Hlavní navigace

Názor k článku Investiční experti: Politici jsou největším nebezpečím pro důchody od Santiago - Je pravda, ze prubezny system nelze rozkrast. Je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 5. 2015 13:41

    Santiago (neregistrovaný)

    Je pravda, ze prubezny system nelze rozkrast. Je take pravda, ze nektere roky byly prebytky, ktere se rozpustily ve statnim rozpoctu, a jine roky zase budou schodky, ktere naopak statni rozpocet bude muset sanovat. Tak proste funguje prubezny system. Mohl by v dobach prebytku nakupovat statni dluhopisy a pak je prodavat v dobach schodku, ale to by se lisilo jen ucetne, prakticky by v tom nebyl rozdil.

    Musim ale oponovat nazoru, ze problem je demogracka krivka a bezdetni jsou cerni pasazeri. V prve rade je treba si uvedomit, ze ten system byl po desetileti dotovan populacni expanzi, coz je trvale neudrzitelny proces. Dnesni situace je tedy z casti 'kocovina', prechodovy jev z doby populacni expanze na populacni stagnaci. V takove situaci bude vetsi podil starsich lidi nez v situaci trvale populacni stagnace. Druhy faktor je narust doby doziti.

    V druhe rade je treba si uvedomit, ze duchody se neplati z populace, ale z produkce. Uz nezijeme v preindustrialni spolecnosti, produkce spolecnosti zavisi daleko vic na kapitalu nez jen na populaci. Vyvoj realneho HDP je tedy dulezitejsi faktor nez vyvoj velikosti pracujici populace.

    Navic HDP se vyviji rychleji nez populace. Napr. pesimisticke predikce vyvoje populace v CR hadaji pokles o 15 % za 40 let, zatimco rust realneho HDP per capita 1.5 % p.a. dela narust realneho HDP per capita o 80 % za 40 let.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).