Hlavní navigace

Názory k článku Hypotéky na tobogánu

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 10. 2002 21:04

    ZIL (neregistrovaný)

    Hypotéka od banky za nulový úrok ? No a co ? Vždyť u ní budu mít účet, možná, že zjistím, že jsem s ní spokojen a třeba u ní zůstanu i po skončení splácení. Pravděpodobně budu muset dát něco do zástavy, pravděpodobně budu muset být pojištěn. Jen tak mimochodem... hypotéka na 700 tis., k tomu kapitálové životní pojištění, měsíční platby 2.500 Kč. To je přeci pro banku dobrý byznys, nebo snad ne ?

    Malinká úvaha stranou na téma kapitálové životní pojištění do každé domácnosti: účelem je záruka za nesplacenou část úvěru bance v případě mého úmrtí.
    1, V případě kapitálového životního pojištění zaplatím měsíčně výše zmíněných 2500 Kč měsíčně. Když se dožiju konce pojištění, dostanu výplatu jako by nastala pojistná událost.
    2, V případě rizikového životního pojištění zaplatím 650 Kč měsíčně, když se dožiju konce pojištění nedostanu nic.
    3, V případě pojištění nesplaceného zůstatku úvěru zaplatím necelých 100 Kč měsíčně. Když se dožiju konce pojištění, nedostanu nic, když zemřu během trvání pojištění, pojišťovna doplatí bance zbývající část dluhu.
    Rozdíl 2500 Kč měsíčně a 100 Kč měsíčně po dobu dejme tomu dvaceti let, budiž dostatečným důvodem k zamyšlení zda podlehnout prvním nabídce, která mi bude předložena.

    Vraťme se zpět k hypotéce. Klient musí splnit určitá kritéria... a ví banky jaká kritéria? Ano? A proč prodělaly za posledních pár let stovky miliard v úvěrech? Že by špatná kritéria? :-)
    Hypotéka ... diverzifikované riziko i s pochybně nastavenými kritérii. Klientem je fyzická osoba, žádná a. s., která si dnes půjčí miliardu a zítra není. Hodně dobrý byznys pro banku je ta hypotéka.

    Už budu končit :-)
    Budu chtít koupit nemovitost za 1 mil., banka mi půjčí 700 tis. Předtím samozřejmě nějaké znalecké odhady, a pochopitelně pojištění a příslušná zástava ve prospěch banky. A když nebudu splácet ? Tak o nemovitost jednoduše přijdu. Co to znamená? Dejme tomu, že po zaplacení 100 tis. Kč do banky mi dojdou peníze. Banka získá nemovitost za milion , na které bude váznout jejích 600 tis. Kč. Není to dobrý byznys? Ve srovnání s debatami o rozdílu mezi úrokem nula nebo pět procent asi ano.

    :-)

  • 21. 10. 2002 7:47

    Markéta (neregistrovaný)

    Jsem ráda, že jdou úroky dolů. My jsme s partnerem díky tomu mohli začít o hypotékách uvažovat. Narazili jsme však ještě na jednu věc, která nám znemožňuje si přiměřeně půjčit.

    Jde o bankovní odhady.

    Máme sice něco našetřeno, chceme-li však si pořídit v Brně přijatelný byt (kolem milionu) musíme si zažádat o hypotéku kolem 85 % protože odhadce nám ji odhadne na takovou úroveň při které ani při nejlepší vůli nedosáhneme na důležitých 70 %.

    Druhou věcí je. Že spousta prodávajících dává přednost platbě v hotovosti, nebo je to přímo podmínkou. Bojí se snad zdlouhavého vyřizování? Není se čemu divit, když na ktastru nemovitostí se čeká až 1/2 roku na zápis.

    O tom by ve vládě taky mohli jednat. O posílení pracovních sil.

    Snad se to zlepší Markéta

  • 21. 10. 2002 18:52

    Petr (neregistrovaný)

    Myslite si snad, ze ten pulrok se ceka kvuli tomu, ze je malo uredniku ? :-))) Nebudte naivni.

  • 22. 10. 2002 8:55

    ZIL (neregistrovaný)

    Vážená Markéto,
    prosím o přečtení následující úvahy:
    na katastru trvá zapsání půl roku. Před rokem trvalo půl roku, před dvěma i třema lety trvalo půl roku. Co to znamená?

    Znamená to, že počet vyřízených = počtu žádaných (zápisů).

    Problém není v tom, že by bylo málo úředníků, ale v tom, že jim leží případ dlouho na stole (nebo spíš pod stolem), protože pokud by opravdu byla jejich kapacita nižší, než je počet došlých žádostí o zápis, musela by se doba na zpracování neustále prodlužovat. Ale ona je stejná. Řešení tedy není podle mého názoru v přijetí nových úředníků, protože v současné době není potřeba zpracovávat více případů, než se zrovna dělá. Jak uvedeno výše, je třeba trochu rychleji přiložit ruku k dílu a dohnat tu ostudnou půlroční časovou ztrátu. A na to je recept jednoduchý - tvrdší vedení. Sledování doby od podání do vyřízení uvnitř úřadu. Nic složitého. Na obálku spisu by se jenom psalo datum a co se se spisem dělalo a u koho zrovna ležel.

    Netřeba pokračovat dál - průměrná práce pro průměrného šéfa.
    Hlavně, prosím NE další posilování stavů. Kdo to zaplatí?

    Hezký den :-)

  • 24. 10. 2002 8:14

    taky zkusenost (neregistrovaný)

    Ne kazdy zapis na katastru trva 1/2 roku, ve stejny den podany navrh muze projit i za 1 mesic, holt kapsy uredniku jsou stale nenazrane - dokud makdo davat a tech co to podmazou je porad dost :-(
    Stacila by ta casova kontrola: prvni podany, prvni vyrizeny, neni duvod menit poradi!

  • 24. 10. 2002 11:18

    Vašek (neregistrovaný)

    Můžeš přidat kontakt na nejlepší pojištění rizika nespláceného úvěru ? 100Kč/měs.? kde přidat nejlepší úrazové? Moc dík.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).