Hlavní navigace

Inflace brzdí Fed v rychlejším postupu

12. 5. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Včera zveřejněná data o růstu výrobních cen ve Spojených státech zapadají do scénáře, který předpokládá, že už v červnu se Fed rozhodne znovu zvýšit své úrokové sazby.

Finanční trhy s tímto krokem počítají už v podstatě na 100 % a s vysokou pravděpodobností započítávají pro letošek ještě jedno zpřísnění měnové politiky.

Nakonec proč ne, když obrázek americké ekonomiky vypadá vcelku příznivě. Zvlášť, když se podíváme na trh práce, kde soustavně klesá počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti nebo na samotnou míru nezaměstnanosti, která poklesla pod dlouhodobý průměr, respektive pod úroveň tzv. přirozené míry.

skoleni_15_4

Arzenál Fedu se přitom v těchto podmínkách nemusí omezovat pouze na zvyšování úrokových sazeb, ale časem by měl Fed, jak už i naznačil, přistoupit k omezování velikosti své bilance nabobtnalé rozsáhlými programy nákupů dluhopisů. Bilance Fedu totiž stále zůstává na pětinásobku úrovně, kterou dosahovala před pádem Lehman Brothers, neboť Fed dolary, které získává ze splatných bondů spolu s jejich výnosy, stále reinvestuje. Vytváří tím nezanedbatelnou stabilní poptávku po dluhopisech, která zadržuje dlouhodobé úrokové sazby/výnosy v rozletu.Zatímco postupné zvyšování úrokových sazeb berou finanční trhy jako jisté, s omezováním bilance s ohledem na pozici Fedu na trhu to až tak horké být nemusí. Přesto by už letos ke kvantitativnímu utahování sáhnout mohl, i když nejspíše půjde jen symbolický krok v podobě zastavení reinvestic výnosů z nakoupených dluhopisů. Bude to pro Fed šance otestovat, jak budou trhy (nejen ty dluhopisové) na zahájení měnové restrikce citlivé.

Nakonec vlastně ani není příliš mnoho důvodů, proč by měl Fed postupovat razantněji. Příznivý obrázek ekonomiky ilustrovaný především klesající nezaměstnaností má totiž stále minimálně jednu vadu na kráse. Dosud totiž neakcelerují mzdy natolik, aby výrazněji podpořily inflační tlaky. Stále více se totiž ukazuje, že s klesajícími počty nezaměstnaných hned nemusí automaticky docházet k růstu mzdových tlaků tak, jak to v cyklu bývá obvyklé. I proto nejnovější čísla, která budou na pořadu dnes odpoledne, nejspíše ukážou stagnaci či dokonce mírný pokles celkové i jádrové meziroční inflace.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).