Hlavní navigace

Co dnes můžeme čekat od ECB?

8. 12. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Dnešní zasedání ECB by mělo dát jasné vodítko, na co se připravit v příštím roce. Klíčové otázky zní: Natáhne ECB politiku přímého tisku peněz (QE) za horizont března 2017 v plné výši (80 mld. eur měsíčně)?

A pokud ano, o kolik a co bude signalizovat dál v doprovodných komentářích?

dan_z_prijmu

Poslední makroekonomická čísla z eurozóny překvapila opět vesměs pozitivně. Silný růst maloobchodu a překvapivě rychlý pokles nezaměstnanosti (na 9,8 %) ukazují na (mezikvartální) zrychlení ekonomiky ke konci roku (na 0,5 % q/q z 0,3 % q/q). Potvrzují tak zatím poslední optimistickou prognózu ECB, která počítá v tomto roce s růstem o 1,7 % a v příštím o 1,6 %. Podle očekávání ECB jde vzhůru i inflace (0,6 %y/y), i když jádrová složka zatím pouze stagnuje a i její prognóza pro příští dva roky nepočítá zatím se zásadnějším nárůstem. I tak ale čistě při pohledu na makroekonomické fundamenty těžko hledat silné důvody, proč politiku QE výrazněji natahovat.ECB je ale přesto i nadále opatrná. V posledních týdnech dávala ve svých vystoupeních jasně najevo, že má obavy z politiků – v příštím roce nás čekají volby v Nizozemí, Francii, Německu, start tvrdých jednání o brexitu a možná předčasné volby v Itálii. ECB má viditelně strach, že politická nejistota by bez měnového polštáře mohla negativně dopadnout na investiční a spotřebitelské výdaje a ohrozit již tak pomalou cestu inflace k cíli.

V základním scénáři právě proto počítáme s tím, že ECB dnes natáhne politiku QE (ve stávajícím objemu) o dalších šest měsíců do září 2017. Aby mohla v takové politice pokračovat, bude muset změnit některá omezení pro nákup dluhopisů z trhu – pravděpodobně výnosový strop a omezení na emitenta. S takovými kroky ale trhy podle našeho názoru počítají (jak euro, tak dluhopisy). Do velké míry tak dnes asi půjde o to, jak se změní doprovodný komentář a co Mario Draghi naznačí na tiskové konferenci. Vzhledem k posledním silným číslům z eurozóny, slabému euru a (dosavadní) hladké reakci trhů na vítězství Donalda Trumpa i na pád italské vlády, asi těžko čekat výrazně holubičí vzkaz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).