Hlavní navigace

Názory k článku Důchodová reforma: Výchovné jen pro rodiče tří a více dětí. Jak ho stát nahradí?

  • 16. 5. 2024 2:09

    Kousavka

    Já osobně jsem výchovné uvítala. Odcházela jsem už do důchodu podle nových ustanovení, tedy důchod se mi vypočítával nikoli z výdělků z posledních 5-10 let, jako tomu bývalo dříve, kdy navíc ženy odcházely do důchodu v nějakých 55-59 letech podle počtu vychovaných dětí. Nám už bylo řečeno, že my budeme odcházet do důchodu později, protože my už volno nepotřebujeme, to potřebují mladé maminky v době, kdy mají malé děti. No budiž. Akorát ony berou rodičovský příspěvek, který my jsme neměly, byly jsem doma zadarmo do doby, než šlo dítko do školky. Tudíž výdělek v této době = čistá NULA. Proto jsem uvítala výchovné, protože nám ženám kompenzovalo dobu, kdy jsme kvůli péči o malé dítě pracovat skutečně nemohly. Tyhle následné kejkle budou pro následující generace ale neskutečná lahůdka. Kdyby se stát ještě tak zaměřil na osoby, které celý život nepracovaly, místo odírání těch, kdož odpracovali nějakých 45 a více let (a to se nám do let, odpracovaných na důchod, ještě započítávala doba studií!).

  • 16. 5. 2024 5:15

    Filip9

    Jen se to jmenovalo jinak. Podle vašeho stežování, že jste nemohla jít do důchod po dětech v 59, musíte být narozena po roce 1950. Jenže v roce 1968 už byla mateřská možno pobírat 1 rok a hned ze začátku 70. se dále prodloužila. Ano, nebyla to rodíčovská, byla to mateřská, která je dnes kratší. Od 3 měsíců k tomu šlo dítě šoupnout do jeslí.
    Vyplácíme nejdelší dávky matkám po porodu na celém světě a je to tak už dlouhé desítky let (od zrušení týdenních jeslí). Je to zvrácený.

  • 16. 5. 2024 8:55

    vevuna

    Proč píšete "vyplácíme"? Vy to nevyplácíte. Sociální systém je v každé zemi jiný. Dokud vycházel časopis ČSSP, pokud jste byl jeho odběratelem, tak byste se o důchodovém systému a podpoře v mateřství v ČSSR, v ČR a v jiných evropských státech něco dozvěděl. Mateřská dovolená byla a je 28 týdnů. Pro svobodné matky bývala 32 týdnů, jenže když se už delší čas páry nesezdávají, bylo stanoveno, že MD bude 28 týdnů pro všechny stejná, 32 týdnů jen pro vícečetný porod. To volno pro matky po vyčerpávání MD se dříve jmenovalo "další mateřská dovolená". Matky, které byly doma s dětmi po MD dostávaly měsíčně 200,-- Kč. V roce 1968 mohly být s dětmi doma do 2 let věku dítěte. To jsem osobně nezažila. Měla jsem první dítě v roce 1979 a čerpala jsem jen MD 28 týdnů. Měla jsem takové zaměstnání, že jsem dítě do jeslí dávat nemusela. V roce 1987, při druhém dítěti jsem po vyčerpání MD čerpala "další mateřskou dovolenou" kdy jsem mohla být s dítětem do jeho 3 let, dostávala jsem měsíčně 500,-- Kč, ale zaměstnání mi zaměstnavatel podle Zákoníku práce musel "držet" - nevím, jak jinak se vyjádřit - do 2 let dítěte. Nevím, kolik máte let, kolik máte dětí a netuším, proč se domníváte, že podpora mateřství je - podle vás - zvrácenost.

  • 16. 5. 2024 9:09

    vevuna

    "Výchovné uvítala" - proč ne? Když mi někdo přidá na financích, určitě to neodmítnu. Nevím, proč píšete "dříve" - to už je historie. Nový Zákon o důchodovém pojištění vyšel v roce 1995. Lidem narozeným v roce 1940 byl starobní důchod vypočítáván podle tohoto zákona, tedy z výdělku od roku 1986. Do starobního důchodu v 54 letech svého věku odešla např. moje matka, ročník 1930, která měla 5 dětí. Této ženě je v současné době 94, žije, dostala příplatek důchodu, když jí bylo 85 - 1000,-- Kč a příplatek - výchovné 5x500,-- = 2500,-- Kč. I kdyby to nebyla moje matka, přála bych jí ten příjem. Paradoxní ovšem je, že ve starobním důchodu jsou již všechny její "děti" - 4 ženy a 1 muž a ty 4 ženy také dostávají příplatek za to, že kdysi porodily děti. Výchovné je taková zvláštnost, ve světě nebývalá. Není pravda, že jste s dítětem byla doma "zadarmo". Už jen to slovo "zadarmo"! Copak děti jsme chtěly za peníze? Jako směnný obchod? Dostávala jste mateřskou dovolenou 28 týdnů z nemocenského pojištění tak, jako kdybyste byla dlouhodobě nemocná. Pak bylo na "další mateřské" vypláceno měsíčně 200,-- Kč do dvou let věku dítěte, později 500,-- Kč do 3 let věku dítěte. Manžel dostával rodičovské příspěvky a měl sníženou daň ze mzdy. Nedělejte ze sebe, prosím, chudinku! Vy jste odpracovala 45 roků? Pokud byste šla do důchodu v 60, musela byste pracovat bez přestávky od 15. To asi nebude pravda, že ne? A co si vzpomínám, tak většina žen mnohdy prohlásila, že "se jim tady na to můžu vykašlat, půjdu na mateřskou a hotovo!". Že by se do toho zaměstnání tak moc hrnuly a trpěly tím, že nemohou "pracovat" a musí se starat o malé dítě? Paní, nedělejte ze svého dřívějšího mateřství horor!

  • 17. 5. 2024 5:18

    Kousavka

    Tak já to teda ještě upřesním: v době, kdy jsem měla dítě (1984) byla placená mateřská půl roku. Pak jsem byla doma opravdu zadarmo, protože placená rodičovská dovolená tehdy ještě neexistovala. Dítě mi šlo do školky ve 2,5 roce. Byla to tehdy experimentální jeslová třída, kam brali děti, které byly velké na jesle, ale ještě malé na školku. Jesle u nás sice byly, protože jsem bydlela v okresním městě, ale dostat do nich dítě bylo prakticky nemožné, protože míst bylo málo a přednost měly děti rodičů z místních továren. Až v r. 1985 byla zavedena placená rodičovská v délce 1 roku při prvním dítěti a tuším dvouletá, pokud jste měli druhé a další dítě (to si pamatuju podle toho, že mi v r. 1985 byly doplaceny měsíce, přesahující do r. 1985).
    Po r. 1989 (přesný rok si nepamatuju) byla provedena důchodová reforma, kdy se začal prodlužovat věk odchodu do důchodu. Předtím odcházely ženy v 55-59 letech, podle počtu vychovaných dětí. Nám už se věk odchodu do důchodu prodlužoval, mužům o 2 měsíce, ženám o 4 měsíce. Tudíž já jsem odcházela do důchodu ve věku 62+10 měsíců. Oproti předchozímu stavu tedy o 6,5 roku déle. Důchod se mi už vypočítával z celoživotního výdělku. Proto výchovné uznávám, protože jsem 2,5 roku pracovat nemohla, tudíž výdělek = 0.
    Z mateřství horor nedělám, ale pokud z nějakého objektivního důvodu pracovat nemůžu, a péče o dítě objektivním důvodem je, pak tedy čekám kompenzaci. Ano, děti jsme měli z lásky, ale když už tedy celý život odvádím státu povinné sociální pojištění, pak tedy čekám, že na konci života dostanu normální plnění. Nikoli výmluvu typu "sorry, nemáme, měli jste si našetřit". Jak to, že nemáme, když jste se nestyděli XX let brát? Stát, který se nestará o blaho svých občanů a rozfrcá jakoukoli částku, kterou od nich vybere, potřebuje revoluci!

  • 16. 5. 2024 13:26

    stracka

    Dítě šlo dát do jeslí, navíc jste véděla, že když budete mít dítě, tak nebudete moct plné pracovat. Dále si myslím, že díté má tatínka. Občané v tomhle státě vám pŕispěli na jeho zdravotní péči, vzdělání i obživu...přídavky byly plošné. A daňovou úlevu jste také aspoň jeden pobíral. Do důchodu jste šla stále ještě dříve jak muž, dokonce dříve jak bezdétná žena. A za děti jsou snad zodpovédní rodiče. Takže za co tedy chcete výchovné? Za to, že jste volila dítě místo kariéry? Přiznávám, že musí být fajn mladým, když jim rodiče vlastně říkají, že je ani nechtéli, ale měli je pro stát, a taky aby je měl kdo živit. Ikdyź, když si vezmu to, kolik takové dítě společnost stojí, a že ty děti, aspoň nékteré, budou vychovány taky tak, měj děti a všichni ti za to budou povinně platit, a bezdětné ještě zdaníme, aby na to bylo. U takových détí fakt véřím, že budou nékomu něco přispívat. Spíš bych véřila tomu, že budou makat v šedé zóně, aby přispívat na nic nemuseli, ale sami dosáhli na dávky. A za to máme všichni nékomu néco platit?

  • 16. 5. 2024 8:44

    vevuna

    Ten příplatek k důchodu, to "výchovné" (jak jsem četla různé názory a důvody, proč se zavedlo) by snad mělo motivovat i k tomu, aby se zvyšovala porodnost. V ČR je mateřská dovolená, otcovská dovolená, rodičovská dovolená (do 4 let věku dítěte, nově do 3 let věku dítěte) a přesto porodnost nestoupá. V zemích, kde tyto výhody nejsou, mají mladí lidé 2 a více dětí. To "výchovné" ke starobnímu důchodu, to je také taková zvláštnost. Předpokládalo se, že ty děti, které žena vychovala (pokud je skutečně vychovala ve smyslu že jsou to řádní a pracovití občané), jsou výdělečně činné a přispívají měsíčně svými odvody ze mzdy, platu nebo jiného příjmu na sociální pojištění. Jenže výchovné mnohdy dostávají poživatelky starobního důchodu, jejichž potomci jsou trvale nezaměstnaní, bez příjmu a matky je ze svého důchodu živí. Výchovné za každé dítě byl asi dobrý nápad, ale neosvědčil se. A proto se hned po roce nebo dvou mění, předpokládám, že bude nakonec výchovné zrušeno.

  • 16. 5. 2024 13:44

    stracka

    Přesně. Možná by pro rodiny a porodnost udélali líp, kdyby místo těch pětistovek ty peníze dali do předškolních zařízení, aby ty rodiče měli hlídání. Zvláš´t teď, když je trend, že babičky a dědečkové mohou zůstat ve svých zaměstnáních, dokud jim zdraví dovolí a pobírat dvojí mzdu, důchod, což vždy byla sociální dávka pro osoby, co pracovat soustavné nemohou, a mzdu, samozřejmě klidně i nižší, když mají ten důchod, tak si to mohou dovolit. Takže kdyby se nezvyšoval odchod do důchodu, tak by se klidně s podporou práce důchodců a jejich nenáročností na mzdy, mohlo stát, že mladí budou opravdu makat za pár korun, aby si tam zaměstnavatel nevzal toho důchodce, který ho vyjde podstatně levnéji. Já bych tedy to výchovné dala, ale jako hlídací, aby ti mladí mohli do práce, ne jako diskriminační příspěvek jen jedné skupině důchodců, protože invalidní ho nemají a ti mnohdy vychovávali taky, když už tedy děti jsou v očích důchodců prodejné a oceněné zboží.

  • 19. 5. 2024 7:16

    Franta Fous

    Výchovné je pěkné a babička čtyř dětí má teď důchod vyšší, než např. některá vysokoškolačka z Karlovy univerzity, i když na střední škole propadla a má tzv. knedlíkárnu neboli dívčí školu. Se zvyšováním důchodového věku by měli přepočítat důchod i mně a propočítat tak teoreticky (ne)odpracovanou dobu do doby odchodu do starobního důchodu, jelikož jako vychovaný invalida beru již také penzi a tuto navýšit, ale toho se od Jurečky asi nedočkáme.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).