Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak porostou důchody? Jejich výši ovlivní několik novinek od anonym - V souvislosti s tématem mě více zajímá algoritmus...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 11. 2020 11:50

    bez přezdívky

    V souvislosti s tématem mě více zajímá algoritmus zvyšování, který je dle mého názoru nespravedlivý. Způsobuje, že nejchudší důchodci, ti s podprůměrnými důchody, jsou každou valorizací poškozováni v absolutní hodnotě navýšení. Nůžky mezi nejnižšími a nejvyššími důchody se tak otvírají, přestože inflace zvyšuje náklady všem důchodcům stejně. Ti, kteří mají sotva na nájem, léky a potraviny, budou mít při růstu inflace ještě méně, a ti, kteří si mohli dovolit zahraniční dovolenou každý rok, si budou moci dopřát ještě víc.
    Princip zásluhovosti, t.j. výše důchodu dle hodnoty vykonané práce před odchodem do důchodu, není při valorizaci důchodu opodstatněný, protože důchodce již tyto hodnoty nevytváří. A navíc byly "pracovní zásluhy" zohledněny primárně při výpočtu důchodu.
    Ovšem nějakou zákonodárnou iniciativu v tomto směru od poslanců nečekám, protože oni jsou ti, kteří budou mít důchody vysoce nadprůměrné a bránit jejich dynamické valorizaci jistě nebudou!

  • 6. 11. 2020 14:29

    ViR

    Inflace sice působí na všechny (nejen na důchodce) stejně, ale "procenticky", respektive ve stejných proporcích. Jestliže byl někomu vyměřen nízký důchod (protože měl krátkou dobu pojištění a/nebo nízké odvody) a druhému důchod vyšší (protože měl delší dobu pojištění a/nebo vysoké odvody) je to aplikace zásady zásluhovosti (ta ovšem dostává zabrat díky redukční hranici již od příjmů nad 44 % průměrné mzdy, a to ve prospěch nízkopříjmových jedinců). Účelem valorizace přitom je, aby byl pokud možno zachována výše poměr kupní síly provotně vyměřených důchodů. Taže jestliže napřiklad panu Pohodovému byl vyměřen důchod 10000 Kč (za což si může koupit NAPŘÍKLAD 250 kostek másla á 40 Kč) a panu Zběsilému byl k témuž datu vyměřen důchod 12000 Kč (za což si může koupit NAPŘÍKLAD 300 kostek másla á 40 Kč) je třeba při 5% růstu cen (inflaci) valorizovat uvedené důchody tak, aby byla ZACHOVÁNA kupní síla obou důchodů, respektive její vzájemný poměr. Pokud tedy valorizujeme důchod pana Pohodového o 500 Kč na částku 10500 Kč, a důchod pana Zběsilého o stejné procento = 600 Kč na částku 12600 Kč, může si pan Pohodový stále koupit 250 kostek másla, které ovšem stojí 42 Kč a pan Zběsilý svých 300 kostek, samozřejmě taktéž za 42 Kč/ks. Je tak zachována zásada, že výše důchodů má být z odrazem celoživotní práce a z hlediska jeho kupní síly být stabilní, nebo v rámci možností růst. Pokud bychom však přidali oběma stejně (například) 550 Kč, mohl by si pan Pohodový koupit 251,2 kostky másla (tedy o 1 a 1/5 kostky více) zatímco pan Zběsilý by měl již jen na 298.8 kostky másla (tedy o 1 a 1/5 kostky méně). To by znamenalo (další) pokles ohodnocení celoživotní zásluhovosti, která by byla po věším počtu valorizací prakticky vymazána. Došlo by tak k výraznému zvýhodnění "netáhel" a znevýhodnění "pracantů". (Což už ovšem dnes bohatě naplňuje u průměrných mezd při vyměření důchodu redukční hranice pro vyměřovací základy nad 44 % průměrné mzdy, která má u výdělků nad touto úrovní stejný vliv, jako dodatečné zdanění ve výši 74 %.)

  • 6. 11. 2020 18:03

    Jehovista

    To ti lidi nikdy nepochopi. Preci "zaludek mame vsichni stejni". Ze je ten, co odvadel vic penez, uz okraden pri prvnim vypoctu, jim nedochazi.

  • 6. 11. 2020 19:51

    ViR

    Tak, ono to je mimo jiné tím, že u většího než malého množství těchto "tydýtů" je první reálnou starostí o důchod podání žádosti o něj. A když se před pár lety zjišťovalo mezi lidmi 55+, zda vědí jak se jim bude počátat důchod, tak 98 % z nich to buď ani netušilo, nebo měli představu, zhruba odpovídající stavu před 30 lety. Jinak já bych i souhlasil s tím, že by byl státní starobní důchod pojat jako pro všechny stejná sociální dávka se stejnou valorizací. Ovšem s tím, že by také existovala povinnost stejných odvodů po stejnou dobu. A komu by to bylo málo by si prostě platil další komerční pojištění. Pak by se možná mnozí "nízkopříjmoví" divili, na co mají reálně nárok podle svých "zásluh".

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).