Hlavní navigace

Kdy dojde býkům dech?

27. 4. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Výsledková sezona držela trhy nad vodou. Teď začíná odeznívat a náladě nepřidají horší čísla z USA, strach o eurozónu, mizerná čísla z Itálie i rating Španělska.

Zisky akciových trhů v posledních týdnech stály na dvou předpokladech. Solidní čísla z USA (především z trhu práce) se doplňovala s dobře rozjetou výsledkovou sezónou a jaksi přebíjela nervozitu pramenící z eurozóny. Tento příběh se ale dostává do úzkých – výsledková sezóna začne pomalu odeznívat, poslední čísla z amerického trhu práce vzbuzují obavy (žádosti o dávky v nezaměstnanosti zůstávají i po Velikonocích vysoko) a strach o osud eurozóny samozřejmě přetrvává. To včera potvrdila jednak mizerná čísla z Itálie a současně další snížení španělského ratingu.

Agentura S&P trochu překvapivě snížila Španělům rating podruhé v krátké době a znovu o dva stupně (na BBB-). Agentura je správně znepokojena především nepřiznanými ztrátami v bankovním sektoru.

skoleni_15_5

Bruselem stanovený cíl pro deficit veřejných financí (3 % HDP) Madrid bohužel od řešení nákladných problémů bank odrazuje. Současně je plánovaná natolik tvrdá fiskální askeze , že v tomto a především v nadcházejícím roce ekonomiku udrží v recesi. To pročištění problematických bank jenom prodraží. Pod vlivem úsporných kroků se zhoršuje situace také v Itálii. Včera překvapivě propadla italská podnikatelská nálada na nejnižší úrovně od října 2009. Uvidíme, jak se v takovém prostředí dnes Italům budou prodávat nové dluhopisy…

Ať už ale italské aukce dopadnou jakkoliv, optimismus posledních týdnů nestojí na pevných nohou. I když akciové trhy dál rostou, objemy spíše klesají a býci mohou v nadcházejících seancích rychle ztratit dech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).