Hlavní navigace

České dráhy překonávají slevy

14. 11. 2003
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pryč jsou doby, kdy každá změna ceníku Českých drah znamenala zdražení. Úbytek cestujících a snížení tržeb nutí dráhy zlevňovat a přicházet se stále zajímavějšími slevami. Nyní můžete v pěti lidech cestovat napříč republikou i dál za pouhých 130 Kč! Jak?

Když jsme vás naposledy informovali o změnách v sazebníku Českých drah, nejednalo se o zprávu příznivou. Zjednodušený slevový systém, který 1. 7. dráhy zavedly, doznal již 1. 10. negativních změn.

Skupinu přestali tvořit dva lidé, ale museli se sejít alespoň tři. Nestačilo, aby jeden zaplatil celé zákaznické jízdné – celou jízdenku musí zaplatit dva a teprve třetí pojede za polovic. Více zaplatí i cestující na trase Praha – Brno či zpět, kteří se nevyhnou vlakům EuroCity (160 Kč oproti původním 140 Kč), méně na této trase budou platit cestovatelé v ostatních typech vlaků (130 Kč oproti 140 Kč).

Změny, které vejdou v platnost 14. prosince, jsou opět změnami vedoucími ke snížení cen, ovšem všimnou si jich především vybrané skupiny obyvatel.

SONE+

Síťová jízdenka SONE+ se stává zřejmě nejlevnějším způsobem cestování po České republice a blízkém německém pohraničí.

Za pouhých 130 Kč se může skupina až 5 osob, z nichž maximálně 2 mohou být starší 15 let, přepravovat osobními vlaky na libovolnou vzdálenost. Jízdenka bohužel platí pouze jeden den, který navíc musí být sobotou nebo nedělí.

Pokud je vzdálenost, kterou chcete překonat, příliš dlouhá a chcete využívat i jiné vlaky než osobní, budete si muset „trochu“ připlatit. Jízdenka vás bude stát 360 Kč, ovšem i pak se budete muset vyhnout vlakům typu IC nebo EC.

Výhodnost či nevýhodnost nové slevy oproti zpáteční slevě ukazuje tabulka ze zdrojů Českých drah.

SONE+

I prosté srovnání s traťovou jízdenkou Praha – Brno (či zpět) ukazuje, že pokud cestujete na jeden den o víkendu do Brna či do Prahy, vyplatí se vám SONE+ již při dvou osobách. Za zpáteční jízdu zaplatíte pouze 360 Kč (SONE+) oproti relační jízdence 520 Kč.

Navíc jízdenku SONE+ uznává i Německo pro příhraniční cesty. Budete s ní moci jet např. do Drážďan (bližší informace o „příhraničních oblastech“ naleznete v článku Jána SimkaničeJeďte do Německa zadarmo“ nebo na níže uvedené mapce).

skoleni_15_4

Německo-české dráhy

Cestování do zahraničí

Německo není jedinou zemí, kam je možné cestovat s českou slevou. Dalšími jsou Slovensko a Rakousko. Například z Břeclavi do Vídně a zpět během čtyř dnů můžete jet se slevou „EURegio“ za 380 Kč (pro majitele Karty Z, Junior pasu, Junior pasu ISIC nebo Senior pasu), jízdenka z Prahy do Bratislavy a zpět do jednoho měsíce přijde v tarifu „Citi Star“ na 800 Kč.

Cesty do zahraničí ani víkendové jízdy nevyužije každý. Pro každého je ale důležitý signál, že České dráhy „cenovými změnami“ nemyslí pouze zdražování, a snad se dočkáme i dalších změn k lepšímu – třeba zrychlení jízdy díky nově nakoupeným italským rychlovlakovým soupravám.

Využijete slevu SONE+?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).