažila vyšší růsty. Akcie společnosti Erste Bank posilovaly až o 4 % na hodnotu 615 CZK za akcii. Také se dařilo akciím společnosti NWR, které rostly o 2,8 % na hodnotu 98,5 CZK. Naopak se dnes nedařilo akciím společnosti ČEZ – 0,9 % na hodnotu 670 CZK a pojišťovny VIG, která oslabila až o – 1,8 % na hodnotu 998 CZK.

dan_z_prijmu

Americké trhy  se po otevření na kladné nule posunuly více do záporu. Aktuálně se index S&P 500 pohybuje na hodnotách – 0,6 %, tedy 1.410 bodů a index Nasdaq – 0,55 % na hodnotách 2.973 bodů. Dnes se o pozdvižení postaraly akcie společnosti Nike, které prošly tzv. stock splitem v poměru 2 : 1, tedy technickým zdvojnásobením počtu akcií a o 50 procent snížením ceny akcie. Celkový základní kapitál společnosti se však nezměnil. Jde jen o technický krok zvyšující likviditu akcií, takže je to změna pozitivní.

Pro konec roku a začátek příštího vnímám spíše lehké ochlazení optimistické nálady na trzích a návratu k nejistotě z pádu z fiskálního útesu v USA.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).