Hlavní navigace

Dovolená v lázních? Stát i některé lázně nabízí slevy na pobyty

1. 7. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Stát nabízí voucher na ubytování v lázních v hodnotě 4000, slevy v hodnotě několika tisíc nabízí i některá města. Ale pozor, slevy nelze vzájemně kombinovat.

Dovolená v lázních není pro většinu Čechů tak populární jako pobyty na horách nebo u vody. Velkou část příjmů lázní (až 44 %) tvoří zahraniční turisté. Ti letos ale nepřijedou v takovém počtu jako v předchozích letech. Navíc nucené omezení provozu lázeňských služeb znamenalo pro lázeňská města výpadek návštěvnosti v rozsahu až 170–200 tisíc hostů. Stát se proto rozhodl podpořit domácí turistiku a léčebné pobyty slevovými poukazy. Každý návštěvník, který přijede do lázní v období od 1. 7. do 31. 12. 2020, dostane od státu příspěvek na pobyt v hodnotě 4 tisíce korun. Program COVID – Lázně  vláda schválila 29. června 2020.

Jak voucher získáte?

  • Nárok na příspěvek máte v případě, že v lázeňském zařízení strávíte minimálně šest nocí a navštívíte alespoň pět lázeňských procedur. Má jít o všechny ozdravné, preventivní či obdobné pobyty v lázních.
  • Voucher může získat pouze dospělá osoba, která má trvalý pobyt na území ČR a účastní se našeho systému zdravotního pojištění. (Osoba starší 18 let, která nedluží na zdravotním pojištění.)
  • Musíte si rezervovat pobyt v zařízení lázeňské léčebně rehabilitační péče, které je uvedeno v seznamu těchto zařízení evidovaném Ministerstva zdravotnictví.

Voucher najdete od 1. července 2020 na webu Kudyznudy.cz. Stačí jen navštívit zmíněné stránky a vygenerovat si slevový voucher, který vám následně bude odeslán na váš e-mail. Pak už si jen rezervujete pobyt a předložíte voucher v lázních. Ministerstvo pro místní rozvoj počítá s tím, že bude možné voucher vygenerovat i přímo na místě v jednotlivých lázeňských zařízeních, což má usnadnit využití slevy lidem s omezeným přístupem k internetu. Slevy nebude možné kombinovat, tzn. nebude možné využít podporu ze strany státu a současně podporu ze strany lázní. Příspěvek není možné použít ani na úhradu doplatku u pobytu komplexní nebo příspěvkové lázeňské péče.

COVID-19 lázeňství citelně poznamenal

Podle Ministerstva pro místní rozvoj patří lázeňství k odvětvím, na kterém se dopady pandemie onemocnění COVID-19 a vládních omezení podepsaly nejvíce a pokles poptávky po lázeňských službách by mohl vést k omezování nabídky léčebné a rehabilitační péče, uzavírání lázeňských zařízení a propouštění velkého množství personálu. Během trvání pandemie a v následujících měsících navíc výrazně poklesla návštěvnost zdravotnických i lázeňských zařízení a také počet lékařských vyšetření. Podle ředitele Vojenské zdravotní pojišťovny Josefa Diessla klesl počet lékařských výkonů zhruba na 40 % běžného stavu.

K obavám z návštěvy zdravotnického zařízení nebo lékaře není v současnosti žádný důvod. Naopak, pokud budou lidé odkládat operace, rehabilitace nebo důležitá zdravotní vyšetření, jestliže se necítí dobře, může to pro ně mít závažné zdravotní důsledky, upozorňuje Josef Diessl. Na podporu českých lázeňských měst byla vyčleněna ze státního rozpočtu 1 miliarda korun. Teoreticky je možné za tyto peníze vystavit 250 tisíc slevových voucherů pro návštěvníky.

Slevy plánuje i několik lázeňských měst

Slevy a další výhody pro české návštěvníky chystají také některá lázeňská města.

Karlovy Vary

Karlovy Vary vám přispějí na ubytování až 5000 korun. Slevový voucher je platný od 25. května 2020 do 30. září 2020 ve všech hotelech a penzionech, které se zapojí do programu města na podporu turismu.

Můžete si vybrat z několika variant voucherů

  • pobyt na 3 noci se snídaní se slevou 1000 korun (pobyt v minimální hodnotě 3000 korun – v tuto chvíli je voucher vyčerpaný),
  • wellness pobyt na 4 noci se slevou 2500 korun (pobyt v minimální hodnotě 9000 korun – v tuto chvíli je voucher vyčerpaný),
  • lázeňský na 7 nocí se slevou 5000 korun (pobyt v minimální hodnotě 19 000 korun).

Voucher získáte tak, že se zaregistrujete na webu karlovyvary.cz/voucher. Registrace je zdarma a k ničemu vás nezavazuje. Po registraci vám přijde e-mail s voucherem (slevovým kódem). Poté si můžete vybrat z nabídky hotelů a penzionů, které voucher přijímají, a rezervovat si pobyt. Při rezervaci informujete personál o svém voucheru a dostanete slevu.   

Kód voucheru je platný 7 dní (přesně 168 hodin) od jeho vygenerování. Není přenositelný na jiné osoby. Na jednu rezervaci je možné využít pouze jeden voucher. Lze jej uplatnit jen při rezervaci předem a na ubytování ve vybraných hotelech a penzionech, nebo případně na ubytovací balíčky.

Město ale nabízí i další slevy. Levněji letos získáte například tzv. REGION CARD. S kartou, kterou si můžete koupit v infocentru nebo v některých hotelech, máte zdarma veřejnou dopravu, vstup do většiny muzeí, na hrady a zámky, do bazénu, aquaparku a podobně. Za kartu platnou čtyři dny přitom zaplatíte 150 korun a v případě, že si ji pořídíte pro celou rodinu, tak 450 korun. 

dan_z_prijmu

Luhačovice

Lázně Luhačovice nabízejí zvýhodněné pobyty. Pokud si například objednáte pobyt v délce 14, 21 či 28 nocí, získáte 1, 3 nebo 4 noci zdarma. Sleva je platná celoročně, ale není možné ji kombinovat s jinými slevami s výjimkou slevy FIRST MINUTE. Jestliže doprovázíte svého partnera po celou dobu jeho komplexní nebo příspěvkové lázeňské péče, můžete využít 20% slevu na vámi vybraný pobyt.

Město poskytuje také slevy ve výši 20 % na lázeňské procedury. Sleva je však platná až od 29. července 2019 a pouze tehdy, když si hosté objednají procedury současně s pobytem nebo si je vyberou na místě z aktuální nabídky. Pro hosty ubytované v hotelu Alexandria se sleva vztahuje od 1. 1. 2020 na lázeňské a wellness procedury poskytované přímo v hotelu. Slevu na procedury navíc není možné sčítat ani kombinovat s dalšími slevami. Ušetřit můžete také se slevovou knížkou Lázní Luhačovic.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).