Hlavní navigace

Je čas přezout obutí

26. 10. 2004
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Podzim je tu a s ním i čas změnit obutí – to na nohách i na automobilových kolech. Důvody jsou zřejmé. Letní obutí se na zimu prostě nehodí a může být až životu nebezpečné. Jaké zimní pneumatiky, kde a za kolik pořídit?

V první části článku nazvané „Přezout, nebo nepřezout? Přezout!“ byly vysvětleny důvody, proč je pořízení kompletní sady zimních pneumatik tím nejlepším, co může motorista pro svou bezpečnost v zimě udělat. Pokud nepatříte mezi sváteční řidiče, kteří svou nablýskanou stodvacítku postaví po dušičkách na špalky do garáže a vytáhnou ji zase až na jaře, jen aby ji uchránili od prosolené břečky, zimní pneumatiky byste si určitě měli pořídit. Zbývá jen zvolit optimální postup takového nákupu.

Přezouvat, nebo měnit?

Když už se motorista rozhodne pro pořízení kompletní sady zimních pneumatik, musí ještě vyřešit dilema, zda k nim rovnou pořídit i sadu disků a měnit pak celá kola, nebo zda zimní pneumatiky přezouvat místo letních. Pořízením kompletních kol se především zamezí poškození pneumatik i disků při často opakovaných montážích a demontážích. Poškodit se však mohou i zuté pneumatiky nevhodným skladováním.

Defekty se přitom mohou projevit až za jízdy. Podle zákona schválnosti se tak stane v té nejméně vhodné chvíli, třeba při předjíždění, a to jde skutečně o život. Cena za sadu disků není zanedbatelná, ale poměrně často lze narazit na akční nabídky, které pořízení kompletních kol cenově zvýhodňují. Něco málo také můžete ušetřit za práci v pneuservisu. I při výměně kompletních kol by se však nemělo zapomínat na jejich vyvážení.

Kam s nimi?

Odpověď na tuto nerudovskou otázku je v případě pneumatik poměrně jednoduchá. Nemáte-li garáž nebo jiný vhodný skladovací prostor, můžete využít služby pneuservisů, z nichž většina uskladnění nepoužívané sady pneumatik nebo celých kol za mírný poplatek nabízí. Už za 10 Kč za jednu pneumatiku a měsíc skladování můžete přenést starost o jejich správné a bezpečné uskladnění na odborníky. Pneuservisy touto službou především chtějí získat stálé zákazníky, a tak se ji snaží poskytovat co nejlépe.

Rozhodnete-li se skladovat pneumatiky doma, měli byste se držet několika doporučení. Před demontáží by měl být každý plášť označen, aby při montáži přišel na stejné místo, protože střídání polohy pneumatik na vozidle se už příliš nedoporučuje. Očištěné pneumatiky na discích lze buď zavěsit nebo skladovat poskládané naležato na sebe. Samotné pneumatiky by pak měly být skladovány naopak nastojato a jednou za čas pootáčeny. Uskladněny by měly být vždy pokud možno v chladu, suchu a tmě bez kontaktu s ropnými produkty.

Jaké pneumatiky vybrat?

Pro většinu motoristů je rozhodujícím parametrem při výběru pneumatik jejich cena. I když chcete ušetřit, na „levné, mírně ojeté pneumatiky“ raději zapomeňte. Jezdíte-li jen po okreskách na chalupu, mohly by vám stačit protektory. Když už se pro ně rozhodnete, měli byste je pořídit na všechna čtyři kola a zvolit jenom ty kvalitní, na které dostanete plnou záruku. Např. na www.nejlevnejsipneu.cz lze zakoupit německé protektory SUNTIC v rozměru 195/65/15 – 91H za cenu 945 Kč/ks vč. dopravy při objednání 4ks, a to s dvouletou zárukou.

Hodláte-li jezdit v zimě často a – pokud to podmínky dovolí – rychle, asi bude lepším řešením poohlédnout se po pneumatikách nových, které přitom nemusejí být o tolik dražší. Na českém trhu lze koupit pneumatiky nejrůznějších značek, typů, provedení a cenových kategorií. Jako u každého jiného zboží i u pneumatik platí, že za špičkový výrobek známé značky zaplatíte třeba dvakrát víc než za ten standardní. Na druhou stranu si můžete být jisti, že výrobce značkového zboží si nemůže dovolit kazit si pověst nekvalitními výrobky.

Vodítkem při výběru pneumatik mohou být výsledky nezávislých testů. Za takové jsou obvykle pokládány například testy z německých odborných médií ADAC Motorwelt, Auto Motor und Sport, AutoBild atd. Převzaté výsledky testů lze také nalézt na motoristických serverech a stránkách větších prodejců.

Kde nakoupit?

Koupit pneumatiky běžných rozměrů lze v kterémkoliv pneuservisu. Narazit na ně můžete ale i v hypermarketech, nebo dokonce na tržištích. Než se však rozhodnete ušetřit, možná byste měli trochu uvažovat a počítat. Pneumatiky nejsou zbožím za pár korun, které byste používali jen krátkou dobu. Vyplatí se je tedy kupovat tam, kde budete moci uplatnit případnou reklamaci. Nutno dodat, že záruka se nikde nebude vztahovat na vady způsobené neodbornou montáží nebo použitím pneumatik.

Při nákupu pneumatik je potřeba také počítat s náklady na jejich montáž. Koupíte-li kompletní sadu pneumatik v pneuservisu, většinou vám je namontují zdarma, nebo alespoň se slevou. Určitě se také vyplatí využít předsezónních a různých jiných akčních nabídek výrobců, prodejců a pneuservisů. Kdo například stihl koupit zimní pneumatiky v pneuservisu společnosti Barum do poloviny října, dostal čtyři za cenu tří. Až do 31.10. zde může získat 15% slevu v případě nákupu alespoň 2 koncernových pneumatik a jejich montáže v příslušném servisu.

Výhodný nákup po internetu

Lidem, kteří se pohybují na internetu, asi netřeba příliš zdůrazňovat, že v elektronickém velkoobchodě lze často získat zboží za ceny jinde nedosažitelné. Platí to i pro nákup pneumatik a disků. Chce to však vybírat pečlivě, protože ceny, ale i obchodní podmínky jednotlivých prodejců se mohou hodně lišit. To, co bylo řečeno o výhodnosti využití akčních nabídek a slev v „kamenných“ obchodech, samozřejmě platí i v těch elektronických. Někdy dokonce můžete usmlouvat menší dodatečnou slevu, a to nejen tam, kde se chlubí garancí nejnižších cen na trhu.

V následující tabulce jsou jako příklad uvedeny ceny pěti pneumatik v rozměru používaném pro vozy Škoda Octavia u vybraných prodejců. Matador MP58 je standardní pneumatika slovenského výrobce s obsahem Siliky, Barum Polaris 2 je rok starý nástupce historicky nejprodávanější zimní pneumatiky v Česku a zbylé tři patří do kategorie špičkových pneumatik určených výkonným vozům. Výčet samozřejmě není zdaleka úplný a ceny se mohou měnit, ale lze si alespoň na příkladu udělat představu, kde ceny začínají a kde končí.

Přehled aktuálních cen pneumatik rozměru 195/65/15 – 91H
Počet pneu v daném rozměru Matador MP58 Barum Polaris 2 Michelin Pilot Alpin PA2 Bridgestone Blizzak LM25 Continental WinterContact TS790
1. www.nejlevnejsipneu.cz 243 *) 1.794 Kč 2.212 Kč 3.177 Kč 2.849 Kč 3.158 Kč
2. www.az-pneu.cz 25 1.830 Kč 2.130 Kč 2.975 Kč 2.680 Kč 3.620 Kč
3. www.pneuexpert.cz 16 1.988 Kč 2.228 Kč 2.948 Kč 3.658 Kč 4.178 Kč
4. www.pneushop.cz 30 1.770 Kč 2.295 Kč 3.157 Kč 2.802 Kč 3.049 Kč
5. www.epneumatiky.cz 60 *) 2.295 Kč 3.171 Kč 3.038 Kč 3.888 Kč
6. www.e-pneu.cz 20 3.655 Kč 2.891 Kč 3.709 Kč
7. www.pneuobchod.cz 21 1.832 Kč 2.239 Kč 3.056 Kč 2.822 Kč 3.894 Kč
8. www.barum.cz 7 2.260 Kč 3.848 Kč

*) Počet pneumatik rychlostní kategorie H a T.

skoleni_15_4

Poznámky k nabídkám jednotlivých prodejců:

  1. Při platbě předem sleva 3%. U objednávek nad 5.000 Kč doprava zdarma. Zvýhodněná cena za výměnu kompletní sady pneu: 399 Kč v Praze a Č. Budějovicích, resp. 430 Kč v Brně.
  2. Přepravné a balné zdarma. Platba pouze na dobírku.
  3. Možnost převzetí a zaplacení zboží v některém z partnerských pneuservisů v celé ČR. Doprava domů při nákupu nad 2.000 Kč zdarma. V případě nákupu pneu + disku kompletace vč. vyvážení zdarma. Možnost splátek.
  4. Přepravné a balné zdarma. Platba pouze předem kartou nebo bankovním převodem. Provozováno ze SRN.
  5. Přepravné a všechny poplatky v ceně. Garance nejnižších cen na trhu. Možnost vyzvednutí zakoupených pneu v partnerských pneuservisech.
  6. Přepravné a všechny poplatky při nákupu nad 2.000 Kč v ceně.
  7. Přepravné a balné zdarma. V případě objednání ocelového disku a pneumatiky montáž a vyvážení kompletního kola zdarma.
  8. Záruka 2 + 1 rok. Při nákupu min. 2 koncernových pneumatik jejich pojištění EUROGUARANTEE v ceně.
Zdroj: internetové ceníky prodejců

Co je pojištění EUROGUARANTEE?

Pojištění pneumatik pro soukromé osoby, vozy taxi a autoškol na dobu 2 let a neomezený počet ujetých kilometrů. V případě poškození pneumatik je z pojištění částečně, popř. i zcela hrazena jejich oprava nebo výměna (týká se i vandalismu, tzn. poškození pneumatik cizí osobou, je-li podáno trestní oznámení).

Zdroj: www.barum.cz

Nezapomeňte na opatrnost!

V souvislosti s výhodnými nákupy po internetu asi neškodí připomenout, že by se v honbě za nejnižší cenou nemělo zapomínat na opatrnost, zejména v souvislosti s placením a při poskytování citlivých údajů (osobní údaje, číslo platební karty atd.). V daném případě se mi jeví být optimálním řešením nechat si na internetu vybrané pneumatiky dodat do partnerského pneuservisu, kde je zaplatíte až po jejich montáži.

Pokud se rozhodnete pro dodání domů, je potřeba věnovat náležitou pozornost kontrole zboží při převzetí zásilky, protože objednáváte-li jako soukromá osoba (tedy nikoliv na IČ), máte v souladu se zákonem možnost odstoupit od smlouvy do 14 dní od převzetí zboží, ale případné zjevné vady musíte reklamovat neprodleně (do tří dnů) po převzetí zásilky.

Obujete letos zimní gumy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Narozen v roce 1968. Absolvent FEL VUT obor jaderná energetika. Má mnohaletou praxi v soukromém i státním sektoru, zejména v oblasti Managementu a kontroly.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).