Hlavní navigace

ECB zklamala, euro sílí…

5. 12. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Prezident ECB Draghi včera k dosavadní holubičí rétorice včera mnoho nepřidal a nepředstavil tudíž ani žádné nové konkrétní kroky.

Řadu tržníh hráčů zjevně zklamal a eurodolar se v mžiku dostal z okolí 1,2300 do blízkosti 1,2400 EUR/USD. To ukazuje, že očekávání agresivnějšího postupu ECB byla před prosincovým zasedáním vyšponována poměrně vysoko. Na české koruně se včerejší rozhodnutí nijak výrazně nepodepsalo.

skoleni_15_4

Podle Draghiho jsou centrální bankéři dál jednotní v názoru, že pokud stávající opatření nezaberou, je třeba udělat víc, byť na druhou stranu utrousil, že k prosazení nákupu vládních dluhopisů nebude zapotřebí jednohlasnosti. Co přesně znamená “udělat více”, ale Draghi nijak víc nepřiblížil a odpovědi na doplňující otázky byly spíše opatrné. ECB by podle něj v případě zklamání mohla upravit “objem, tempo, i skladbu” nákupů cenných papírů do bilance.To může znamenat možnost skupování vládních dluhopisů anebo jen rozšíření o dluhopisy podnikové. Někteří členové ECB sice již otevřeně podpořili přímý nákup vládních dluhopisů, je ale jisté, že pro řadu centrálních bankéřů je to velice těžko překousnutelné opatření. I proto jeho spuštění v roce 2015 nepovažujeme vůbec za jistou věc.

Mario Draghi naznačil, že rozhodnutí o tom, jak dál, padne na začátku příštího roku. Rozhodující z tohoto pohledu může být březnové zasedání, kdy bude na stole nová prognóza. ECB také bude mít k dispozici smysluplnější analýzy toho, jak dopadají stávající opatření na ekonomiku eurozóny a současně vyhodnotí dopad trvale nižších cen ropy. Mario Draghi a další holubice v radě také mohou využít času k budování konsensu nad dalšími kroky. Jaké kroky to ale budou, to je v tuto chvíli nejisté, a proto euro načas zastavilo volný pád z posledních dní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).