Hlavní navigace

Kdo je trader a kdo investor?

8. 3. 2013
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Jaký je rozdíl mezi tradingem a klasickým investováním? Co mají trader a investor společné? Proč může být pro některé obchodníky lepší být traderem než investorem?

Na všechny tyto otázky se pokusíme odpovědět v tomto článku, který je zároveň úvodním dílem seriálu o základech tradingu. V seriálu vás seznámíme se základy aktivního obchodování na finančních trzích, kterému se říká trading. Dozvíte se informace, které nesmí žádnému traderovi chybět a ukážeme si, že v rámci tradingu existují obchodní příležitosti prakticky neustále. Naučíme se vybrat vhodné obchodní nástroje, seznámíme se s technikou i psychologií obchodování a povíme si, co vše trader do začátku potřebuje zvládnout pro to, aby se z něj časem stal aktivní a úspěšný burzovní obchodník.

Hranice mezi investováním a tradingem je poměrně úzká. Trader i investor mají jedno zásadní společné: oba podstupují určité riziko s očekáváním zhodnocení investované/riskované částky. Rozdíl mezi investorem a traderem tedy můžeme hledat především v tom, jak se každý z nich dívá na svůj byznys v dlouhodobém měřítku.

První věc, se kterou přijdou lidé zajímající se o burzu nejčastěji do styku, je fenomén tzv. „investování do akcií“. Zejména pak se strategií „nakup a drž“. Koncept dlouhodobého investování na burze je však něco, co se v posledních letech jeví jako stále méně efektivní způsob zhodnocování finančních prostředků. Trhy se mění rychleji a je obtížnější nalézt něco, co by splňovalo kritéria strategie „nakup a drž“ a současně dlouhodobě přinášelo své ovoce. Rok 2008 otřásl konceptem této strategie doslova v základech. Zatímco mnoho traderů vydělávalo na padajících trzích velké jmění, dlouhodobí investoři, očekávající nekonečný růst bůhví kam, přišli o značnou část finančních prostředků. Pro všechny tyto účastníky na trzích to bylo velké vystřízlivění a uvědomění toho, že je třeba pracovat s finančními prostředky stále více aktivněji a že přílišné predikování vzdálené budoucnosti v dnešní době ztrácí pomalu smysl.

On-line škola tradingu na serveru Měšec.cz

Server Měšec.cz vám přináší kompletní, sofistikované a vysoce praktické on-line kurzy obchodování na burze pro úplné nováčky a začátečníky, koncipované jako Finančníkovu on-line školu tradingu.

Jak bychom tedy mohli charakterizovat přístup aktivního tradera?

Každý úspěšný trader na rozdíl od některých investorů chápe, že je potřeba naučit se obchodovat jak dlouhé, tak také krátké pozice. Co to znamená? Jednoduše to, že můžeme spekulovat jak na růst ceny (dlouhá pozice – long), tak také na pokles ceny (krátká pozice – short). Trader tak má oproti běžnému investorovi prakticky dvakrát tolik obchodních příležitostí a může využít maximum potenciálu, který trhy nabízí. Trader by se měl naučit hledat příležitosti nejen v rostoucích trzích, ale také v těch klesajících, opustit některá zažitá dogmata o neustálém růstu a raději se začít soustředit na všechny příležitosti, které dnešní trhy nabízí. Zajímavou ukázkou, která přibližuje možný rozdíl mezi pasivním investorem a aktivním traderem, je následující graf vývoje ceny akciového indexu Dow Jones v druhé polovině roku 2012.


Zdroj: Finančník.czDow Jones Industrial Average 

Investor, který nakoupil akcie Dow Jones Industrial Average v létě 2012, ukončil rok prakticky s nulovým ziskem. Naproti tomu trader, který obchodoval ten samý akciový index např. prostřednictvím komoditních kontraktů e-mini Dow a mohl se tak zúčastnit rostoucího i klesajícího pohybu, vydělal cca 5500 dolarů na rostoucím a 4500 dolarů na klesajícím trhu. Samozřejmě se nejedná o konkrétní obchody, ale hypotetické srovnání mezi podstatou tradingu a investování.

Úspěšný trader tedy chápe, že pasivní nicnedělání a doufání v nekonečný růst mu peníze teď nevydělá. Zajímá se o aktivní money-management a risk-management a má přesný plán, jak naložit se svým kapitálem tak, aby byl využit na maximum a výsledky obchodů byly co nejlepší.

Úspěšný trader chápe, že spoléhat se na rady akademiků, burzovních analytiků, brokerů a jiných „odborníků“ se velmi často nevyplácí a že pouze on sám má plnou zodpovědnost za svá obchodní rozhodnutí.

Úspěšný trader také ví, že musí být vždy připraven. Zajímavá obchodní příležitost se může objevit kdykoliv a on musí být schopen adekvátně reagovat. Musí se naučit hledat statisticky výhodnější okamžiky pro své obchody.

A nakonec to hlavní – úspěšný trader není věštec – myslí v pravděpodobnostech.

Trading je velkým lákadlem pro mnoho lidí a především pak pro ty s vidinou rychlého zbohatnutí. V tradingu však platí, že úspěšným se člověk málokdy stane, pokud je zaměřen čistě na očekávání právě onoho „rychlého zbohatnutí“. Většinu úspěšných traderů, které potkáte, spojuje velké zapálení pro to, co dělají. Zajímají se o risk, o to jak dělat co nejlepší obchody a ví, že pokud budou dělat trading zodpovědně, zisky se nakonec dostaví. V tradingu je to jako v jakékoliv jiné činnosti – pokud něco děláte pořádně a s nadšením, očekávané výsledky na sebe nenechají dlouho čekat. Aktivní trading současně umožňuje hledání vlastních hranic – je to neustálý boj se sebou samým, který nás dokáže posouvat dopředu, a to nejen v tradingu, ale i v životě. Trading pak přináší prakticky neomezené možnosti výdělků – limity zde v podstatě neexistují, vše je otázka risku, vložené práce a zkušeností. Světový šampionát v tradingu, pořádaný každý rok, dokazuje, že i udělat z 10 000 USD více jak 1 milion USD za jediný rok není nemožné. Pochopitelně to ale není ani snadné a samozřejmé.

Co musí tedy člověk udělat pro to, aby se stal aktivním obchodníkem?

Řada investorů se rozhoduje o svých investicích na základě ekonomických dat, rad burzovních analytiků, výsledků hospodaření firem apod. V tradingu je však často potřeba zapojit daleko více než jen fundamentální ekonomickou analýzu a doporučení analytika. Přístup tradera bývá často daleko více systematický.

Jednou z prvních věcí, kterou by každý zájemce o trading měl pochopit, jsou především principy, na kterých trhy fungují. Je překvapující, kolik dlouhodobých investorů, ale i traderů se vrhá do trhů s reálnými penězi a vidinou rychlého zbohatnutí, aniž by měli povědomí o tom, jak se např. na trzích tvoří cena.

Dále by se měl každý trader pokusit najít sobě vlastní obchodní metodu, sestavit si svůj obchodní plán a vyzkoušet si vše ideálně nanečisto ještě předtím, než začne riskovat reálné peníze. Jak ale vhodnou obchodní metodu najít?

Hledání obchodních strategií v tradingu zahrnuje především zkoumání principů, na kterých trhy fungují, zkoumání cenových grafů, různých indikátorů, ale také fundamentálních dat atd. Takto může obchodník nalézt určité situace, které se v trzích opakují a využít je ve svůj prospěch. Během tohoto „výzkumu“ obchodník často nalézá velmi zajímavé obchodní myšlenky, které pak podrobuje dalšímu testování.

Samozřejmě se také nabízí možnost využít zkušeností již aktivních obchodníků a pokusit se osvojit si jejich obchodní metody a přístupy. Je však vždy potřeba i tyto „převzaté“ metody přizpůsobit vlastní povaze a schopnostem.

Trader může využít techniky jako je „backtesting“ a „papertrading“ a velmi efektivně a snadno ověřit funkčnost obchodní strategie. Pokud se taková strategie osvědčí, může ji nasadit na obchodování s reálnými penězi. Díky těmto pomůckám si může každý zájemce o tento byznys připravit vše nanečisto a do posledního detailu.

Pojmy „backtesting“ a „papertrading“ se budeme zabývat dále v tomto seriálu. Na úvod je třeba zmínit, že v případě backtestingu jde nejčastěji o otestování výkonnosti obchodní myšlenky na historických datech. Ty jsou k dispozici často v rámci bezplatných obchodních platforem a zdrojů burzovních grafů s historií až 30 let. Data i platformy jsou k dispozici na internetu nebo v rámci demo účtů některých brokerů. Na historických datech můžete následně testovat různé obchodní přístupy, hledat nové, provádět simulované obchodování (papertrading) a mnoho dalšího. 

Závěr

Trading je tedy byznys, který může dělat naprosto každý (věk ani vzdělání zde nehrají roli) a který si můžete se vším všudy vyzkoušet nanečisto, aniž byste zatím riskovali jedinou korunu. Navíc je to byznys, který dnes díky internetu může každý provozovat z domova, nebo jiného místa na světě, kde se mu právě líbí. Oproti klasickému pasivnímu investování umožňuje skutečně aktivní správu finančních prostředků. Trading poskytuje řadu benefitů, které v běžných profesích nenajdete. Umožňuje získat finanční svobodu a naprostou nezávislost a současně nabízí dostatečný potenciál k tomu, aby si mohl každý naplnit své sny a žít život, jaký si představuje.

skoleni_15_4

Nejdříve je ale nutné pochopit principy fungování trhů, naučit se „číst jejich řeč“, osvojit si důležitá pravidla správy peněz a každodenní rutinu spojenou s tradingem. Není to vždy snadná cesta, ale pokud ji zvládnete, můžete se vydat na cestu za úspěšným tradingem.

V dalších dílech se podíváme na různé obchodní instrumenty a produkty, obchodní styly v tradingu a zmíníme se, pro koho je který styl a instrument vhodný.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).