Hlavní navigace

Kasy obchodníků se plní stále rychleji

9. 5. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Ani v březnu se ochota spotřebitelů utrácet v obchodech nezměnila a tentokrát ponechali v obchodech o 7,8 % více než v předchozím roce.

Ani v březnu se ochota spotřebitelů utrácet v obchodech nezměnila a tentokrát ponechali v obchodech o 7,8 % více než v předchozím roce. Po zohlednění rozdílného počtu pracovních dnů tržby obchodníků rostly rovněž velmi podobným tempem (+7 %).

Dobrá nálada spotřebitelů podpořená klesající nezaměstnaností a rostoucími mzdami se stále více odráží v ochotě nakupovat. Největší zájem se i tentokrát soustředil na internetové obchody, které prožívají silnou expanzi po celou dobu sledování jejich výkonů. Jedinou výjimkou byl rok 2009, kdy se jejich boom na chvíli zpomalil, nicméně k propadu na rozdíl od kamenných obchodů ani tehdy nedošlo. Dvouciferné tempo růstu, které od té doby pravidelně tyto obchody vykazují, už není žádným překvapením, tedy ani aktuálních +26 %. Stejně tak je faktem rostoucí podíl internetových obchodů na celkových tržbách, který se odhadem pohybuje někde nad 15 %. Takže už zdaleka nejde o rychle rostoucí zanedbatelný segment obchodů, který sice rychle roste, ale z pohledu významu je na okraji, jak se uvádělo dříve.

skoleni_15_4

A kam směřoval zájem zákazníků v březnu? Největší nárůst tentokrát zaznamenaly obchody s oblečením a obuví, vybavením domácností a elektronikou. Lidé byli ochotni více utrácet i za zboží pro volný čas, což koresponduje s vývojem trhu práce a zejména pak příjmy domácností.

Rychlý růst tržeb otevírá prostor pro poptávkovou inflaci, na kterou obvykle cílí politika centrálních bank. Ostatně tlak na nezvyšování či dokonce pokles cen se relativizuje s tím, jak roste poptávka. Nakonec první náznaky jsou vidět u potravin, kde se internetové obchody teprve začínají prosazovat. Dá se ovšem čekat, že silná poptávka podpoří rychlejší růst cen i v dalších měsících. Maloobchod letos sice neporoste až tak rychle, jak naznačovala březnová čísla, nicméně s reálným tempem okolo čtyř procent lze i nadále počítat.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).