Hlavní navigace

Jak shodit kostku cukru

11. 9. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Kostka cukru to může, jak to ostatně zkoušelo Česko, Evropě či Evropské unii osladit. Ale také pomoci testovat manažery. Jste správný manažer a dokážete si tudíž poradit v jakékoliv situaci? Otestujte se.

Zatímco řada společností využívá při výběru vedoucích pracovníků rozsáhlý tým personalistů a obvykle také velmi obsáhlé a sofistikované testy, nizozemský šéf nejmenované firmy, která působí i v České republice, postupuje daleko jednodušeji. Na stůl postavil prázdnou láhev od Coca Coly a na ni položil kostku cukru. „Tak, a teď se rozběhněte a s nataženou rukou ji scvrnkněte,“ vyzval zájemce o místo finančního ředitele v nejmenované české pobočce.

Dotyčný logicky předpokládal, že se budou bavit hlavně o financích. Tázavě se proto na Nizozemce podíval, zda je to míněno skutečně vážně. Když byl ujištěn, že ano, chvíli se soustředil, a pak se rozběhl. Na první pokus kostku minul, při druhém byl ale úspěšný. Kostka odlétla na zem, zatímco láhev zůstala na svém místě. Nizozemský šéf pokýval, jak se adeptovi na post ředitele přes finance zdálo, pochvalně hlavou.

„A teď je řada na vás!,“ obrátil se na ředitele pobočky, který svérázné zkoušce poněkud připomínající chlapecké hry, přihlížel. Milému řediteli nezbylo, než se rovněž pokusit splnit poněkud neobvyklý úkol. Chvíli přemýšlel, zda si k tomuto účelu nesundat sako, pak ovšem tuto možnost zavrhl a rozběhl se, jak byl, tedy „v pracovním“. Chvěla se mu ovšem ruka, takže uspěl až popáté.

Když si, poněkud zadýchán a zmaten, přesto však s jistým uspokojením, že nakonec uspěl, setřel pot z čela, syn země sýrů si oba Čechy zkusmo přeměřil zrakem a konstatoval: „A teď vám ukážu, jak se to správně dělá!“ Rychle se rozběhl a mohutným skokem hned napoprvé srazil kostku. I s prázdnou lahví Coly, která spadla na zem a rozbila se. „To je to, co po vás chci. Umět se rychle rozhodnout a využít i netradiční a přitom kreativní řešení,“ dodal.

skoleni_15_5

Oba přihlížející rozpačitě pokývali hlavou. Šéf má přece vždycky pravdu, nehledě k tomu, že netradiční a kreativní řešení to nesporně bylo. Jsme však přemýšlivý národ a proto v duchu uvažovali, zda je styl typu „bum bác“ při řešení manažerských problémů vždy tím pravým. Když už si vzít na pomoc kostku, nevyplatila by se při posuzování, zda má člověk potřebné schopnosti k řízení společnosti třeba ta kdysi populární Rubikova?

Jak byste odstranili kostku cukru z prázdné láhve vy? Zařadili byste se mezi manažery takříkajíc nizozemského střihu, nebo vyznáváte poněkud jinou manažerskou filosofii?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se specilizuje na investiční témata....
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).