Hlavní navigace

Chcete další peníze na účtu? Tak plaťte!

9. 5. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Máte radost, když vám na účet přijde výplata? Když vám někdo pošle starý dluh? Neradujte se předčasně, protože za takové věci musíte zaplatit i vy.

Kontrolujete pravidelně, jaké poplatky vám banka na závěr měsíce odečte? Víte, kolik jí za běžné služby platíte?

Stručně řečeno, platíte téměř za všechno! Paradoxně i za to, že banka díky vám nějaké peníze získá. Ano, klient, který své bance půjčí peníze (každý váš vklad je totiž z pohledu banky půjčka), v naprosté většině za tuto transakci musí sám zaplatit.

V následující tabulce se můžete přesvědčit o tom, že si na vás banka opravdu vezme, co může. Kromě malých bank jako Union banka, Živnostenská banka a eBanka musíte v každé bance zaplatit za to, že k ní vložíte své peníze! (V tabulce uvedená nula u HVB je důsledkem toho, že Konto komfort je produktový balíček s vysokým měsíčním poplatkem, v jehož rámci pak může být poplatek nulový, u jiných účtů se platí 10 Kč.)

Pokud se ptáte v bance, nebo nahlížíte do jejího sazebníku, dejte si pozor na jednu věc. I kdybyste se nakrásně třeba stokrát přesvědčili o tom, že VKLAD HOTOVOSTI deklaruje banka jako bezplatný, bezplatný být nemusí. S největší pravděpodobností totiž někde v sazebníku najdete pod jinou formulací (např. " Zúčtování účetní položky při hotovostní operaci") skrytý poplatek. Tedy v kolonce Vklad hotovosti bude napsána nula, ale vy přitom zaplatíte za jeho zaúčtování 5 Kč. Lišácké řešení, že?

V naší tabulce je tedy ve všech případech uveden součet poplatků, jak za vklad hotovosti, tak za jeho zaúčtování. To proto, aby číslo odpovídalo tomu, co vám banka skutečně odečte.

Další dva sloupce jsou pak opětným důkazem toho, že bance své peníze nedáváte zadarmo. Ať vám na účet přijde jakákoli platba, od pravidelné mzdy, jednorázového převodu, až po nenadálý přeplatek či výhru, vždy za to bance odevzáte určitý paušální poplatek.

Když peníze putují v rámci jedné banky, je poplatek zpravidla levnější, protože za mezibankovní platby banky platí zúčtovacímu centru České národní banky (rozdíl bývá nejčastěji 2 Kč). 

Tabulka č. 342
Co vás stojí došlé peníze?
Banka Vklad hotovosti
a jeho zaúčtování
Příchozí platba
(v rámci banky)
Příchozí platba
(z jiné banky)
Citibank 18 Kč 0 Kč 0 Kč
Česká spořitelna 5 Kč 5 Kč 7 Kč
ČSOB 4 Kč 4 Kč 6 Kč
eBanka 0 Kč 2,90 – 6,10 Kč 4,90 – 8,10 Kč
GE Capital Bank 5 Kč 5 Kč 5 Kč
HVB – konto Komfort 0 Kč 0 Kč 0 Kč
Komerční banka 4 Kč 4 Kč 6 Kč
Poštovní spořitelna 2 Kč 3 Kč 5 Kč
Raiffeisenbank 5 Kč 3 Kč 3 Kč
Union banka 0 Kč 2 Kč 7 Kč
Živnostenská banka 0 Kč 0 Kč 2 Kč

Co z toho všeho vyplývá? Nejlepší cestou, jak poplatky za pohyby na účtu omezit, by bylo omezit pohyby na účtu. U plateb, které z vašeho účtu odejdou, by to možná bylo proveditelné. Ale ruku na srdce, kdo z vás by chtěl, aby příchozích plateb a vkladů hotovosti na účet bylo méně než nyní?

dan_z_prijmu

Proto nám asi nezbývá, než se cenovému diktátu bank (jde o diktát, protože přejít ke konkurenci je cenově náročné a rozdíly v poplatcích mezi bankami minimální) podřídit.

Ledaže byste si zařídili, aby vám na účet chodila jedna velká, velikánská platba, třeba 450.000 – pak by nějakých 5 Kč, které byste za ni zaplatili, bylo jen směšným, přehlédnutelným pakatelem.

Víte jaké a jak vysoké poplatky měsíčně platíte?

  • Ano, pravidelně a pečlivě kontroluji výpis.
    24 %
  • Zhruba vím, kolik a za co.
    29 %
  • Zběžně to přehlédnu, ale moc se nad tím nezamýšlím.
    24 %
  • Je mi to jedno.
    12 %
  • Já platím nějaké poplatky?
    11 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).