Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jaké výhody a úspory vám můžou přinést kreditní karty? od údiv - K přehledu dodám chronicky opomíjenou informaci, že kreditky...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 9. 2014 16:15

    údiv (neregistrovaný)

    K přehledu dodám chronicky opomíjenou informaci, že kreditky CITI neumí blokaci internetových a MO/TO plateb. 3D secure je bezcenný v případech, kdy obchodník systém nemá a obejde to normálním zúčtováním platby. Zneužitelnost karty je pak snadná. A také chronicky je opomíjena KK Tesco z HomeCreditu. Výhodná hlavně pro ty, co nakupují v Tescu, kde je bonus 2 % z platby, mimo Tesco 1 %, při obratu nad 36 tisíc ročně je zdarma. Jinak, Patrik je samozřejmě zkušený expert.

  • 26. 9. 2014 17:54

    Patrik Chrz

    Díky za doplnění. Pravda, na Tesco jsem si nevzpomněl a i tak mi to přijde málo. Protože s klubovou kartou Tesco mám to 1 % taky a můžu to doplnit nějakou kartou, co vrací 2 % všude (takže v Tesco nakonec 3 %) nebo akční GE, která má 5 %.
    Ten roční obrat má takovou zvláštnost, že se počítá "klouzavě". Takže když nebudu dlouho nic nakupovat, může mi mnoho měsíců trvat, než obratu dosáhnu (počítá se vždy za uplynulých 12 měsíců), na druhou stranu stačí udělat jeden větší nákup (třeba vybavení nové domácnosti) a je na rok pokoj.

    Tesco má prý výhodné kurzy při platbě v zahraničí, ale nemám, tak nemohu ověřit.

    To 3D secure je spíše ochrana obchodníka, než zákazníka, ale už jsem se setkal s obchody, kde jinak, než 3D Secure zaplatit nešlo, kupoval jsem tak jednomu kamarádovi lístky na festival v Goodwoodu, protože žádnou z jeho karet to zaplatit nešlo (obchodník vyžadoval 3D Secure).

  • 26. 9. 2014 22:03

    údiv (neregistrovaný)

    GE je sice akční, ale ne na furt. A momentálně má již několik dní kurzy horší než mBank, což stojí za povšimnutí, a po dlouhém kralování mBank se posunula na poslední místo mezi všemi bankami. Tesco se kurzy zhoršilo, po započítání 1% bonusu však vyjde kurz velmi dobrý. Proč by 3D secure chránil jen obchodníka? Při ztrátě karty či jakékoli jiné příležitosti k zneužití lze kartu "dobře a rychle" zneužít přes internet a MO/TO. Údajně hodně obchodníků u nás a většina v zahraničí nepoužívá 3D. Takže ochrana žádná.

  • 27. 9. 2014 0:42

    fremantle

    Zrovna jsem se podíval na kurzovní lístek GEMB a jsem šokován, vždyť tam vychází spread 6,2 - 7 % (!!!), to je hodnľ znepokojující, IMHo jde o okrádání zákazíka.

    Jinak nevím, co myslíte oba těmi dobrými kurzy u kreditek Home Credit (Tesco), ale já vidím v kurzovním lístku Home Credit: https://www.homecredit.cz/klientska-zona/kreditni-karty/kurzovni-listek odchylku na prodej EUR (ostatní měny jsou na EUR přepočítány kurzem karetní asociace a pak na koruny tímto kurzem) o 2,7 % od středu, což je hodně silný podprůměr (asi takový jak byl kdysi u GEMB) a tohle rozhodně nevylepší 1 % vratka (která navíc to procento z objemu vrací jen v poukázkách do Tesca), aneb ve výsledku se dostanu na hodnotu cca. 1,7 % od středu, resp. spread 3,6 %, přičemž spread 3,8 - 3,9 % mají už i některé debetky bez vratky (RB, UCB, ČSOB, Equa či Air Bank)... toto je hodně vzdálené od "velmi dobrého" kurzu!

  • 27. 9. 2014 8:10

    údiv (neregistrovaný)

    Kurzy nemá smysl hodnotit proti "středu" či ČNB, ale srovnat reálné hodnoty bank uplatňující se při použití karty, což na asi dvě výjimky (kurz karetní asociace) znamená kurz devizy prodej. A např. z následující tabulky lze vidět to "skvělé" postavení GEMB
    http://www.kurzy.cz/kurzy-men/nejlepsi-kurzy/EUR-euro/
    Ačkoliv Tesco karta (přes HomeCredit) se kurzem hodně zhoršila, kdysi měla i bez bonusu kurz nejlepší mezi bankami, po snížení kurzu o 1 % se dostanete na úroveň lepších bank, jak píšete, blízko Equa aj. Zda to považovat za dobré či nikoliv, je subjektivní. Je to kreditka s odpovídajícími výhodami, pokud jste v tísni a zaplatíte s ní v zahraničí, po započítání 1% bonusu kurz nebude tragický (jako v případě GEMB, mBank...).

  • 27. 9. 2014 11:46

    fremantle

    Ty úpřimně považuješ kurzy bank za dobré? Jaký smysl má platit kartou kterékoliv banky, když mi cizí měnu prodá 2 % od středu, zatímco v kterékoliv běžné směnárně v nějakém nákupním centru ji dostanu za polovic a v dobrých směnárnách i klidně jen 0,5 % nad střed, tedy rozdíl takřka čtyřnásobný?

    Naopak, jenom vůči středu si dokážu vypočítat jaký spread daná banka používá - kurz ČNB je ale opravdu poměrně nesmyslná hodnota, která je vyhlašovaná dle aktuální situace ve 14:00 hod. daného dne...

    Pak nevím o jakých lepších bankách mluvíš, u téměř úplně všech do jedné se spread pohybuje kolem úrovně 4 % - jestli je to 3,8 % nebo 4,2 % až tak nezaváží, to je jak prašť a uhoď - z velké trojky má například "nejlepší" spread ČSOB - 3,9 %, ČS má třeba až 4,4 %, ale Equa bank bych nevyzvedával, je na tom úplně stejně jako ona ČSOB, tak i RB, či UCB, prostě není lepší...

    A pak až tady máme ty dva zmíněné extrémy - GEMB a mBank - mBank i po zhoršení kurzů GEMB bude nadále kralovat v cizích měnách odlišných od EUR, protože karetní asociace naúčtuje na pokyn banky za převod cizí měny na EUR kurzem karetní asociace dodatečná 2 % a poté banka převede eura na koruny kurzem deviza-prodej se spreadem 6 %, takže kurz je v konečném důsledku až někde 4,2 - 4,5 % od středu.

    Pak nastává otázka, pokud jsou kreditky Home Credit srovnatelné s jinými (debetními) kartami jiných bank až po vratce, proč ji vlastně používat na platby v cizích měnách a nepoužít rovnou tu debetku (např. klidně i ČSOB), nebo kreditku, u které je sice běžný kurz, ale po vratce se dostanu na hodnotu blíže ke středu (nebo někdy i pod něj).

    Kupovat cizí kurzy se spreadem 4 % není o subjektivním vnímání výhodnosti, je to jednoduše příliš velký rozdíl vůči např směnárně, jak jsem již dříve zmiňoval...

  • 27. 9. 2014 12:54

    údiv (neregistrovaný)

    Tak v tom nejsme v rozporu. Jistě, že výhodně vyměněné peníze ve směnárně budou lepší než (daleko) horším kurzem získané přes platební kartu. Ovšem vyžaduje to mít v zahraničí třebas vyšší hotovost s sebou a to skrývá zase jiná nebezpečí. Jsou situace, kdy jinak než přes kartu to nejde (půjčení auta, rezervace hotelů). Před mnoha lety byly kurzy většiny karet výhodnější než ve směnárně, dnes je tomu naopak. Ale právě pro občasnou nutnost placení kartou je třeba vybalancovat vše podle potřeb dané situace a osoby. Souhlasím, že Tesco karta se dostala i po 1% bonusu na úroveň některých debetek, takže jistě se lze soustředit v zahraniční na (lepší) kurzy některých debetek. Ale i zde se může vyskytnout problém. Je snadné, po jisté době používání KK Tesco (a jiných karet), mít na kartě kredit 100 000 Kč i více. Čili většinou(?) asi vyšší částka než na běžném neúročeném účtu pro užití debetky. A nastane-li potřeba vyšší platby, použití oné kreditky nebude úplnou tragédií. Záleží také, zda se bavíme o cestě jednou za rok nebo 3x za měsíc, o jaké částky jde, jednou to bude zanedbatelné, jindy významné. To už je pro každého k posouzení. V případě častých převodů do zahraničí se zde často doporučovaly devizové společnosti, jež jsou ještě lepší než směnárny. Prostě zvážit, co pro moji aktuální potřebu je ještě smysluplné činit. A proč také zvažovat banky? Protože většina z nás (asi) vlastní bankovní kartu pro nákupy v ČR. Pak je otázka, zda při jisté frekvenci výjezdů do zahraničí postačí aktuální karta, nemá-li kurz příliš katastrofální vzhledem k platbě, anebo je důvod zabývat jinými výše diskutovanými cestami.

  • 27. 9. 2014 15:52

    fremantle

    Tak mít kreditku je určitě výhodou - ale kdo ji už mít může, tak si raději zvolí takovou, u které bude její použítí v cizích měnách výhodnější než u kreditek Home Credit - tedy bude mít např. standardní kurzy, ale vedení bude zdarma (třeba ČSOB KK Standard, nebo Sberbank Fér KK) -

    - anebo při splnění podmínek bude zdarma a navíc mu vrátí nějaké % z transakce a dostane se tak na lepší kurz, než u Tesco KK po vratce (v mnoha případech na kurz jen pár desetin p.b. od středu - např. cobrand ČS Kooperativa/Ka­pitol, KK ČSOB World, UCB AXA Club)...

    Jednoduše zde nevidím jedinou výhodu KK Tesco vůči např. těm 3 uvedeným - např. právě tou KK UCB AXA Club jsem před pár dny bookoval na Expedii hotel v USD, kde je kurz karetní asociace + fixní přirážka (empiricky zjištěno, že u většiny měn jde o 1,25 %, ale v USD je to z nějakého důvodu méně a v tomto konkrétním případě šlo o cca. 0,3 %) a zároveň jsem získal vratku 1 %, takže z kurzu 21,54 USD/CZK jsem se dostal na cca. 21,32 USD/CZK - střed byl ten den 21,38, resp. ČNB stanovila 21,44, takže v podstatě šlo o nákup cizí měny pod střed a takový kurz bych určitě nedostal ani ve směnárně.

    Je možné, že většině zákazníků, která to nechce řešit a do zahraničí cestuje typicky jednou či dvakrát do roka na dovolenou bude skutečně stačit některá z obecných kreditek, která zároveň i něco vrací - pak se dostane i třeba u Citi Life, která se taky na začátku roku zhoršila a cií měny konvertuje kurzem Citi-střed + 3 % bude po 2 % vratce 1 % nad střed a to je vždy pořád lepší než běžná debetka většiny bank. Ale pak jsou zde i kreditky, které mají díkybohu kurz karetní asociace (UCB Miles & More, Cetelem, Cofidis - ale tam pozor, nemá bezúročné období)...

    Jinak devizovky, že jsou lepší než směnárny - taky neplatí obecně, EasyChange má např. absolutní spread u EUR 14 haléřů, u Akcenty je to hodně podobné, na valutách má i např. Exchange VIP jen 8 haléřů a více směnáren v Praze má spread pod 10 haléřů na euro.

    V příhraničí pak zase některé směnárny sice nemají tak dobré spready, ale mají je "asymetrické", třeba 20-30 haléřů, ale jelikož hodně nakupují eura od cizinců, mají dost hotovosti v cizí měně, takže zákazníkům za ně dávají méně korun, ale prodávají je levněji, třeba taky jen 5-10 haléřů nad střed.

    Osobně ale využívám nejvíce devizovek, eura mám pak na eurovém účtu, k němu navázanou debetku, kde se cizí měny převedou kurzem karetní asociace a výběry v bankomatů všude v zahraničí zdarma. Ale pak taky i kreditky, zejména v situacích, kdy vyjdou výhodněji (Cetelem s kurzy karetní asociace + 2 % vratka u bezhotovostních transakcí).

  • 27. 9. 2014 22:37

    údiv (neregistrovaný)

    Jistě souhlas. Akorát u těch návrhů kreditek nevím, zda všechny lze získat bez běžného účtu v dané bance a zda jsou bez ročního poplatku. Opět - pro někoho zásadní věc, pro jiného nikoli. Ta detailnější hodnocení se zjevně vyplatí jen při vyšších částkách a častějším využívání.

  • 27. 9. 2014 17:48

    Patrik Chrz

    S tím 3D Secure jsem to myslel tak, že pokud má tuto funkci obchodník na svém webu (přesněji řečeno na platební bráně) implementovanou a to dokonce tak, že je tato funkce vyžadována (jako to bylo u plateb za lístky do festivalu v Goodwoodu) tak má jistotu (no skoro, jistého není nikdy nic), že mu nebude zaplaceno kradenou kartou a on pak s tím nebude mít problémy (např. vracet platbu).
    Kdežto u zákazníka, když je mu karta ukradena, tak zloděj moc dobře ví, kde s ní zaplatit, aby nemusel využít 3D Secure, kartu tak přítomnost 3D Secure nijak nechrání.

  • 29. 9. 2014 7:42

    Pavel (neregistrovaný)

    Není to ještě tak, že při zneužití karty je zodpovědný ten, kvůli němuž byla použita nižší úroveň zabezpečení? Tedy pokud zaplatím 3D Secure kartou u obchodníka, který 3D Secure nepodporuje, a pak prohlásím, že jsem tam nic nekupoval, je na obchodníkovi, aby dokázal opak?

  • 29. 9. 2014 8:45

    Patrik Chrz

    Tak tím si nejsem jist. Karta není 3D Secure, karta tak maximálně podporuje toto zabezpečení a obchodník nemá možnost odmítnout karty, které podporují zabezpečení, které jeho platební brána nepodporuje, protože to ani nezjistí.

    Tohle se týká případů, kdy prostředky obchodníka podporují určitý typ zabezpečení, ale obchodník ho z nějakého důvodu nepoužije. Např. když v "čipovém" terminálu použije autorizaci čipové karty přes magnetický proužek.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).