Hlavní navigace

Bude mít Německo v eurozóně komu prodávat?

20. 2. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Poslední čísla z německé ekonomiky vypadají poměrně pozitivně. Budou mít evropské státy dost prostředků k nákupu německého zboží?

Německá ekonomika v posledním čtvrtletí minulého roku ztrácela. Oproti třetímu čtvrtletí byl výstup o 0,6 % níže. Za celý rok dosáhla největší evropská ekonomika meziročního výkonu 0,7 %.  

Největší vliv na horší čísla mělo snížení tvorby investic a částečný vliv zpomalení obchodní bilance, zejména pak v prosinci, kdy se propadla o 3 miliardy eur proti očekávání (asi 0,12 % celoročního HDP). Investice se propadly v reálných cenách za rok 2012 o dvě procenta (vliv na HDP asi 0,4 %).  Německé HDP však nebylo uměle přifukováno enormními vládními výdaji jako v jiných zemích. 

Poslední čísla z německé ekonomiky nicméně vypadají poměrně pozitivně. Všechny předstihové ukazatele, jako jsou indexy nákupních manažerů nebo IFO mnichovského Institutu pro výzkumu hospodářství, ukazují zlepšující se trendy. Německá zaměstnanost se za poslední rok zvýšila o 320 000 osob. Fiskální bilance patří k nejlepším v eurozóně, pokud nepočítáme excentrické Estonsko. Německý přebytek bilance běžného účtu byl v roce 2012 roven 166,9 miliardám euro, tedy o něco více než je celkový výstup českého hospodářství.  

skoleni_15_4

To by však do budoucna mohl být problém. Trvající krize na periferii eurozóny a kroky francouzského prezidenta Hollanda, který se urputně snaží svou ekonomickou politikou připojit Francii k této k periferii, mohou způsobit, že tyto státy nebudou mít dostatek prostředků k nákupu německého zboží. Německo by se tak muselo více zaměřit na asijské trhy, kde se mu i v současné době daří. 

Česká ekonomika je tradičně s tou německou velmi svázaná. Do Německa plyne 32 % českých exportů, což představuje více než čtvrtinu celkového výstupu naší ekonomiky. Jakýkoliv problém německé ekonomiky by se do té naší tedy promítl zásadním způsobem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako investiční manažer ve společnosti Conseq Investment Manager

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).