Hlavní navigace

Kdo čte vaše SMS?

22. 2. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Na internetu jsem nedávno objevil zajímavou informaci. Mobilní operátoři prý archivují obsah textových zpráv. V takovém případě, pokud vám banka zasílá SMS zprávy o pohybu na účtu, by operátoři o vašich transakcích mohli vědět všechno.

Poprvé jsem se s názorem, že obsah SMS zpráv je mobilními operátory archivován, setkal kdesi v názorech pod nějakým článkem. Závažnost tohoto podezření nespočívala ani tak v tom, že by kdesi bylo uchováno, jak svému protějšku píšete prasátko, hafánku, kočičko nebo ochechule. Pomyšlení, že má někdo možnost nahlédnout do vašeho intimního světa, by sice nebylo příliš příjemné, ale na druhou stranu, asi by vám tím nemohl moc ublížit.

Horší by bylo, kdyby někdo mohl mít přístup k důvěrnějším informacím, než jsou milostné důvěrnosti. S rozvojem telekomunikací například stále více bank nabízí možnost zasílání informace o zůstatku na účtu na váš mobilní telefon. Pokud operátor ví, komu telefon patří, logicky bude vědět také to, koho jsou informace o zasílaných sumách. A čistě hypoteticky, v rukou nepovolaných se tato data mohou stát cenným materiálem.

Obrátili jsme se proto přímo na jednotlivé operátory, aby nám řekli, jak to vlastně je. Za Eurotel odpovídal Jan Kučmáš, Radiomobil zastupoval Jiří Hájek a Český mobil se vyjádřil prostřednictvím Romana Frkouse.

Je pravda, že mobilní operátoři mají povinnost určitou dobu archivovat posílané SMS zprávy? 

Radiomobil (Paegas):
Jedná se o údaje, které jsou nutné pro vyúčtování služeb, tzn. z jakého čísla na jaké číslo SMS zpráva odešla. Nejedná se tedy o obsah SMS zprávy.

Eurotel:
Odpověď je jednoduchá – ne, není to pravda a my to rozhodně neděláme. Obsah SMS zpráv, stejně jako telefonních hovorů, je přísně důvěrná věc zákazníka…

Český mobil (Oskar):
Operátoři pouze monitorují a dohlížejí na provoz v celé síti, tj. mají záznamy o přijetí a odeslání SMS. Tyto záznamy však neobsahují informaci o tzv. těle SMS. Jinými slovy operátor zjistí, že SMS byla odeslána do banky, ale nemá možnost zjistit, jestli obsahovala pozdrav kamarádovi nebo převod peněz z účtu na účet. Bankovní příkazy posílané přes SMS jsou navíc šifrované speciálním klíčem, který zná pouze banka a uživatelova SIM karta (příkazy jsou šifrované, ale číslo se zůstatkem ne – pozn.red.).

Pokud ano, proč? Jak dlouhá je doba archivace? 

Radiomobil (Paegas):
Vychází to z telekomunikačního zákona. Doba archivace je 2 měsíce.

Eurotel:
Dva měsíce, tak jak praví zákon.

Český mobil (Oskar):
Z důvodu reklamací minimálně 3 měsíce.

Nemůže tím být narušeno soukromí uživatelů a především ochrana přenášených dat? 

Radiomobil (Paegas):
Data o SMS zprávách jsou účinně zabezpečená, jak jsem již uvedl, nejedná se o obsah, který byl SMS zprávou zaslán.

Český mobil (Oskar):
K narušení soukromí uživatelů nemůže v žádném případě dojít, neboť operátor zaznamenává pouze informace o poslání či přijetí SMS, ale nemá možnost přijít do styku s obsahem. Celou problematiku upravuje telekomunikační zákon, kterým se samozřejmě řídí i Český mobil.

skoleni_15_4

Takže všechno v pořádku, byl to planý poplach. Zástupci operátorů se v podstatném neliší – pouze v době archivace.

O osud svých dat se tedy nemusíte bát. Pokud ovšem v bance omylem nenahlásíte špatné telefonní číslo, na které vám mají SMS zasílat. 

Necháváte si zasílat od banky informace o vašem účtu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).