Hlavní navigace

Názor k článku "Daně jsou vysoké." A jsou vyšší než ve středověku? od Patrik Chrz - Nejspíše jde o kombinaci více důvodů. Logicky vzato...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 9. 2012 7:19

    Patrik Chrz

    Nejspíše jde o kombinaci více důvodů. Logicky vzato je hrozná škoda vyplatit zaměstnanci mzdu, kterou on pak půjde utratit někam jinam. Mnohem účinnější je si ho nějak zavázat (poukázkami, nižšími cenami) k tomu, aby značnou část výplaty opět vrátil mně :). A za co dělník utratí nejvíce? Potraviny, bydlení, ošacení. Pozitivním efektem tohoto "vázaného oběhu peněz" je, že mohu částečně regulovat, za co peníze utratí (např. omezit utrácení za alkohol, cigarety,...), protože "nežádoucí" zboží prostě nebude patřit mezi zvýhodněné, případně nebude v "mých" obchodech k dispozici, nebo za znevýhodněnou cenu.
    Varianta, kdy zaměstnanec bydlí v "mém" domě s povinností se vystěhovat při ukončení pracovního poměru navíc zvyšuje jeho závislost na "mně" jako zaměstnavateli a snižuje fluktuaci zaměstnanců a to mimo jiné snižuje i náklady na zaměstnance (minimálně na zaučení nových, když už ne přímo na výši mzdy).
    Nevím, jak tomu bylo tehdy, ale dnes by tato praxe při správné aplikaci (jsou zde určitá zákonná omezení, které nicméně lze částečně obejít) umožnila ušetřit na daních a sociálním pojištění (jednoduše zaměstnanci mírně snížím (resp. v rámci konkurenčního boje nezvýším) mzdu s tím, že si může se slevou nakoupit v mých obchodech. Na jedné straně ušetřím na daních a soc. + zdrav. pojištění ze mzdy zaměstnance, na druhé na DPH, protože z nižší ceny zboží se počítá nižší DPH.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).