Hlavní navigace

ČNB v létě nezahálela

7. 9. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Už od dubna ČNB pravidelně každý měsíc nakupuje na trhu přebytečná eura, aby zabránila koruně v prolomení intervenční hranice.

Ani červenec nebyl v tomto směru výjimkou. ČNB tentokrát nakoupila 307 miliónů eur, tedy přibližně tolik jako v červnu. Není to rozhodně zdaleka tolik jako třeba na přelomu roku nebo loni v létě, a tak rozhodně nejde o přehnané nákupy jako spíše o „jemné“ ladění trhu.

Investory už nejspíše přešly spekulace na brzký exit a konečně začali ČNB věřit, že korunu nepustí dříve než v roce 2017. Jak bankovní rada říká, pravděpodobným termínem ukončení kurzového závazku je polovina příštího roku. Pokud bude aktivita ČNB i v dalších měsících takto symbolická, tak není třeba se obávat dodatečných zásahů jako by třeba bylo zavedení záporných úrokových sazeb na dodatečnou korunovou likviditu. Přesto je pravděpodobné, že s blížícím se termínem exitu zesílí aktivita zahraničních a nakonec i domácích hráčů. Zvlášť, když exportéři nespěchají a míra jejich zajištění je podle průzkumu centrální banky nejnižší od roku 2011.

skoleni_15_4

I když ČNB se na devizovém trhu nemusí nijak extra snažit a nakupovat extrémní částky eur, její devizové rezervy přece jen narůstají rychlejším tempem. Mohou za to zřejmě operace ve prospěch státu, kterému ČNB dělá devizový servis a směňuje peníze přicházející z EU. Když vezmeme v úvahu, jak letošní rozpočet „jede“ na penězích z EU, nejde až o takové překvapení. Za červenec se devizové rezervy zvýšily skoro o 1 mld. eur a v srpnu o další dvě. Aktuálně tak devizové rezervy překonaly 70,5 mld. EUR a jsou tak – nepřekvapivě – nejvyšší v historii ČR. A zapomenout nelze ani na fakt, že devizové rezervy se zvyšují i o výnosy, které samy přinášejí.

Devizové rezervy jsou rekordní nejen vzhledem k jejich samotné výši, ale i v poměru k HDP nebo k importu. Dosahují zhruba 40 % HDP a postačují na pokrytí více než půlročního dovozu zboží a služeb do ČR. Jejich výše je tak více než dostatečná k zajištění devizové stability, nicméně pravděpodobně ještě dále poroste. Na druhou stranu je stále nesrovnatelná třeba se Švýcarskem, které pod tíhou rostoucích rezerv a hrozby jejich dalšího zvýšení v důsledku zavedení kvantitativního uvolňování ECB od kurzového závazku ustoupilo. V takové situaci rozhodně zdaleka nejsme, a tak kurzový režim může pokračovat až do příštího roku. Předpokládáme nicméně, že ČNB zhruba v polovině roku korunu už nechá „žít“ jejím vlastním životem a maximálně tak bude korigovat případné prudké výkyvy kurzu. Samozřejmě za předpokladu, že se v české ekonomice konečně objeví inflace, na kterou ČNB tak dlouho netrpělivě čeká.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).