Hlavní navigace

Názor k článku Levnější pojistky výměnou za najeté kilometry. Pojišťovny se do novinky moc nehrnou od L. - To je smutné. Problém je v tom, že...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 6. 2020 8:31

    L.

    To je smutné. Problém je v tom, že nehoda je poměrně málo pravděpodobná záležitost. Tedy data o nehodovosti konkrétního člověka mají rozumnou statistickou spolehlivost až po mnoha a mnoha letech a to jen za předpokladu že dotyčný jezdil stále stejnou četností ve stejném prostředí, což bývá splněno zřídka.

    Proto mají jen pomocnou úlohu. Pokud by byl systém založen čistě na nich, tak by po nehodě pojištění vzrostlo několikanásobně. Takže jednak by lidé křičeli, že je to nespravedlivé, že měli trochu smůlu a musí za to těžce platit (a měli by z velké části pravdu) a hlavně by to obcházeli tím, že by po nehodě prostě napsali auto na někoho jiného.

    Proto se používá nějaká aproximace rizika přes bydliště, věk, kubaturu a ty bonusy / malusy s rozumným poměrem cena / výkon. Ne, že by nešla udělat lepší, ale bylo by to dost drahé a vyžadovalo by to velké zásahy do soukromí. A stejně by to byla jen aproximace.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).