Vlákno názorů k článku Jak se nejlevněji opít od sedoka - Mám jednu podstatnou připomínku k článku: označení piv 10...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 1. 2005 15:28

    sedoka (neregistrovaný)
    Mám jednu podstatnou připomínku k článku:
    označení piv 10 a 12 stupňů je docela smyšlené, neboť již několik dlouhých let platí jiná kategorizace piv- základní jsou piva výčepní a ležáky. Dřívější desítky a dvanáctky jsou v podstatě přežitek, a v mnoha případech dokonce nezákonný. Osobně nevím o pivu (a na jednu výjimku), na jehož etiketě by bylo uveden obsah extraktu původní mladiny. Nebo že by redakce přesně epm měřila? Pochybuji...
    Pivní národ by snad měl vědět jak se piva značí....
    (jen dodatek pro neznalé: podle vyhlášky 335/1997 Sb. § 11 jsou základní druhy piv výčepní s obsahem 8 až 10 % -ne stupňů, ale procent- epm hmotnostních, ležáky 11 až 12 % epm)
  • 28. 7. 2008 6:31

    anonymní
    Stupňovitost piva není přežitek, je to důležitý parametr (zkvasitelný obsah v mladině - v podstatě cukry). Jeho povinnost uvádět si bohužel "nechali" úředně zrušit velkovýrobci průmyslově vyráběných napodobenin piv. Příkladně Gambrinus výčepní je dnes cca 8.5°.

    Jinak účinek obsaženého alkoholu je z nějakého důvodu u klasického piva řádově vyšší než u ředěných piv (HGB) jako jsou piva Gambrinus, Staropramen, atd.
    Schválně si to zkuste.
  • 22. 8. 2010 11:01

    kremák (neregistrovaný)

    Naprosto souhlasím! Tyto molochy by měli příjít o označení České pivo, protože to s českou výrobou nemá nic společného!
    Jinak ten obsah alkoholu je u těchto chca-nek výší z toho důvodu, jelikož na úkor množství chmelu a sladu pivo více prokvašují a tudíž má větší množství alkoholu, avšak chuťově je prázdné a vodové. Typické tzv. Europivo. Take se ředí cyk. tancích sodovkou jedna várka a proto ta chnusná chuť!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).