Hlavní navigace

Drachma nebo Euro?

17. 5. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

S blížícím se obdobím letních dovolených se budete jistě ptát, jakou měnou vlastně v Řecku platit.

S blížícím se obdobím letních dovolených bude jistě řada cestovních kanceláří muset odpovídat na dotazy svých klientů, jakou měnou vlastně budou v Řecku platit. Odpověď na tuto otázku bude zcela jistě zajímat mnohem širší okruh lidí než jen ty, kteří se do této oblíbené letní destinace vydají na dovolenou. Řecký prezident Papoulias by měl oznámit po dohodě s politickými stranami předčasné volby do řeckého parlamentu na 17. června. Tyto volby bych se nebál zároveň označit i za jakési referendum o tom, jestli Řecko zůstane členem eurozóny nebo ne. Podle průzkumu by teď volby dopadly lépe pro strany, které by sestavily vládu zaměřenou spíše proti pokračování úsporných opatření a dohod s eurozónou.

skoleni_15_4

České investory budou zřejmě více zajímat zprávy kolem společnosti KIT digital než zázračná krabice s vínem poslance a středočeského hejtmana Davida Ratha. Společnost KIT digital potvrdila předběžné výsledky za první čtvrtletí roku 2012 a stanovila nový výhled pro rok 2012. Zároveň oznámila, že provedla řadu opatření na provozní úrovni a v posílení finanční kontroly. Firma chce například posílit svou pozici na rostoucích trzích Latinské Ameriky a Jihovýchodní Asie. Pro lepší finanční kontrolu najala nového kontrolora, šéfa interního auditu a také se dohodla na poradenství s HSBC. Pro investory samozřejmě může být pozitivní znamení to, že nový management dělá kroky pro stabilizaci. Na pražské burze dnes KIT digital posílil na 92 CZK (+8,18%).

V následujících dnech neočekávám výraznou změnu trendu na trzích. Trhy budou nadále velmi volatilní a pozornost investorů se do řeckých voleb opět přesune více směrem k situaci okolo Španělska a výnosu jeho dluhopisů.



Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).