Výrobek zlevníme a datum o původní trvanlivosti potravin seškrábeme. Tak lze popsat některé z praktik nepoctivých obchodníků. Zdá se, že zvláště v současné době ekonomické stagnace se cena dostává do popředí, stejně jako narůstá vynalézavost jednotlivých obchodníků.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce proto našla místa, kde se prodávají špatně označené nebo prošlé potraviny. Kde se nejvíce upravuje trvanlivost? Překvapení se nekoná: nejvíce se pozměňují informace o masných a mléčných výrobkách. Často se také klamavě u potravin označuje místo jejich původu.
Podívejte se na mapu serveru Aktuálně.cz, sestavenou podle dat Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Přečtete si náš nedávný článek o psychologických hrách obchodníků, kdy vydávají falešné zboží za originální, nebo ho označují etiketami a známkami, které si sami vytvořili a jejich praktický užitek je nulový. Čtete také: Necháte se nachytat na psychologické hry obchodníků?