Hlavní navigace

Dostane se Fed do sporu s Trumpem?

16. 2. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Zdá se tedy, že největší světová ekonomika dál šlape na plyn. To by mohlo Fedu samo o sobě stačit k tomu, aby se na březnovém zasedání rozhoupal k akci a to nehledě na detaily rozpočtových plánů Donalda Trumpa.

Americká čísla včera jenom podtrhla to, co již v úterý naznačila šéfka Fedu Janet Yellenová – dalšího růstu sazeb v USA se můžeme dočkat již v březnu. Pravděpodobnost březnového růstu sazeb vzrostla v posledních dnech zhruba na dvojnásobek (z 23 % na 44 %). To se líbilo logicky americkému dolaru, zatím ale zdá se na výraznější zisky nemá dost síly a otočil se na úrovni 1,05 EUR/USD. To se může změnit, pokud sázky na růst sazeb v USA ještě půjdou nahoru a na druhé straně Atlantiku současně vzroste napětí před volbami v Nizozemí a ve Francii.

Lednová čísla přinesla jak rychlejší maloobchod, tak zejména další zrychlení inflace. Zejména její jádrová složka se znovu dostala do blízkosti nejvyšších úrovní za posledních devět let (2,3 %). Zdá se tedy, že největší světová ekonomika dál šlape na plyn – náš (nowcast) odhad za první kvartál ukazuje na základě zatím dostupných čísel na zrychlení na 2,4 % v prvním kvartále. To by mohlo Fedu samo o sobě stačit k tomu, aby se na březnovém zasedání rozhoupal k akci a to nehledě na detaily rozpočtových plánů Donalda Trumpa. Politika Fedu může naopak prezidentovu snahu nově stimulovat ekonomiku trochu komplikovat. Velká část plánů souvisí s daňovou reformou, kterou chce prezident představit v nejbližších týdnech. My v nejambicióznějším scénáři počítáme s tím, že by rozpočtová injekce mohla přinést americké ekonomice 1–1,5 procentního bodu během následujících dvou let. Tak výrazný fiskální stimul by ale mohl hravě popohnat inflaci ještě rychleji vzhůru a dotlačit Fed k agresivnější reakci. Včera jinak relativně umírněný Rosengren z bostonského Fedu připustil, že by sazby mohly jít v tomto roce nahoru dokonce čtyřikrát. To by znamenalo jednoduše vyšší výnosy a silnější dolar, což by mohlo do velké míry přínos Trumpova rozpočtového balíku “neutralizovat”.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).