Hlavní navigace

Česká ekonomika zpomaluje

3. 6. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Aktuální data o HDP za první čtvrtletí potvrzuje již dříve zveřejněný bleskový odhad statistického úřadu. Ekonomika ve srovnání s koncem roku rostla v prvním čtvrtletí o 0,4 %, což znamenalo meziroční zvýšení výkonu o 3 %.

Potvrdilo se tak očekávání o postupném vyčerpání vlivů, které stimulovaly HDP v loňském roce. Asi nejviditelnějším faktorem bylo dočerpávání peněz z fondů EU, avšak daleko podstatnějším byl fakt, že se vytvořil velmi vysoký srovnávací základ v průmyslu, který je jen obtížné ve stejné míře dále navyšovat. Navíc v době, kdy se část průmyslu potýká s výpadky produkce nebo se silnou konkurencí z východu.

Asi není žádným překvapením, že se mění struktura růstu z investic směrem ke spotřebě domácností, která je pozitivně ovlivněná poklesem nezaměstnanosti a růstem reálných mezd odrážejícími se ve zlepšování finanční situace domácností. Fakticky tak jde celá polovina růstu na vrub domácnostem a jejich ochotě nakupovat zejména zboží dlouhodobé spotřeby, tedy automobily. A to už vlastně není vůbec žádným překvapením, když vezmeme v úvahu vývoj maloobchodních tržeb v posledním roce.

Investice ustupují ze své loňské „slávy“, nikoliv však proto, že by zavládl strach z budoucnosti a méně se investovalo, ale proto, že se v posledních dvou letech investovalo velmi silně. Navíc za částí nedávných investic stály evropské peníze a jednorázové nákupy techniky pro armádu. V menší míře investují i firmy, které ovšem v posledních letech výrazně navýšily a obnovily své produkční kapacity a pomalu se dostávají do situace, kdy jim chybí kvalifikovaní zaměstnanci.

skoleni_15_4

Příznivou zprávou je, že růst ekonomiky nestojí pouze na domácí spotřebě, ale docela zdárně mu sekunduje i zahraniční obchod. Jde především o odraz masivního boomu, který zažívá automobilový průmysl směřující letos k novým historickým rekordům. Vzhledem k pokračujícímu zájmu o nové vozy v Evropě lze předpokládat, že s pozitivním příspěvkem k růstu HDP můžeme u automobilek počítat i v dalších čtvrtletích roku.

Celkově česká ekonomika v letošním roce zpomaluje, avšak nejde o útlum, ale pouze o návrat k udržitelnějším hodnotám růstu po odeznění silné investiční vlny. Růst hospodářství stojí na solidních základech a navíc je patrný téměř ve všech odvětvích ekonomiky. Předpokládáme, že ve zbytku roku ekonomika zpomalí na zhruba 2,5 %.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).