Hlavní navigace

Co s deflací?

12. 2. 2003
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Máme tu deflaci - průměrné ceny jsou tedy nižší než vloni. Můžeme si sice díky tomu koupit víc zboží, ale je to pro nás opravdu tak výhodné?

Deflace zkresluje růst
Ekonomický růst bývá uváděn v reálné hodnotě. Tu dostaneme tak, že od ekonomického růstu odečteme takzvaný deflátor, tedy růst cen. Deflátor v podstatě vyjadřuje, o kolik se růst znehodnotil vlivem cenového vývoje.

Deflátor můžeme pro jednodušší znázornění přiblížit inflaci. Normálně se jedná o podobné hodnoty. Když je inflace záporná, hovoříme o deflaci, a v takovém případě je reálný růst vyšší než nominální.

Uvedu příklad. Předpokládejme nominální růst 1 % a deflaci 0,5 %. Reálný růst pak máme 1,5 %. Je to pravdivé číslo?

Dalo by se říci, že ano. V normálním případě. Jenže naše současná deflace je zkreslená, například tím, že se na začátku letošního roku zmrazil růst cen nájmů, nebo také zhodnocením koruny. Jestli je potom hodnota našeho reálného růstu správná, těžko říct.

Deflace zpomaluje růst, to před vstupem do EU není dobré
Dalo by se říci, že naše (zkreslená) deflace má jednu výhodu. Dochází totiž při ní k reálnému zhodnocování platů a důchodů, i bez jejich nominálního růstu. Ale tato skutečnost zase může ekonomický růst zpomalit, protože se tím relativně zdraží náklady firem.

Naopak inflace ekonomickému růstu pomáhá. Existuje na to i dobou ověřený vzoreček. A růst se bez inflace téměř neobejde. I to je problém dnešní EU, alespoň v některých státech jako Francie a další (tedy odmyslíme-li si inflaci způsobenou zavedením eura).

Jenomže my růst potřebujeme. Jednak, abychom dohnali úroveň EU, jednak z důvodů podpory naší ekonomiky, ale třeba i poklesu nezaměstnanosti. Z tohoto hlediska je deflace v České republice nevítaná. V reakci na ni totiž může růst zpomalit. A to by bylo nepříjemné.

skoleni_15_4

Chcete čísla? Máte je mít. Existují takovéto odhady: Abychom úroveň EU začali dohánět – a měli šanci dohnat (dnešní) průměr tak za 15–20 let – měli bychom růst alespoň o 1% rychleji než dnešní státy EU. Lepe k 2%. Mluvím o dlouhodobém průměrném růstu. To znamená, že krátkodobě může být potřebné dosáhnout i růstu 3% nebo 4%!

S deflací se nám to asi těžko podaří. Pro nás bude lepší alespoň mírná inflace. Naší nadějí je, že vykázaná deflace je zkreslená, a bez některých regulací by možná nenastala. Doufejme, že se dlouho neudrží ani v této formě. 

Je dobré, když ceny klesají?

  • Ano, aspoň si toho víc koupím.
    26 %
  • Ano, líp se šetří.
    18 %
  • Ne, hůř se splácejí půjčky.
    11 %
  • Ne, poškozuje to ekonomiku.
    37 %
  • Nevím.
    8 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).