Hlavní navigace

Klid po bouři

16. 4. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dnešní obchodní den je spíše klidnější. Obzvláště porovnáváme-li ho s včerejškem, kdy obchodování s drahými kovy připomínalo spíš spekulativní trhy, než pohyby běžné na zlatě či platině.

Dnešní obchodní den je spíše poklidnějšího rázu. Obzvláště porovnáváme-li ho s včerejškem, kdy obchodování s drahými kovy připomínalo spíše pohyby na spekulativních akciích, než pohyby běžné na zlatě či platině. I americké indexy zaznamenaly včera silné propady (přes 2 % do záporu). Dnešní vývoj zatím lehce koriguje včerejší silné propady – na drahých kovech i na indexech.

V USA se pomalu rozjíždí výsledková sezóna za první kvartál. Za povšimnutí stojí jistě dnes hlášené výsledky hospodaření společností Coca-Cola a bankovního domu Goldman Sachs. V obou případech došlo k překonání analytických odhadů.

Negativní vývoj, v dnešní jinak pozitivní korekci, zaznamenávají evropské utility. Důvodem je dnešní hlasování o změně v obchodování s emisními povolenkami. Dlouhodobě jsou totiž ceny povolenek pod tlakem a aktuálně na tak nízké hladině, že to vyvolává otázky ohledně jejich smyslu. Porovnáme-li cenu před několika lety (10–15 EUR) s aktuální cenou (cca. 3 EUR) není pochyb, že smysl povolenek (motivace firem nezatěžovat životní prostředí, případně podpořit ty, kteří nezatěžují na úkor těch, kteří ano) se takřka vytratil. Volba byla velmi těsná (315 pro : 334 proti), avšak platná. E.ON reaguje –5 %, RWE –2,5 %, ČEZ –3 %. Zdá se, že lobby firem, které emisní povolenky potřebují, je větší než těch, kteří se snaží hájit jejich smysl.

skoleni_15_4

V neposlední řadě bych rád zmínil pozitivní zprávu z pražské burzy – management společnosti Fortuna nečekaně oznámil návrh na vyšší než očekávanou dividendu. Akcionáři se tedy letos mohou těšit na cca. 17% dividendu. Akcie na to dnes reaguje přibližně 5% růstem.

Můj osobní názor na další vývoj trhů zůstává spíše lehce skeptický v kratším horizontu. Hlavní důvody vidím v možnosti pokračujících problémů na jihu Evropy, ale rovněž v narůstajícím americkém dluhu. V horizontu 1–2 měsíců tedy očekávám spíše korekci na trhu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).