Hlavní navigace

Jaké akcie koupit a jaké prodat?

26. 9. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Na světových burzách panuje sentiment, který se přenáší i na české akcie. Využijte investiční příležitosti, ale nekupujte zajíce v pytli.

Aktuální dluhové a makroekonomické problémy strhávají veškerou pozornost investorů. Pokud, ale chcete dlouhodobě úspěšně investovat, je třeba mít na paměti fundament firem, proto se nyní ohlédněme za zajímavostmi, které ukázaly hospodářské výsledky.

Výsledková sezóna ukázala ledacos a my se nyní shrneme to nejzajímavější, co společnosti obchodované na BCPP zveřejnily, přestože na světových burzách panuje negativní sentiment, který se přenesl i na české akcie. To nám vytváří nové investiční příležitosti a bylo by hříchem jich nevyužít.

CETV

Jako jedna z prvních zveřejnila své výsledky společnost CETV. Výsledky společnosti byly pozitivní. Jak se ukázalo, trh s reklamou ve 2Q 2011 ve střední a východní Evropě se začal mírně růst. Nejvíce rostl v Bulharsku o 32,7 %, následovaný Chorvatskem o 23 % a Slovenskem o 11 %. Tento růst se pozitivně podepsal do marží, které vzrostly o 11 %. Mírně negativně jsme vnímali situaci v ČR, kde CETV vlastní televizi NOVU, která pod tlakem konkurenční stanice TV PRIMA ztrácí pozici na trhu a to se negativně promítá do příjmů z reklamy.

V nadcházejícím období, můžeme očekávat další postupný nárůst zisku, protože druhá polovina roku bývá pro mediální společnosti z pohledu příjmů reklamy lepší. Pozitivně by se mělo promítnout do výsledků zákaz reklamy v ČR ve veřejnoprávní televizi, jedná se o celkový objem peněz přibližně 600 mil. Kč ročně, největší podíl by měla získat TV NOVA, následovaná TV Primou.

Pozitivně lze vnímat, že TV PRIMA již oznámila zvýšení cen reklamy pro rok 2012 v rozmezí 10 % až 20 %, očekáváme, že TV NOVA (vlajková loď CETV) bude TV PRIMU následovat.

Proto jsme zrevidovali náš náhled na akcii a při cenách kolem 200 Kč a níže jsme rozhodli pro akumulaci akcie. Z krátkodobého pohledu je akcie silně přeprodaná a v případě změny sentimentu na US trzích lze očekávat růst minimálně ke 250 Kč za akcii.


Zdroj: AmBroker

ERSTE BANK

Její výsledky byly pro nás mírným zklamáním, bance se nedaří naplnit svůj plán v počtu poskytnutých úvěrů, tempo růstu za celý rok bude v rozmezí 2 %-3 %. Další ukazatel, který nás zklamal, byla tvorba opravných položek k úvěrům, které narostly o 2 %, my jsme očekávali pravý opak – banku to stálo 20 mil. EUR. Bohužel největší nárůst nesplácených úvěrů banka eviduje v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku.

Nadále se ukázalo, že negativně do hospodářských výsledků zasáhla i nově zřízená bankovní daň v Rakousku a Maďarsku, které snížily zisk o 95,6 mil. EUR. I přes tato negativní zprávy můžeme vidět velmi dobrá čísla z obchodování s deriváty a cennými papíry, bance se podařilo navýšit příjmy z úrokového diferenciálu. Velmi kladně hodnotíme i zmenšení dluhopisové pozice v Řecku, která klesla na pouhých 207 mil EUR, banka na ještě na konci roku 2010 vlastnila dluhopisy Řecka v hodnotě 626 mil. EUR.

Managementu se podařilo udržet veškeré provozní náklady pod kontrolou. Pozitivně vnímáme prohlášení managementu, který by rád získal do svého vlastnictví menšinový podíl v BCR bance, následně se management pohlíží po možné akvizici v Polsku, kde by banka ráda expandovala.

Jako málo reálné vidíme možné splacení finanční pomoci rakouskému státu ve výši 1,2 mld. EUR, neboť by se tím významně zhoršil ukazatel kapitálové přiměřenosti – reálné datum splatnosti vidíme rok 2012, a to pouze za předpokladu, že banka nebude muset vytvářet zvýšené opravné položky vůči dluhopisům a poskytnutým úvěrům. To nyní hrozí v Maďarsku, kdy se stát snaží zbavit odpovědnosti, poté, co výrazně oslabila měna a lidé, co si nabrali úvěry v cizích měnách, nyní platí na splátkách daleko více a dostávají se do existenčních problémů. Maďarský stát se snaží  prosadit zafixování směnného kurzu HUF vůči EUR a CHF o 20 % níže, než se obchoduje na trzích, na to samozřejmě doplatí banky, které již tak do ztrát stahuje bankovní daň.

Přesto jsme přesvědčeni, že pokles ceny akcie v posledních dvou měsících je přehnaný a současné ceny vybízejí k akumulaci akcie.


Zdroj: AmBroker

Telefónica O2 Czech Republic

Výsledky společnost Telefónica O2 Czech Republic byly v souladu s naším očekáváním. Jak se nadále ukazuje, marže společnosti jsou stále pod tlakem, jak v mobilním, tak i v pevném segmentu. Nedaří se ani příliš datovým službám, kde společnost musí čelit konkurenčním operátorům. Tomu se management snaží čelit nákupem menších alternativních poskytovatelů internetu a hlasových služeb.

Dále se dařilo slovenské divizi, které roste počet klientů a také tržby. Pozitivně také vnímáme spuštění pilotního projektu plateb prostřednictvím mobilu pomocí technologie NXP, od které si management společnosti slibuje, že bude generovat v budoucnu veliké zisky, které by měly částečně vynahradit výpadek příjmů z pevného a mobilního segmentu.

Technologie NFC (Near Field Communication) zažívá v poslední době rapidní rozvoj. Její podporu přislíbila většina velkých výrobců mobilních telefonů. V roce 2014 se očekává, že pro NFC platby bude na světě k dispozici přes 260 milionů terminálů. Výhodou telefonů s technologií NFC je zejména zvýšení pohodlí a intuitivnější používání při platbách. Platby jsou jednoduché a zároveň bezpečnější, protože uživatelé mají své přístroje neustále pod kontrolou.

Pozitivně vnímáme možnost rozpouštění přebytečných volných prostředků, díky tomu může být zachována dividenda na stávající úrovni. Bohužel mírně negativně nás naladila zpráva, kdy management prohlásil, že bude zvažovat odkup akciových podílů od minoritních akcionářů.

Při současných cenách se budeme držet mimo trh a budeme vyčkávat na cenový extrém, při kterém nakoupíme do portfolia.


Zdroj: AmBroker

Komerční banka

Čtvrtou společností v řadě, která zveřejnila své výsledky, je Komerční banka a.s. Přestože trh na zveřejněné výsledky reagoval negativně, a to především kvůli vytvoření 1,6 mld. Kč opravné položky, což se samozřejmě negativně promítlo do ceny akcií. Je nutné říci, že v účetnictví figuruje objem dluhopisů ve výši přes 7 mld. Kč, který se již ale snížil, neboť v červenci došlo k zaplacení části jistiny a úroků řeckým státem. Banka nadále bude vést tyto dluhopisy v evidenci v kolonce na „na prodej pod cenou“, tím se bude snažit minimalizovat riziko ztráty, proto také již byla vytvořena opravná položka. 

My výsledky nehodnotíme až tak tragicky, jak je ocenil trh. Bance sice vzrostly provozní náklady a naopak mírně klesly příjmy z poplatků a provizí, ty zaostaly za očekáváním o 6 %. Na druhé straně pozitivně vnímáme růst poskytnutých hypotečních úvěrů, kde objem narostl o 11 %, nenechala se také zahanbit stavební spořitelna Modrá Pyramida stavební spořitelna, která zaznamenala nárůst o 6,3 %. Čistý zisk byl na druhou stranu poprvé podpořen příspěvkem z nové akvizice společnosti SG Equipment Finance.

Akcie na současných hodnotách považujeme za atraktivní na nákup, akumulace je vhodná do 3200 Kč za akcii.


Zdroj: AmBroker

Unipetrol

Jako poslední společnost jsme si vybrali Unipetrol a.s. Výsledky společnosti byly pro nás zklamáním, potvrzuje se tak naše predikce, kdy již delší dobu upozorňujeme na velmi nízké marže z rafinace ropy, které doposud společnosti vytvořily největší zisk. Problémem je i další pokles zisků z prodeje PHM. PHM se prodávají s malou marží, neboť v ČR je velká konkurence, která bojuje o každého zákazníka. Trh se totiž v celkovém měřítku potýká s poklesem prodejů, neboť po zvýšení spotřební daně se snaží tranzitní doprava mimo naše území.

Společnosti Benzina se daří lépe prodávat pouze prémiová paliva pod značkou VERVA, to však nestačí na dorovnání výpadků příjmů a zisků z prodeje běžných paliv.  Ostatní segment podnikání má nadále problémy s maržemi, které jsou žalostně nízké.

dan_z_prijmu

My očekáváme, že výsledky v nadcházejícím období budou negativně ovlivněny velkou konkurencí, zpomalující se ekonomikou, což se negativně promítne do prodejů PHM a i ostatních produktů.

Proto očekáváme, že i cena akcie může poklesnout k 150 Kč. Na současných cenách neplánujeme žádnou akci.


Zdroj: AmBroker

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorem je analytický tým autorů Czechwealth.cz


Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).