Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Kdo určuje, kolik se „vytiskne“ peněz? od lada - To je ale vyborna instituce, 7 nezodpovednych lidi urcuje...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 4. 2010 6:56

    lada (neregistrovaný)

    To je ale vyborna instituce, 7 nezodpovednych lidi urcuje osud ekonomiky. Stat nema pravo vybirat dan z penez (protoze pujcovani penez na urok je jen jina forma zdaneni – urok je ta dan). V obehu je vzdy vice dluhu nez je penez, ktere je mohou zaplatit.

    Hmm, neni takovy system zbankrotovany primo ve svem designu?

    Centralni banka vydava penize, ale vetsina penez neni tistena tiskarnami jako bankovky ani mince, ale jako pujcky financnim institucim, ktere tyto pujcky dale pujcuji za zvyseny urok komernim subjektum a obcanum. Mnozstvi takto „vydanych“ penez je vetsimire vyrobeno komercnimi bankami, centralni banka dost dobre nedokaze regulovat miru pujcek, nema nad bankovnimi produkty komercnich bank dostatecnou kontrolu, navic snaha regulovat dlouhodobe objem penez v obehu v takovem systemu mi prijde jako tlaceni lana. Kratkodobe muze manipulaci ruznych (vetsinou kratkodobych) urokovych mer odlevat/nalevat penize do ekonomiky, ale dlouhodobe to dost dobre nejde, pokud nejaky novy financni produkt (=dluh) je velmi uspesny, treba hypoteka pro bezdomovce tak se vyrobi novy dluh (=emituji se penize) a ty zacnou kolovat v ekonomice. Pak se musi tyto dluhy slozite likvidovat.

    Opravte me jestli se mylim, ale proc autor tvrdi, ze je ve svete tento system uznavany? Mozna tak bankstery kterym umoznuje legalne vyrabet penize.

    Ten clanek nejde dostatecne do hloubky. Je to spis neco jako P.R.

    Doporucuji vasi pozornosti dokument „penize jako dluh“ (v anglictine Money as Debt) na youtube (cenzorovany firmou google v dobe setkani G20). Dale dokument „Modern Money mechanics“ od FEDu.

    A take by me zajimalo, kdo vlastni CNB. ;)

  • 12. 4. 2010 7:03

    ondra.novacisko.cz (neregistrovaný)

    ČNB vlastní stát.

    ČNB funguje jako automatický regulátor. Měří inflaci a nastavuje úroky. Nic víc. Pokud vzniknou peníze díky hypotéce na dluh bezdomovci, tak ty peníze je potřeba zase získat zpět do ČNB, protože jsou zdrojem inflace. Zvýšení inflace znamená přiškrcení zdroje vyššími úroky. V konečném důvodu je jedno, kdo v ČNB sedí a co dělá, pokud ČNB na venek dodržuje své inflační cíle, je všechno v pořádku.

    Pokud by to bylo jednoduchý, mohl by to dělat počítač.

    Peníze a dluh je rovnice s nulovým součtem. To je fakt, nevím proč vás to zaráží. I peníze, které ČNB vytiskne jsou v jejím účetnictví vedeny jako dluh, za který jí dlužníci platí úrok, dle platných sazeb.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).